Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:08Вторник

  10 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  За 10 години предотвратихме 717 ампутации

  До 5 декември вратите на нашата организация са отворени за безплатно измерване на кръвна захар и кръвно налягане

  14-11-2019 0 242

  Радка Жекова:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

  Радка Жекова е известна с обществената, доброволческа работа, на която се е отдала в подкрепа на диабетноболните. Дългогодишен председател е на сдружение „Диабетни грижи“ - Бургас. Организацията се занимава със защита правата на диабетиците за по-качествен живот, с подпомагане на интегрирането им в обществото, както и с предоставяне на достъпни и качествени услуги в тяхна подкрепа. По образование Жекова е медицинска сестра. Работила е като старша сестра в Обединени детски заведения. Била е също преподавател в Медицинското училище в града, както и общински съветник. Разговаряме с нея по повод Деня за борба с диабета – 14 ноември, и актуалните проблеми, свързани с противодействието на социалнозначимото заболяване.

  Г-жо Жекова, в организацията посрещате пореден Ден за борба с диабета без национална програма за борба със заболяването, за каквато настоявате от години. Вместо това получихте категоричен отказ за приемането на такава лично от здравния министър. Как ще коментирате?

  Аз лично бях втрещена от този отговор на министъра. Ние самите получихте такова писмо и започнахме отпор. На нашите срещи  специалисти, национални експерти по диабета и лекари открито казват, че пари Здравната каса не дава за превенция. Какво да кажем ние на хората в отдалечените краища? Това, което нашата организация „Диабетни грижи“ показа, че трябва да се търси партньорство, като се знае, че парите, които данъкоплатците дават, трябва да са гаранция и за самия него, че превенцията е налице и профилактика трябва да има, за да може рано да се откриват заболяванията.
  Част от този отпор ли е срещата, която проведохте на 6 ноември в Народното събрание с председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова? И как премина тя?
  Д-р Дариткова бе модератор на срещата. Мога да споделя, че беше доста умерена, защото аз съм имала сблъсъци с нея, в интерес на работата. Най-важното, което бе потвърдено от водещи лекари, бе подкрепата, която те направиха да се случи тази среща. Това е ролята на българския лекар в отстояване на изконното право на всеки да бъде преди всичко здрав. Няма заболяване, което да има благоприятен край, ако я няма тази програма. Трябва да имаш умението да се обърнеш към себе си, да знаеш, че първо от теб зависят нещата, а не да чакаш хапчето, инжекцията.


  Бяха ли поети някакви конкретни ангажименти на срещата?

  Първо бе признато, че вече 20 години няма тази национална програма, за която се борим. Два са основните градивни елементи – съвременно лечение и животоподдържащи лекарства, плюс активното партньорство между пациента и лекаря, но това отсъства от тази национална програма, за която говорим. На срещата ние чухме в завършен вид, след час - час и половина обсъждане, предложение на д-р Дариткова, че тя се ангажира с отстояване на такава национална програма за диабета. Тя ще съдейства и ще отстоява пред министерството да се създаде консултативен съвет с всички въпроси, които съществуват – профилактика, превенция, контрол, проследяване. Самата д-р Дариткова ще участва в този консултативен съвет и имаме обещанието, че ще бъдем информирани за всеки ход. Ние ще й пратим материалите от 2015 г. от информационния доклад на Европейската комисия по иновативни грижи за хората с множество хронични заболявания, в който се доказа, че едно НПО може да направи така, че да е партньор на човека с диабет и неговата заобикаляща среда. Да се навлезе в училищата, да се създаде нормативен документ, да има работа със затлъстяването в детско-юношеската възраст - тук е бичът, липсват също консултанти по хранене.


  Оптимист ли сте, че този път вече ще се приеме Национална програма за диабета?

