Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:48Понеделник

  19 Февруари 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  За Никулден: Библиотеката с уникална изложба за виното и книгите

  05-12-2017 0 405

  Снимка: Черноморие-БГ

  Вестник брани винопроизводителите с програма, обявява се срещу сухия режим

   

  Петя ДОБРЕВА

   

  С уникална изложба, която съчетава виното и книгите, Регионална библиотека “Пейо Яворов" ще отбележи празника на Бургас - Никулден. “Енотека и библиотека" е озаглавена експозицията, която ще бъде открита днес от 18.00 часа в залата на улица "Булаир" №10. Тя се реализира в партньорство с Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

  В нея са включени фотокопия на архивни документи, свързани с развитието на лозарството, винопроизводството, полезни съвети от старопечатните книги и още много любопитни откъси от вестници и ръкописи.

  На 1-и юни 1929 година от печат излиза първият брой на "Руйно вино" - независим вестник за защита правата и интересите на питиепродавците и лозарите. Появата на вестникарския пазар е провокирана от слуха, че ще бъде въведен сух режим.

  "Винопроизводители и лозари, опасността е близка. В миродавните кръгове упорито се говори за въвеждане на сухия режим и в България. Някои народни представители и общественици вече агитират тая пакостна идея. Утрешният ден ви готви изненади. Правят се разучавания за подобен законопроект и никак не е чудно това посегателство върху жизнените ви интереси, да намери законна санкция. Бъдете готови да предотвратите тая напаст, която идва да разруши два жизнени поминъка на нашия народ: винарството и лозарството - бъдете нащрек и готови за борба!". Това призовават от първа страница на "Руйно вино" журналистите. Те отпечатват и своята програма, с която се противопоставят на опитите да бъде въведен сух режим.

  Факсимиле от първа страница на вестника е включено в изложбата "Енотека и библиотека". От втория си брой вестникът вече е с ново име - "Вино". Целта му е да приобщи към идеята и почитателите на бялото вино. В борбата срещу забраната на виното е "въвлечен" и Христо Ботев. На страницата на "Вино" под снимката на поета е публикувано и стихотворението му "В механата" и съобщение за освещаване на първия брой на вестника, който излиза три пъти в месеца.

  Виното остава трайна следа и в ръкописите, и в старопечатните книги. За това свидетелстват и „Зайковски светогорски требник“, и „Октоих петогласник“. На страниците им са отпечатани молитви при гроздобер и срещу вкисване на виното. Страници от тези книги под формата на фотокопия също присъстват в интересната изложба на бургаската библиотека.

  Зрителите, които ще разгледат експозицията, ще видят и заглавните страници на книги отпреди век, чиито автори защитават ползите и нуждите от виното и производството му. Белчо Белчев издава книгата "Виното е храна". А енциклопедистът Николай Мушкин - "Да пием ли вино?".

  На вестникарския пазар преди век са излизали и други специализирани вестници и списания. Читателите са търсели и "Лозарски преглед" - орган на Българския лозарски съюз и списание "Лоза" - посветено на лозарството, на винарството и овощарството.

  Целта на изложбата е да покаже значимото място, което виното заема в литературата през вековете, та до днес.

  Организаторите на "Енотека и библиотека" са приготвили специална изненада за бургазлии, които ще дойдат тази вечер на официалното откриване на експозицията.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво очаквате от 2018-та?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.57601
  gbp Британска лира GBP 2.20773
  chf Швейцарски франк CHF 1.6988
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.