Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:22Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Започва ремонтът на депото в Братово

  08-01-2018 0 2082

  Снимка:

  Малко над милион и половина лева без ДДС е стойността на реконструкцията

  До два месеца трябва да e готово


   

  Георги РУСИНОВ


   

  Започва работата по възстановяване на депото в Братово, става ясно от обява за обществена поръчка, качена на сайта на Община Бургас. Възложител е зам.-кметът Руска Бояджиева, а изпълнението на реконструкцията трябва да отнеме два месеца. Прогнозната стойност на поръчката е 1 528 178,03 лева без ДДС и включва възстановяване на съоръженията, инсталациите и обслужващата инфраструктура на територията на депото, включително: клетка 1 и обслужващ временен път, дренажна система, ретензионен басейн, резервоар за дъждовни води и противопожарна система, ЛПСОВ и други частично или напълно разрушени в резултат на проливните дъждове.

  Ремонтните дейности се налагат след като депото за отпадъци в Братово пострада от проливните дъждове през октомври миналата година. В периода 26 октомври – 30 ноември Община Бургас спешно започна аварийни дейности по укрепване на компрометираната дига на клетка 1, водочерпене и почистване от наноси на сепарираща инсталация и площадки. Целта бе да се възстанови работата на депото и осигуряване приемането на твърди битови отпадъци от деветте общини в рамките на Регионалната система за управление на отпадъците. Депото е с възобновен режим на експлоатация от 01.12.2017г. в съответствие с предписанията на РИОСВ – Бургас.

  Според обявата плащането за ремонта ще се извърши по банков път, в срок до 30 календарни дни от осигуряване на финансов ресурс от застрахователя и фонд „Солидарност“. Детайлно е описано, че некачествено извършените работи и некачествените материали и изделия ще се коригират и заменят за сметка на изпълнителя, като гаранционните срокове трябва да бъдат не по-малки от предвидените в Закона за устройство на територията, или Наредба № 1 за държавното приемане, определени от датата на приемане на обекта с удостоверение за ползване или приемно предавателен протокол.

  Фирмата изпълнител ще е „Пътстрой Бургас“ ЕООД тъй като тя отговаря и за изграждането на депото. Детайлно в информацията около поръчката се посочва следното: „В обхвата на договора фирмата е изпълнила строителството на ново регионално депо за битови отпадъци в регион Бургас, включително: клетка 1 и площадкова инфраструктура, ретензионен басейн, инсталации за компостиране и сепариране, ЛПСОВ и други. Фирмата познава в детайли същността и спецификата на обекта при неговото технологично изпълнение. Затова тя ще изпълни предвидените дейности по възстановяване на обекта с оглед гарантиране безпроблемното и безопасно функциониране на инсталациите за обезвреждане на отпадъци и възстановяване на засегнатите участъци в първоначалния им вид в най- кратък срок. „Пътстрой Бургас“ ООД е дружество с дългогодишен опит в строителството на пътни съоръжения, градски и общински комуникации и инфраструктурите около тях, с доказано добро качество на изпълняваните услуги“.

  „Състоянието на основната инфраструктура и инсталации обаче е компрометирано и не гарантира безпроблемен и ефективен режим на работа. Възстановяването на дигата на клетка 1 е неотложно предвид непрекъснатия процес на приемане и депониране на отпадъци, както и с оглед функционирането на дренажната система и отвеждането на инфилтрата, образуван от депонирания отпадък. Разрушената част от опорна дига на ретензионния басейн и повреденото оборудване на Локална пречиствателна станция създават риск от неефективно пречистване и отвеждане на инфилтрата и замърсяване както на територията на депото, така и на околните терени, ниви и водни тела. Силно компрометираната дъждовна отводнителна система е условие за рискови ситуации, особено през зимния сезон. Капацитетът на инсталациите за третиране и обезвреждане на отпадъци е силно занижен и създава предпоставки за риск от замърсяване на околната среда“, се посочва още в мотивите за възлагане на поръчката.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder