Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  13:59Вторник

  18 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  За Никулден: Библиотеката с уникална изложба за виното и книгите

  05-12-2017 0 917

  Снимка: Черноморие-БГ

  Вестник брани винопроизводителите с програма, обявява се срещу сухия режим

   

  Петя ДОБРЕВА

   

  С уникална изложба, която съчетава виното и книгите, Регионална библиотека “Пейо Яворов" ще отбележи празника на Бургас - Никулден. “Енотека и библиотека" е озаглавена експозицията, която ще бъде открита днес от 18.00 часа в залата на улица "Булаир" №10. Тя се реализира в партньорство с Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

  В нея са включени фотокопия на архивни документи, свързани с развитието на лозарството, винопроизводството, полезни съвети от старопечатните книги и още много любопитни откъси от вестници и ръкописи.

  На 1-и юни 1929 година от печат излиза първият брой на "Руйно вино" - независим вестник за защита правата и интересите на питиепродавците и лозарите. Появата на вестникарския пазар е провокирана от слуха, че ще бъде въведен сух режим.

  "Винопроизводители и лозари, опасността е близка. В миродавните кръгове упорито се говори за въвеждане на сухия режим и в България. Някои народни представители и общественици вече агитират тая пакостна идея. Утрешният ден ви готви изненади. Правят се разучавания за подобен законопроект и никак не е чудно това посегателство върху жизнените ви интереси, да намери законна санкция. Бъдете готови да предотвратите тая напаст, която идва да разруши два жизнени поминъка на нашия народ: винарството и лозарството - бъдете нащрек и готови за борба!". Това призовават от първа страница на "Руйно вино" журналистите. Те отпечатват и своята програма, с която се противопоставят на опитите да бъде въведен сух режим.

  Факсимиле от първа страница на вестника е включено в изложбата "Енотека и библиотека". От втория си брой вестникът вече е с ново име - "Вино". Целта му е да приобщи към идеята и почитателите на бялото вино. В борбата срещу забраната на виното е "въвлечен" и Христо Ботев. На страницата на "Вино" под снимката на поета е публикувано и стихотворението му "В механата" и съобщение за освещаване на първия брой на вестника, който излиза три пъти в месеца.

  Виното остава трайна следа и в ръкописите, и в старопечатните книги. За това свидетелстват и „Зайковски светогорски требник“, и „Октоих петогласник“. На страниците им са отпечатани молитви при гроздобер и срещу вкисване на виното. Страници от тези книги под формата на фотокопия също присъстват в интересната изложба на бургаската библиотека.

  Зрителите, които ще разгледат експозицията, ще видят и заглавните страници на книги отпреди век, чиито автори защитават ползите и нуждите от виното и производството му. Белчо Белчев издава книгата "Виното е храна". А енциклопедистът Николай Мушкин - "Да пием ли вино?".

  На вестникарския пазар преди век са излизали и други специализирани вестници и списания. Читателите са търсели и "Лозарски преглед" - орган на Българския лозарски съюз и списание "Лоза" - посветено на лозарството, на винарството и овощарството.

  Целта на изложбата е да покаже значимото място, което виното заема в литературата през вековете, та до днес.

  Организаторите на "Енотека и библиотека" са приготвили специална изненада за бургазлии, които ще дойдат тази вечер на официалното откриване на експозицията.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72457
  gbp Британска лира GBP 2.1758
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder