Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:15Петък

  22 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 23° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Започва ремонтът на депото в Братово

  08-01-2018 0 1839

  Снимка:

  Малко над милион и половина лева без ДДС е стойността на реконструкцията

  До два месеца трябва да e готово


   

  Георги РУСИНОВ


   

  Започва работата по възстановяване на депото в Братово, става ясно от обява за обществена поръчка, качена на сайта на Община Бургас. Възложител е зам.-кметът Руска Бояджиева, а изпълнението на реконструкцията трябва да отнеме два месеца. Прогнозната стойност на поръчката е 1 528 178,03 лева без ДДС и включва възстановяване на съоръженията, инсталациите и обслужващата инфраструктура на територията на депото, включително: клетка 1 и обслужващ временен път, дренажна система, ретензионен басейн, резервоар за дъждовни води и противопожарна система, ЛПСОВ и други частично или напълно разрушени в резултат на проливните дъждове.

  Ремонтните дейности се налагат след като депото за отпадъци в Братово пострада от проливните дъждове през октомври миналата година. В периода 26 октомври – 30 ноември Община Бургас спешно започна аварийни дейности по укрепване на компрометираната дига на клетка 1, водочерпене и почистване от наноси на сепарираща инсталация и площадки. Целта бе да се възстанови работата на депото и осигуряване приемането на твърди битови отпадъци от деветте общини в рамките на Регионалната система за управление на отпадъците. Депото е с възобновен режим на експлоатация от 01.12.2017г. в съответствие с предписанията на РИОСВ – Бургас.

  Според обявата плащането за ремонта ще се извърши по банков път, в срок до 30 календарни дни от осигуряване на финансов ресурс от застрахователя и фонд „Солидарност“. Детайлно е описано, че некачествено извършените работи и некачествените материали и изделия ще се коригират и заменят за сметка на изпълнителя, като гаранционните срокове трябва да бъдат не по-малки от предвидените в Закона за устройство на територията, или Наредба № 1 за държавното приемане, определени от датата на приемане на обекта с удостоверение за ползване или приемно предавателен протокол.

  Фирмата изпълнител ще е „Пътстрой Бургас“ ЕООД тъй като тя отговаря и за изграждането на депото. Детайлно в информацията около поръчката се посочва следното: „В обхвата на договора фирмата е изпълнила строителството на ново регионално депо за битови отпадъци в регион Бургас, включително: клетка 1 и площадкова инфраструктура, ретензионен басейн, инсталации за компостиране и сепариране, ЛПСОВ и други. Фирмата познава в детайли същността и спецификата на обекта при неговото технологично изпълнение. Затова тя ще изпълни предвидените дейности по възстановяване на обекта с оглед гарантиране безпроблемното и безопасно функциониране на инсталациите за обезвреждане на отпадъци и възстановяване на засегнатите участъци в първоначалния им вид в най- кратък срок. „Пътстрой Бургас“ ООД е дружество с дългогодишен опит в строителството на пътни съоръжения, градски и общински комуникации и инфраструктурите около тях, с доказано добро качество на изпълняваните услуги“.

  „Състоянието на основната инфраструктура и инсталации обаче е компрометирано и не гарантира безпроблемен и ефективен режим на работа. Възстановяването на дигата на клетка 1 е неотложно предвид непрекъснатия процес на приемане и депониране на отпадъци, както и с оглед функционирането на дренажната система и отвеждането на инфилтрата, образуван от депонирания отпадък. Разрушената част от опорна дига на ретензионния басейн и повреденото оборудване на Локална пречиствателна станция създават риск от неефективно пречистване и отвеждане на инфилтрата и замърсяване както на територията на депото, така и на околните терени, ниви и водни тела. Силно компрометираната дъждовна отводнителна система е условие за рискови ситуации, особено през зимния сезон. Капацитетът на инсталациите за третиране и обезвреждане на отпадъци е силно занижен и създава предпоставки за риск от замърсяване на околната среда“, се посочва още в мотивите за възлагане на поръчката.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69512
  gbp Британска лира GBP 2.23856
  chf Швейцарски франк CHF 1.70131
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.