Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:20Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Заместник областен управител завръща ученици в клас

  08-10-2018 0 394

  Снимка:

  Заместник областният управител проф. Севдалина Турманова  се включи в работата на екипите, които подпомагат отпаднали от образователната система ученици отново да се върнат в класните стаи. Турманова се срещна на терен със семействата на деца, за които има информация, че са преустановили учебния процес. Целта на посещението бе да се установят причините, довели до прекратяване на образователна дейност при младите хора, както и предприемане на съвместни действия със семействата им за връщане на младежите в училищна среда.

  Работа с родителите, активното им включване в ежедневието и класните  дейности на учениците са само част от мерките, предприети от директора на местното ОУ „Васил Левски“ – Венелина Андреева, стана ясно по време на посещението на заместник областния управител в учебното заведение в квартал „Горно Езерово“. Андреева прилага новаторски методи в работата си с деца от малцинствени групи, които са сред най-рисковите за отпадане от образователната система. Директорът осъществява на практика редица мероприятия за интегрирането на децата в училищна среда, стана ясно още след срещата.

  Към настоящия момент в област Бургас на терен работят 59 екипа, включващи представители на различни институции – учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители, представители на местните комисии за борба с противообществните прояви на малолетни и непълнолетни лица, медиатори, представители на гражданското общество.  В рамките на 13 дни (периода 17-30 септември) в 13 общини екипите посещават 1506 адреса на семейства, чиито деца не посещават училище. Децата са на възраст от 5 до 16 години. Предстои до броени дни да стане ясно колко от тези 1506 деца са върнати в класните стаи след проведените срещи.

  Сред основните причини за отпадане, които споделят специалистите  се открояват социално-икономическите (бедност и безработица), пътувания в чужбина с цел работа на цялото семейство, започване на работа в юношеска възраст за подпомагане на семейството, липса на транспорт, ранните бракове.

              „Кампанията дава резултати, в това сме убедени всички, ангажирани за връщането на учениците в класните стаи. Със сигурност не е лесно, има адреси, на които екипите се връщат по няколко пъти, има спорове, изисква се голямо търпение, работа извън работно време, но има смисъл. Благодаря на всички, които са на терен, въпреки немалкото трудности. ” – каза Севдалина Турманова.

   Инициативата е част от работата на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Същият е създаден с Решение на Министерски съвет през 2017 година.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
   
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder