Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:29Четвъртък

  21 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Занаятчиите търсят място за свое училище

  14-11-2017 0 363

  Снимка:

   От занаятчийската камара настояват за прецизиране на определени текстове, касаещи условията, реда и таксите за техните услуги. „Визираме конкретно допускането на лица, които упражняват занаятчийска дейност, но нямат регистрация в занаятчийската камара, нито в Агенцията по вписванията – т. нар. „хенд мейд артисти“, които в същността на своята дейност са занаятчии и които са изключително нелоялна конкуренция на редовните, регистрирани занаятчии. Община Бургас допуска физически лица, които не притежават нужната квалификация като занаятчии, да участват масово на традиционния пазар на мартеници и за изрядните майстори да остава ограничен брой места за продажба на продукцията им. Такива „артисти“ са и много голяма част от участниците в различни събития, организирани от НПО и търговски дружества под покрива на експозиционен център „Флора“, пише до ОбС – Бургас Майя Стоянова, председател на УС на РЗК в града. И подчертава, че е необходимо разработването на дългосрочна стратегия за стимулиране развитието на занаятите в нашата община, не само като част от културното наследство, а и като част от икономическото развитие.

  От камарата не пропускат да напомнят на съветниците, че многократно са водени разговори на различни нива и са получавани уверения за разбиране на проблемите им и до голяма степен всичко е оставало само в сферата на добрите пожелания. Като пример се дава пропадането на реализацията за занаятчийски комплекс в града, където целогодишно да се представя продукцията на занаятчиите. Идеята за него бе още през 2009 година.

  „Необходимо ни е съдействието на Община Бургас отново за подходящо място за стартиране дейността на т. нар. занаятчийско училище - място, където да се извършва обучение по теория и практика“, се пише още в писмото. Това е във връзка със спечеления проект по Програмата за трансгранично сътрудничество. Чрез него се осигурява оборудване на стойност от 44 280 евро, което остава след приключването на проекта за камарата и може да се продължи работата с него и да се превърне в една свежа атракция за града.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68926
  gbp Британска лира GBP 2.22562
  chf Швейцарски франк CHF 1.69527
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.