Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:23Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Започваме мащабен проект за лечение на онкоболни

  В повечето добри лечебни заведения се предлага на пациентите да си поръчат допълнителна храна чрез кетъринга

  10-01-2018 0 1197

  Д-р Лорис Мануелян - заместник-кмет по здравеопазване, социални дейности и спорт в Община Бургас:
  Снимка: Борислав Пенков
  Интервю на Петя Добрева

  Д-р Лорис Мануелян е специалист по вътрешни болести и нефрология от 1996 година. Има квалификация по медицински мениджмънт и администрация и диализна хирургия, национален експерт по акредитация на лечебните заведения.

  Работил е в болнични заведения в Бургас и Малко Търново. От 1989 г. е завеждащ Центъра по хемодиализа в МБАЛ-Бургас.

  Д-р Мануелян е член на УС на Българския лекарски съюз-София, от 2004 г. е секретар на Експертния съвет по нефрология към Министерство на здравеопазването.

  Член на Европейската диализно-трансплантационна асоциация, на Американското нефрологично общество и Българското научно дружество по нефрология, както и на ръководството на Секцията по хемодиализа към Българското нефрологично дружество.

  Д-р Мануелян е заместник-кмет по здравеопазване, социални дейности и спорт в Община Бургас от 2007 година.

  В проекта за бюджет на Община Бургас за 2018 година е включена нова програма за цялостно модернизиране на Онкодиспансера, която включва - проектиране на  строителство на сградата за протонноемисионен томограф за прецизна ранна диагностика на туморни клетки и ранна терапия, закупуване на 6 D-маса за радиохирургия, проектиране и оборудване на Отделение по брахитерапия, изготвяне на проект за строителството на нова Болница за химиотерапия към Онкото на мястото на старото инфекциозно отделение.

   

  - Д-р Мануелян, Община Бургас предвижда 8 млн. лева за реализацията на нов проект, свързан с дейността на Комплексния онкологичен център в града. Цялата сума ли е заложена в проекта за бюджет на Общината за настоящата година?

  - Това е система от действия, които са свързани с построяване на нова база, закупуване на апаратура и обучение на персонал. Тя е поетапна и ще се развива в рамките на минимум три години, защото става въпрос за един мащабен проект, който изисква време и средства. Една голяма част от парите ще бъдат осигурени от дългосрочен нисколихвен заем, който ще бъде теглен от самата болница. Общината ще участва, не само логистично, но и със средства, когато и където е необходимо.

  На първия етап вече са готови проекти за сградата и работим върху конкурса за обявяване на процедурата за закупуване на протонноемисионен томограф, който е изключително необходим за съвременната онкология. С такъв апарат разполагат само градовете, които имат медицински университети.

  Нека не забравяме, че тази програма е свързана и с Факултета по медицина в университет „Проф. д-р Асен Златаров". Там ще се обучават кадри и ще се повиши академичното ниво. Всичко това ще отнеме доста време. Ако през тази година успеем да открием факултета, първите кадри ще завършат обучението си след шест години.

  - Къде ще бъде построена сградата, в която ще се помещават новите отделения и 5D- скенер за ранна диагностика на рак?

  - На мястото на старите инфекциозни отделения. Това е теренът, върху който ще бъде изградена постройката за 5D-скенера, както и ще бъде разкрито ново отделение за лечение.

  - Кога предстои да започне строителството и кога се предвижда сградата да бъде готова?

  - То ще започне веднага, след като бъдат обявени конкурсите и мине процедурата за избор на изпълнител. Предполагам, че преди средата на 2019 година няма да бъде завършен проектът.

  - Споменахте, че ще бъде закупена нова 6D-маса за радиохирургия. Какво представлява тя?

  - Това не е обикновена маса. Това е едно много специално легло, което влиза в синхрон с излъчването на радиационния лъч. Когато те са синхронизирани, не се увреждат тъканите.

  Средствата за закупуването на тази маса, които са около 700 000 лева, ще бъдат осигурени от бюджета на Онкото.

  - Има ли специалисти, които са обучени да работят с нея?

  - Най-добрият радиационен екип е в Бургас. Миналата година те получиха и награда за това.

  - В проекта за бюджет на Община Бургас за 2018 година в графа „Здравеопазване" са заложени 1 211 000 лева. От тях 40 000 лева са за Специализирана болница за активно лечение “Пневмо-фтизиатрични заболявания", 150 000 лева за Център за кожно-венерически заболявания, 30 000 лева за спортна медицина. Тези средства за какво основно ще бъдат изразходвани?

  - Бюджетът на Общината не е в състояние да запълни изцяло недостатъците в бюджета на националното здравеопазване и несъвършенствата в законодателството. Стремим се да не влизаме в конфликт, а да стимулираме лечебните заведения, чрез съвременни финансови и мениджърски механизми, да могат да се развиват. Естествено Общината стои до тях и логистично, защото тези проекти изискват доста работа.

  40 000 лева ще отидат за ремонт на северната фасада на Белодробната болница и допълнително даваме средства за храната на туберколозно болните, защото държавата не осигурява тези пари. Средно за храна на един болен от туберколоза отиват 6-7 лева на ден.

  - През последните дни в социалните мрежи се появиха доста снимки, които показват каква храна се дава на пациентите, които се лекуват в здравните заведения на територията на община Бургас. Под тези снимки хората изразяват своето възмущение, че техните болни, които се лекуват, не получават качествена храна. На какво се дължи това?

  - Болницата е едно място, където хората отиват първо да получат квалифицирано обслужване от страна на медицинските работници, на второ място - адекватна диагностика чрез апаратура, и на трето място - адекватно лечение. Всяка болница си развива свои мениджърски подходи. Но аз смятам, че това е правилният подход, защото имаме голямо недофинансиране от страна на Здравната каса, средствата да се използват предимно за тези неща, а храната да остане на втори план. Не може с тези средства, които отделя Здравната каса за здравеопазване в болничната помощ, пациентите да бъдат при условия като в петзвезден хотел.

  - Това обаче налага близки на болните да им носят храна, докато те са в лечебното заведение...

  - Това не е лошо. Но в крайна сметка, хората, които попадат в здравното заведение и имат материална помощ да си закупят храна, както го правят вкъщи, така могат да го направят и в болницата. Само че е хубаво храната да бъде поръчана чрез кетъринга на здравното заведение, а не да бъде доставена от страна на близките, защото тогава има вероятност да се допусне някаква инфекция.

  - Какво означава това? Че болните могат да доплатят, за да си поръчат различна храна, от тази, които се дава по меню?

  - В повечето добри лечебни заведения се предлага на пациентите да си поръчат допълнителна храна чрез кетъринга, което е допустимо в рамките на храненето в лечебното заведение. Не можете да си поръчате вино или ракия.

  - Община Бургас ще осигури 90 000 лева за услугата „Социален асистент". Колко души ще могат да се възползват от нея?

  - Всички хора, които са ползвали услугата досега, ще могат да продължат да го правят и в бъдеще. Няма да намаляваме бройката и часовете. Нека да си следят в сайта на Община Бургас за сроковете, когато могат да се подават заявления.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder