Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:25Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Забравени болести се завръщат, тетанус повали на легло мъж от Карнобат

  14-10-2018 0 3387

  Снимка: bolime.net

  Ина ПЕТРОВА

   

  Забравеното от десетилетия заболяване тетанус отново се появи в Бургаски регион. Рядката, но изключително опасна и смъртоносна инфекция е повалила на легло мъж от община Карнобат. За случая потвърдиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

  Болният е около 55-годишен. Вероятно е развил заболяването след инцидент с нараняване. „Спешно е хоспитализиран и е предприето лечение. Проверява се дали има пропуски в реимунизациите срещу заболяването“, информира говорителят на регионалното ведомство Елица Карагьозова.

  Тетанус е рядко заболяване, но с изключително висока смъртност, коментират лекари и акцентират на необходимостта строго да се спазва имунизационния календар.

  Заразяването става чрез нараняване на кожата и лигавиците със замърсени предмети. Конкретният причинител е грам положителен анаеробен бактерий Clostridium tetani. Попадайки в раната, спорите се активират и започват да причиняват тежки симптоми. Сред първите са отпадналост, висока температура, болки в раната, след което се прибавят мускулни спазми на дъвкателната мускулатура, като говорът и храненето стават трудни до невъзможни. След това продължават да се обхващат мускулите надолу към шията, гърба, корема. Появяват се тежки гърчове, като в терминалните стадии болните застават на глава и пети с извито тяло. Състоянието протича с напълно запазено съзнание, но често се стига до летален край. 

  Основният начин да се предпазим е ваксинацията, тъй като организмът изгражда имунитет срещу тетаничния бактерий. След всяко едно убождане със замърсен предмет, порязване, ухапване от животно, включително кърлеж, след всяка една разкъсна рана трябва да бъде направена реимунизация, посочват лекари.

  Първата ваксина срещу заболяването се поставя още след раждането. Следва реимунизация на 2-, 3- и 4-месечна възраст, а след това на 2, 6, 12 и 17 години. Реимунизациите после са през 10 години. Те често се пренебрегват от пациентите. Общопрактикуващите лекари, които трябва да поставят инжекцията, нямат практика да пускат sms-и или e-mail-и на въпросните пациенти. Обикновено се поставя съобщение пред кабинетите с уведомление за подлежащите на една или друга реимунизация, родени в определени години. Повечето хора обаче посещават джипитата си само когато са болни или отлагат за „следващия път“ и така пропускат реимунизации. Те, обаче са много важни, защото смъртните случаи след заболяването са при 8 от 10 болни, подчертават специалисти.

  При вече развило се заболяване лечението задължително се провежда в болнични условия. Прилага се човешки гама-глобулин или противотетаничен серум, включват се също вливания, антибиотици и релаксиращи медикаменти. 

  Сред тежките заболявания, регистрирани в Бургаско през миналата седмица, е и ХИВ-инфекция. Здравните власти не дават повече подробности за болния, но той е седми по ред в региона от началото на годината.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder