Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:53Неделя

  20 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  За 14 дни: 95 сигнала за шум в Слънчев бряг и Победа

  07-07-2019 0 1673

  Снимка:

  В новия закон има предпоставки за корупция, смята юрист

  Собственици на заведения са притеснени за бизнеса си

   

  Георги РУСИНОВ

   

  95 са сигналите за нарушаване на нощната тишина в област Бургас в последните две седмици. 57 са от бургаския квартал „Победа“ и касаят ромски сватби и празненства. В мегакурорта „Слънчев бряг“ сигналите са 38. Данните, изнесени от ОДМВР-Бургас, са интересни във връзка с преминалия второ четене Закон за шума, внесен от Валери Симеонов. Той предвижда редица промени като основно се фокусира именно върху гореспоменатите проблеми – шумът от ромските сватби и този от заведенията в Слънчев бряг.

  От ОДМВР-Бургас все още нямат яснота как по-точно ще процедират в такива случаи, тъй като законът все още не е приет. Новото е, че полицията ще е контролният орган, който ще реагира на сигнали за шум на открито в часовия диапазон от 23 до 8 часа. Иначе досега при действащия закон те са издавали предупредителен полицейски протокол, който се разписва от собственика на уредбата. Това в Бургас касае ромските сватби в Победа. Уточнено бе и че с разпореждане на кмета техниката може да бъде изземана.

  Председателят на Общински съвет – Бургас Костантин Луков заяви, че Община Бургас и в момента има такъв текст в Наредбата за обществения ред, с който се забранява изкарването и озвучаването с уредби на открито по всяко време на денонощието.

   

  Ресторантьори на нож срещу закона

   

  Законът предизвика негодуванието на ресторантьори, които изказаха притесненията си, че в този му вид бизнесът им ще е поставен под въпрос. Проверка на „Черноморски фар“ сред бургаските собственици на заведения установи, че голяма част от тях са притеснени. Никой обаче не пожела да застане с името си, защото според тях, така щели да си навлекат още повече неприятности в бъдеще.

  Според народния представител от НФСБ Християн Митев твърденията за съсипване на бизнес не отговарят на истината. Той обясни, че тези правила били действащи и в момента като единствената разлика била, че забраната за озвучаване на открити площи се увеличава с един час.

  „В последната седмица сигналите за шум от заведения в Слънчев бряг са само 4. Увеличава се значително броят на другите нарушители – прословутите ромски сватби“, обясни той.

  Наемателят на плаж „Крайморие“ Николай Димитров коментира, че е крайно време България да вземе пример от Испания и да направи стратегия за туризма. Според него именно неяснотите и драмите около шума от последните 2 години са предизвикали сериозен отлив на туристи от Слънчев бряг, които са предпочели испанските курорти, в които няма ограничения. Димитров добави, че и наемателите на заведения при него са притеснени от промените.

   

  Ново становище от РЗИ – потенциална предпоставка за корупция

   

  В закона са предвидени две нови промени, които изключително много засягат собствениците на заведения и бъдещите такива. Адвокат Драгомир Ошавков посочи, че едно от тях е и потенциална предпоставка за корупция.

  „Това много сериозно ще удари собствениците на заведения и то тези, които се намират в жилищни сгради. Това е една много сериозна промяна, на която никой не обръща внимание. Ще се иска становище от РЗИ, т.е. преди да отвориш такова заведение, ще трябва да минаваш през още една бумащина. От РЗИ трябва да дадат становище като преди това замерят обектите, които са съседни на този обект, дали има нарушаване на допустимите норми. Това с жилищните сгради най-много засяга заведенията, защото те най-често се правят в кооперации. Но това може да засегне и фурните примерно, които започват работа рано сутринта. Това становище ще бръкне и в джобовете на собствениците, защото те трябва да си я платят. На тези в заварено положение също няма да им се размине. В 20-дневен срок те също трябва да получат това становище от РЗИ. Ще трябва да направят и много добра шумоизолация. Това ново изискване е още една предпоставка за корупция. Да речем, по време на проверката уредбата не се надува до край, шумът е допустим и въпросното заведение срещу някой лев за проверяващия получава становище“, обясни юристът.

