Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:50Неделя

  18 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Замразяват източването на горивото от „Мопанг“

  08-11-2018 0 356

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  До дни спасителната операция по източване на мазута от „Мопанг“ ще бъде прекратена, защото температурите на водата на дълбочина паднаха и изпомпването е трудно и неефективно. Изтеглени са до сега около 350 кубика смес.

  Два танка от потъналия край Созопол кораб “Мопанг“ вече са изпразнени. Дейностите продължават когато метеорологичната обстановка позволява. „На половина работата е свършена. Дори може би малко повече остава, защото два танка са източени, остават още два, но има и в един от трюмовете“, коментира к.д.п. Живко Петров, изпълнителн директор на ИА „Морска администрация".

  Една част от техниката ще остане на база в Созопол, другата ще бъде прибрана във Варна. На пролет операцията ще продължи. По думите на Петров хубавото е, че тя вече е в рутинна фаза и не се очакват изненади.

  „Русалка“, от където се извършва логистиката и надводно събира замърсяващия продукт ще бъде прибрана в пристанище Бургас.

  По придвиждане на капитан Петров до началото на следващия туристически сезон изпомпването на мазута ще приключи.  Договорът за приключване е в размер на 65 работни дни, до момента са използвани 19 - 20.

  Освен „Мопанг“ има и други, натъкнали се на мини и потънали кораби.  „Единият, за който знаем, е „Родина“. Той е малко по-дълбоко потънал – на 40 метра. Потънал е срещу Приморско.  Като завърши операцията край Созопол в по-спокойна обстановка ще докладвам на правителството и моето мнение е че трябва да направи едно проучване и на „Родина“, за да не се окажем изненадани отново след време. Мисля, че и този кораб е с течно гориво“, коментира капитан Петров. Според него има поне още 2-3 кораба, които лежат на дъното на морето,  за които водолазите знаят. Предстои ровене в архивите за подробности.

  За радост за сега няма индикации от „Родина“ или от някои от другите кораби да има теч.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.21373
  chf Швейцарски франк CHF 1.71099
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder