Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:01Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  За първи път – малки фирми от много браншове могат да получат до 200 000 безвъзмездно финансиране/Вижте как?/

  04-06-2018 0 2349

  Снимка:

  Започва прием на проекти по най-привлекателната мярка по Програмата за развитие на селските райони – инвестиции в неземеделски дейности

  Това е последният шанс  - до 2020 г. нов прием не се очаква

   

  Притежавате малък бизнес извън Бургас – сервиз, фурна, цех, магазин. Планирате разширение, защото бизнесът върви, искате да купите климатици, компютри и машини за диагностика, или нова поточна линия? Или имате магазин, който отдавна искате да разширите, да направите топъл щанд, или да печете закуски на място?  Сега имате уникалния шанс да направите това с безвъзмездно финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020).

  За първи път подмярка 6.4 на ПРСР – Инвестиции в неземеделски дейности, дава шанс на широк кръг браншове, несвързани със земеделието, да ползват безвъзмездна помощ до 200 000 евро. Очаквано интересът към програмата е голям и подготовката на проектите вече започна, съобщиха от Евро Бизнес Консултинг Груп (www.ebcgroup.bg). Една от най-старите консултантски компании у нас, която има повече от 10 г. опит по програмата, е разработила на сайта си и предварителна оценка на шансовете на кандидатстващите според критериите на земеделското министерство за токчуване. Кратък тест ще ви даде представа има ли смисъл да кандидатствате и доколко вашия проект може да спечели финансиране. Можете да го намерите в раздел „Европроекти“ на сайта - www.ebcgroup.bg.

  „За първи път в България направихме подобна кампания, с цел да спестим средства и напразни надежди на фирмите. Оценката, която даваме показва дали шансовете са оптимистични или песимистични. Кандидатстването не е на всяка цена“, обяснява Димитър Петков, който отговаря за проектите по тази програма.

  Какво е важно да се знае?

  Първо и най-важно условие – фирмата ви трябва да е регистрирана в селски район. За Бургаска област това са всички общини, без Община Бургас. Ако фирмата е регистрирана преди повече от 3 години и развива дейност, шансовете са по-големи. Важно е да имате назначени хора на работа, но не повече от 10 души. Ако собственикът на фирмата има и опит, и образование в дейността, за която иска финансиране, това носи допълнителни точки. Важно е да докажете, че фирмата реализира печалби, а не е на загуба. Трябва да знаете също, че програмата изисква самоучастие от 50%, т.е. ако проектът  ви е за 100 000 лв., трябва да осигурите половината от тях – независимо дали ги имате налични, или по друг начин (напр. кредит). Бизнеси, които разкриват нови работни места, също са с приоритет при точкуването. Минималната сума, за която можете да кандидатствате е 10 000 евро, максимумът – 200 000 евро.

  Финансират се: Производство, услуги или занаяти

  Програмата разделя проектите на три типа: за производство, услуги и занаяти. Важно за тези, които планират строителство или мащабни ремонти - подготовката на проектите трябва да започне възможно най-рано, защото строителните разрешения и съгласувания отнемат време и рискувате да провалите идеята си, ако започнете в последния момент.

  Примерни сектори и браншове в раздел производство са: производство на мебели, дограма, изделия от дърво, дрехи и текстилни изделия, шивашки цехове, цехове за хлебни и сладкарски изделия, макаронени изделия, производство на метални изделия, компютърна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, печатни изделия, превозни средства и др.

  Примерни сектори в раздел услуги могат да бъдат: автосервиз, строителна фирма, сервиз на машини, ремонт на земеделска техника, работилници за ремонт на битова техника и електроника, лекарски и зъболекарски кабинет, спортни центрове, козметични и фризьорски салони, детска градина, хоспис, старчески дом.

  Лекари и зъболекари са с приоритет

  Подмярката отделя специално внимание на развитието на здравни и социални услуги в селските райони и дава рядката възможност единична лекарска практика или малък медицински център да се възползват от безвъзмездна финансова помощ.  Може да се кандидатства за строителство на нов кабинет, ремонт на съществуващ, разширения на практиката, покупка на апаратура (напр. ехограф). По-големи шансове за одобрение на проектите имат практиките, в които работят повече хора, но не повече от 10 души, както и такива проекти, целящи създаване на нови работни места (напр. назначаване на медицинска сестра или друг лекар).

  Какво може да се купи?

  „Един от най-честите въпроси, които ни се задават е – може ли дасе купи автомобил – хладилен бус, линейка, друг специализиран автомобил. За съжаление не може. По тази мярка покупката на транспортно средство, което трябва да се регистрира в КАТ, не е допустим разход“, обяснява Димитър Петков. Допустими обаче са широк кръг други разходи – от строителство и ремонт, до покупка на специализирани машини, съоръжения, софтуер – напр. хладилни витрини, компютър за диагностика на автомобилите в автосервиз, климатици, и др. Програмата покрива и разходите за консултантски услуги, необходими при подготовката на проектите.

  Подробна информация за програмата можете да намерите на: http://ebcgroup.bg, както и да направите безплатна консултация на тел. 056 53 0017

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72259
  gbp Британска лира GBP 2.22253
  chf Швейцарски франк CHF 1.72685
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder