Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:28Петък

  13 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Започна строежът на паметника на загиналите във войните

  01-08-2019 0 1262

  Снимка: НП

  На 1 август поставят основите, в Айтос пристига скулпторът Христо Митев

   

  На 31 юли 2019 г. започна строителството на паметник на загиналите във войните граждани на Айтос. За Инициативния комитет "Воинска памет" и за айтозлии моментът беше исторически.

  Както «Народен приятел“ неведнъж ви информира, идеята за монумент на загиналите на фронта айтоски граждани е от един век. За паметника, който се гради, в Айтос се е заговорило веднага след края на Първата световна война. И така, след всяка война и 75 години след това, до началото на месец март 2019 година, когато Инициативен комитет "Воинска памет" подхвана идеята, с готовност да я доведе до край.

  Кметът Васил Едрев застана зад комитета, той пък събра над 700 подписа от айтозлии, които с желание подкрепиха инициативата. В края на месец май тази година, в качеството си на заинтересована страна, Общинският съвет в Айтос даде съгласие «да бъде допуснато разработването на проект за изграждане на Паметник на загиналите във войните от град Айтос върху поземлен имот общинска собственост, в кв. 119 В" в града - на мястото на паметната плоча, в градинката пред сградата на Община Айтос.

  Общинските съветници с пълно единодушие гласуваха предложението на ИК „Воинска памет" - Айтос. Всички политически сили, представени в местния парламент, изразиха пълната си подкрепа за изграждането на паметника - ДПС, БСП, ГЕРБ, БДЦ, РБ, включително и тримата независими съветници.

  Освен гражданската подписка в подкрепа на идеята, членовете на ИК представиха на заседанието на Съвета идеен проект, мотиви за изграждане на паметника, протоколи от заседанията на ръководството и набирателната банкова сметка, по която се събират средства за градежа.

  Ръководството на Инициативния комитет „Воинска памет" е с председател Иван Иларев - началник на Военен клуб - Айтос, и членове - Енвер Халил - бизнесмен, Ончо Ончев - председател на Съюза на запасните офицери и сержанти,  Атанас Атанасов - председател на Общинския комитет „Васил Левски" - Айтос, о.р. подполк. Йотко Йотов, Ангел Гугучков, Кольо Колев и Владимир Димитров.

  Комитетските хора бяха първите, които внесоха средства в дарителската сметка. А от представените документи стана ясно, че върху паметника ще бъдат изработени общо 3752 букви - имената на загиналите воини от Айтос. Общата стойност на разходите е в размер на 25 хиляди лева. Участниците в строителството на паметника заявиха, че ще дарят труд и материали за реализиране на идеята, така че стойността на монумента ще е значително по-ниска.

  Мотивите са отдавна известни - „дълголетната мечта на поколения айтозлии за построяването на паметника, който да съхрани паметта за подвига на 180 достойни синове на град Айтос, които вече 100 години чакат признание".

  В идейния проект са заложени специални символи - орел - символ на града, орден за храброст - символ на воинската доблест и чест, и словата на Вазов - „Българио, за тебе те умряха....".

  Днес, на 1 август, в Айтос ще бъде и скулптора Христо Митев. 120-тонен кран ще постави тежката основа на паметника, за да започне истинският градеж.

  Чрез „Народен приятел“, Инициативният комитет поднася искрената си благодарност към Общински съвет - Айтос и към кмета Васил Едрев за решението и подкрепата, за съпричастността, съдействието и изразеното желание на местната законодателна и изпълнителна власт, да подпомагат до край реализирането на родолюбивата идея.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.