  Да, напуснах с оптимизъм сградата на Народното събрание. Пътувайки през нощта мога да кажа, че бях удовлетворена. Ще ви издам новина - в тези 25 години на обществената ни организация доц. Копринарова помогна на повече от 95 семейства, млади хора да създадат здрави семейства, да имат здрави деца, които са без проблема диабет. Това малко ли е?
  Вашата работа като неправителствена организация - обучението на болни, доброволци, скрининги, форуми, които организирате, също не е маловажна. Може ли да съобщите резултати от вашата дейност през годината?
  Ние решихме тази година на 23 ноември да съберем български учени, експерти по диабета, редови лекари, представители на пациентски организации да покажем едно реално партньорство между различните видове специалисти. Нашият акцент е, и ние го изпълняваме, работа в мултипликационен екип. Това не се прави на другите места, може би поради това, че нямат специалисти, докато ние в Бургас имаме достойни бургаски лекари, които заслужават уважение. Точно благодарение на работата в екип в периода от 2010 г. до ден днешен ние имаме над 717 предотвратени ампутации. Това носи по 3000 лв. спестени пари от бюджета, които включват една високоспециализирана дейност, каквато е ампутацията, средства за човек, който трябва да го обгрижва, помощнотехнически средства. Аз съм горда и от признанието на възрастните хора, от доверието, което имат към нас. Къртовска е работата на доброволци, които вече останаха много малко и при нас. Трябват хора, които да ни кажат, че ние имаме здравословни проблеми в резултат на неправилно хранене. Изпуснахме много неща през годините. Имаме нужда от ерготерапевти, има вече такива студенти, които идват при нас на стаж. Само ще вметна един въпрос, който те отправят: „Колко време се храните“, като обичайният отговор е „Докато свърши филмът“. Това означава, че ние имаме занижено отношение към самите себе си. Другото хубаво, което се случи, е нарасналото доверие на хората и на близките им. Тази година имаме 75 интервенции на проблеми на дълбоките кръвоносни съдове. Ние пренебрегваме хроничната венозна недостатъчност. Трябва да се седне и да се прочете или да се чуе, вратите на нашата организация са отворени. Над 60 човека доживяха до дълбока старост до 95-6 години  и това означава, че всички заедно сме направили така, че да се подобри качеството на живот на хората.
  Експерти обаче се изказват, че в следващите години в световен план диабетът ще е с мащабите на пандемия. За Бургаска област каква е картината към момента – колко е броят на хората с диабет, увеличава ли се той?
  Чакаме другата седмица официална информация колко диабетици са регистрирани в Бургаска област. Защото знаете, че един от проблемите е липсата на единен регистър на диабетноболните. Около и над 10 000 души е това, което ние ориентировъчно знаем. Защото всеки ден има или починали в резултат на усложнения, или новооткрити болни. Докато те бъдат регистрирани минава време. Миналата седмица ние помогнахме на трима души, които още не са регистрирани като диабетноболни. И това са хора в активна още възраст – 50 – 60-годишни.


  Какви прояви ще има в Бургас по повод Деня за борба с диабета – 14 ноември?

  От 14 октомври до 5 декември – Денят на доброволчеството, вратите на нашата организация са отворени и всеки, който желае, може да заповяда на ул. „Иван Богоров“ 19 да измери кръвната си захар, кръвното налягане,  да попита за нещо, което го интересува. Второто е юбилейната ни конференция, която е научно-практическа, на която ще се обсъди диабетът и начинът на живот, иновативните решения, предложения. Тя ще се проведе в Областна управа в събота. От Сърбия, Турция и Русия ще имаме гости. Получихме също така покана от Руския съюз на писателите и поетите, които искат нашата организация да участва в техния световен форум, на който ще се обсъди духовното богатство и здраве на човека, а другата част ще бъде технологиите в грижите за здравето на човека. Искат и двама лекари, които са помагали на нашата организация. Това е вид награда и висока оценка за нас и за доброволчеството, което правим в продължение на 25 години. 

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.