Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:30Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  За по-чист въздух: Само на хора, заявили желание, ще се подменят старите печки

  08-12-2018 0 729

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Само на жители на Долно Езерово, които са изявили желание, ще се подменят старите печки. Това стана ясно по време на постоянната комисия по устройство на територията. Една от точките в дневния ред беше на кмета Димитър Николов, с която иска решението на ОбС-Бургас за кандидатстване по проект за по-чист въздух на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.

  Община Бургас е посочена като допустим бенефициент с максимален размер на проектното предложение в размер на 12 965 829,11 лева с включено ДДС. Максималният срок за изпълнение на проекта е 59 месеца от датата, посочена в сключения договор между Община Бургас и Управляващия орган на ОПОС.

  Проектното предложение включва създаване на механизъм за подпомагане на всички домакинства в Долно Езерово и подмяна на конвенционалните методи за отопление с алтернативни и екологични такива.

  По време на разискванията Тодор Колев повдигна въпроса как хората, на които ще бъдат подменени старите печки, ще се задължат да използват новите си, били те термопомпи, климатици или на пелети. Маринета Николова от отдел „Екология“ към Община Бургас му отговори, че гражданите ще бъдат предварително информирани и само тези, които дадат съгласието си за подмяна, ще участват. Все пак тя изрази надежда да обхванат всички жители на квартал „Долно Езерово“. Николова добави и че тези, които се съгласят да участват в проекта, ще бъдат задължени да използват новите си отоплителни системи минимум 3 години.

  Диян Димов се запита какъв ще е смисълът на стари несанирани къщи да се слагат нови техники за отопление. Той изрази мнение, че нещата трябва да са комплексни, за да е най-добър резултатът. По негово мнение включването на квартала към „Топлофикация“ е най-удачният вариант. Николова обаче му отговори, че няма нужната инфраструктура и за да се случи това, трябва „Топлофикация“ да инвестира 25 милиона лева, което е малко вероятно.

  В крайна сметка, комисията подкрепи докладната записка.

   

  И други бургаски домакинства ще могат да участват в проект за подмяна на отоплителните си системи

   

  Маринета Николова съобщи и една радостна новина. Община Бургас е одобрена за участие по програма „Life“, чиято цел бе също подмяната на старите отоплителни системи на 2000 домакинства в „Долно Езерово“. След като обаче гореспоменатата програма обхваща целия квартал, то Николова заяви, че сега по тази вече одобрена програма, ще могат да се включат бургаски домакинства и от други квартали.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder