Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:18Сряда

  21 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Започна строежът на паметника на загиналите във войните

  01-08-2019 0 993

  Снимка: НП

  На 1 август поставят основите, в Айтос пристига скулпторът Христо Митев

   

  На 31 юли 2019 г. започна строителството на паметник на загиналите във войните граждани на Айтос. За Инициативния комитет "Воинска памет" и за айтозлии моментът беше исторически.

  Както «Народен приятел“ неведнъж ви информира, идеята за монумент на загиналите на фронта айтоски граждани е от един век. За паметника, който се гради, в Айтос се е заговорило веднага след края на Първата световна война. И така, след всяка война и 75 години след това, до началото на месец март 2019 година, когато Инициативен комитет "Воинска памет" подхвана идеята, с готовност да я доведе до край.

  Кметът Васил Едрев застана зад комитета, той пък събра над 700 подписа от айтозлии, които с желание подкрепиха инициативата. В края на месец май тази година, в качеството си на заинтересована страна, Общинският съвет в Айтос даде съгласие «да бъде допуснато разработването на проект за изграждане на Паметник на загиналите във войните от град Айтос върху поземлен имот общинска собственост, в кв. 119 В" в града - на мястото на паметната плоча, в градинката пред сградата на Община Айтос.

  Общинските съветници с пълно единодушие гласуваха предложението на ИК „Воинска памет" - Айтос. Всички политически сили, представени в местния парламент, изразиха пълната си подкрепа за изграждането на паметника - ДПС, БСП, ГЕРБ, БДЦ, РБ, включително и тримата независими съветници.

  Освен гражданската подписка в подкрепа на идеята, членовете на ИК представиха на заседанието на Съвета идеен проект, мотиви за изграждане на паметника, протоколи от заседанията на ръководството и набирателната банкова сметка, по която се събират средства за градежа.

  Ръководството на Инициативния комитет „Воинска памет" е с председател Иван Иларев - началник на Военен клуб - Айтос, и членове - Енвер Халил - бизнесмен, Ончо Ончев - председател на Съюза на запасните офицери и сержанти,  Атанас Атанасов - председател на Общинския комитет „Васил Левски" - Айтос, о.р. подполк. Йотко Йотов, Ангел Гугучков, Кольо Колев и Владимир Димитров.

  Комитетските хора бяха първите, които внесоха средства в дарителската сметка. А от представените документи стана ясно, че върху паметника ще бъдат изработени общо 3752 букви - имената на загиналите воини от Айтос. Общата стойност на разходите е в размер на 25 хиляди лева. Участниците в строителството на паметника заявиха, че ще дарят труд и материали за реализиране на идеята, така че стойността на монумента ще е значително по-ниска.

  Мотивите са отдавна известни - „дълголетната мечта на поколения айтозлии за построяването на паметника, който да съхрани паметта за подвига на 180 достойни синове на град Айтос, които вече 100 години чакат признание".

  В идейния проект са заложени специални символи - орел - символ на града, орден за храброст - символ на воинската доблест и чест, и словата на Вазов - „Българио, за тебе те умряха....".

  Днес, на 1 август, в Айтос ще бъде и скулптора Христо Митев. 120-тонен кран ще постави тежката основа на паметника, за да започне истинският градеж.

  Чрез „Народен приятел“, Инициативният комитет поднася искрената си благодарност към Общински съвет - Айтос и към кмета Васил Едрев за решението и подкрепата, за съпричастността, съдействието и изразеното желание на местната законодателна и изпълнителна власт, да подпомагат до край реализирането на родолюбивата идея.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76137
  gbp Британска лира GBP 2.13647
  chf Швейцарски франк CHF 1.79846
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.