  При констатиране на неизпълнение на предписанието директорът на регионалната здравна инспекция прави мотивиран отказ за издаване на становище и в 14-дневен срок писмено уведомява лицето, подало заявлението. В този случай процедурата по издаване на становище се прекратява, за което се уведомяват съответните държавни и общински органи. Отказите по ал. 8 могат да се обжалват по реда на Административно-процесуалния кодекс, като обжалването не спира изпълнението.

  Другата промяна, която според Ошавков прави невъзможно отваряне на заведения в такива сгради е, че трябва да се поиска разрешение на общото събрание. Освен него ще се изисква и нотариално заверено разрешение на обектите, съседни на заведението. Ошавков сметна, че повечето хора няма да са съгласни под апартаментите им да отварят заведения и точно това ще затрудни най-много ресторантьорите.

  По неофициална информация в Бургас голяма част от заведенията имат договорки с живеещите в сградите. Собствениците си плащат един вид наем на домашните съвети, за да има мир и спокойствие.

   

  Ще обикалят ли полицаите с шумомери?

   

  Както споменахме, контролът в забранените за шум на открито часове ще се извършва от МВР. Смесените екипи от няколко агенции вече остават в миналото. Това било с цел работата на контролиращите да е по-оперативна, каза Християн Митев.

  „Смятаме, че МВР ще бъдат по-ефективни, а и те самите ни увериха, че имат достатъчен капацитет да се справят с тази задача. Трябва да се направи уточнението, че говорим за часовия диапазон от 23 до 8 часа за озвучаване на открити площи. Най-често те биха реагирали тогава, когато има подаден сигнал от граждани, които са потърпевши от завишени нива на шум. Забраната тук е абсолютна, т.е. достатъчно е в случая да имаме озвучаване на открито след разрешеното време, за да може да има намеса на органите на МВР. Тук не е задължително да констатират нещо с шумомер в ръка“, коментира той.

  Иначе във всички други случаи извън тези часове, контролният орган е РЗИ и ще са оборудвани с необходимата техника, за да установяват нарушения.

  „Събирането на няколко контролни органа е така нареченият текущ контрол по спазването на законодателството, докато в новия режим фокусът ще е върху инцидентния контрол на базата на сигнали и жалби и именно тук това, че проверките ще се извършват от МВР, ще позволява една по-бърза и навременна реакция“, добави Митев.

   

  Комшии няма да се топят за вдигане на шум

   

  Комшии няма да се топят за вдигане на шум по този Закон става ясно още от текстовете в проекта. Там изрично е описано, че той няма да се прилага при: шум, предизвикан от лицето, подложено на неговото въздействие, от домашни дейности, от съседи в жилищни сгради и на работните места. Оценката, управлението и контролът на шума в жилищните и обществените сгради се осъществяват в съответствие със Закона за здравето, както и с подзаконовите нормативни актове по прилагането му. Изискванията към шума, предизвикан от домашни дейности и от съседи в жилищни сгради, се определят с наредби на общинските съвети, приети по реда на Закона за местното самоуправление и местната администрация. 

  Според Митев обаче при сигнали за шум вкъщи трябва да реагира полицията и щом става въпрос за закрито помещение ще трябва да се установи и дали има нарушаване на закон и дали шумът е над съответните нива.

  „Аз се надявам да няма изключения в Закона за това дали ще става въпрос за заведение или за частен дом. Трябва да бъде осигурено спокойствието на гражданите в тази част на денонощието. По-голямата част от нашите съграждани на следващия ден трябва да отидат на работа, където да са пълноценни и отпочинали. Високите нива на шум в такива случаи не само увреждат здравето, но и пречат на цикъла работа-почивка“, посочи депутатът.

  Ето тук се появява първото недоразумение в Закона. Уж този за здравето ще разглежда тези случаи, а изведнъж се препраща и към Закона за шума и проверки от полицията, които по думите на депутата трябва да са оборудвани и с шумомери.
   

  Ще попаднат ли под ударите на Закона фестивалите и концертите?

   

  Отговорът е не. За тях има предвидено специално изключение, когато по решение на Общинските съвет може да се стигне до изключение с негово решение. По думите на народния представител Законът ще препраща към местните наредби.

  „Съответната община може да разреши провеждането на такива събития от културната програма, други обществени прояви, която тя прецени“, обясни Митев.

  Това уточнение специално за Бургас бе изключително важно, тъй като програмата през лятото е силно наситена от концерти и фестивали.

  Костантин Луков сметна, че Законът е нормативен акт по-висока степен от наредбата и ако в него има такава норма или редакция, която изключва мероприятия от културния календар на открито, ще се приложи законът и няма да се налагат промени в наредбата. Той все пак обясни, че иска да види Закона в пълния му вид, когато го приемат, за да прави интепретации.

   

  Неяснотите

   

  Неяснотите в Закона не са много, но някои от тях са съществени. Адвокат Ошавков коментира, че текстовете в Закона отвсякъде прозират намеренията на властта да се справи с ромските сватби и шума в Слънчев бряг.

  „Това, което сега те правят е да възложат специални права на полицията и възможност те да издават протокол във връзка с шума, като става въпрос за конкретния закон, а не само за нарушаване на обществения ред. Ще пишат актове и това е другото ново - ще могат да конфискуват вещите, с които е извършено нарушението. Въпреки че най-вероятно са били много чисти помислите на Валери Симеонов, вкарвайки тези законопроекти, мисля, че ще има проблем – не може за едно и също административно нарушение да бъдат налагани две наказания. Конфискацията, както и да я представят, си е наказание. Това може би ще бъде атакувано и през Конституционния съд. Според мен специално за ромските сватби ще е ефективно“, каза юристът.

  Според Закона жп и автогари са изключение. Преди дни обаче на тротоара до бургаската жп гара се пръкна заведение. Така на практика понеже е в района на гара излиза, че собствениците ще могат да вдигат шум до когато си искат. Поредната неяснота – ще подлежи ли на контрол заведение с маси на тротоара, или не. Съдейки по това доколко има контрол върху Наредбата за обществения ред, в частта й за тентите и чадърите, можем да предположим колко ще е контролът и по Закона.

  „Приложението на този закон реално ще е и както забраната за пушене на обществени места - заведенията, които са големи, държат на реномето си и няма как да минат между капките, ще се съобразяват с него, но квартални кръчми, скатани тук и там няма да има кой да ги проверява“, обясни той.

   

  Казусът Слънчев бряг

   

  От години Слънчев бряг няма ясна концепция за това какъв вид туризъм се промотира – дали шумният алкохолен младежки туризъм, или спа и рекреация за по-възрастните. Стигна се до там, че нещата се смесиха. Сега много хора, търсещи по-спокойно изживяване и почивка, биват бомбардирани от нощните заведения в курорта. Точно от оплакванията за шума стартира и прословутата борба на Валери Симеонов за тишина.

  „Решението за Слънчев бряг е чрез препращане към местната наредба. Може да бъде направено изключение с помощта на местната власт. Единият от вариантите е да бъде въведен по-късен час. Другият е с карта за шума Слънчев бряг и няколко може би други места в страната да бъдат определени като места с допустимо по-висок шум. Същото е и за обществените мероприятия. Местната власт може да помогне много на собствениците на заведения. Въпросът е, че местните хотелиери са против това и има разнобой между браншовете“, коментира адвокат Ошавков.

   

  Санкциите скачат от 3 до 5 пъти

   

  Глобите също скачат много с предлаганите в Закона промени. Така например вместо от 100 до 300 лева, длъжностни лица ще бъдат глобявани с 500 до 1000 лева. От 500 до 1000 лева бе глобата досега за физическите лица. Сега тя се променя на от 1500 до 5000 лева. За юридическите лица глобите ще стигат до 10 000 лева, а при повторно нарушение до 20 000 лева.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.