Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:53Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 20° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Заради градушките: Изкупната цена на черешите в региона падна наполовина

  12-06-2018 0 2780

  Снимка:

  Пласират продукцията от Айтоско за 60-70 стотинки

  Прекалено многото производители също влияят на пазара

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Заради градушките, които удариха Айтоския регион в края на пролетта, производителите на череши се оплакаха, че изкупната им цена е паднала почти наполовина. „Докато миналата година продавахме на 1-1.10 лева, то тази година цената върви 60-70 стотинки“, заяви Станимир Динев, производител от Айтос.

  Цялата продукция от 12 декара на айтозлията е засегната от пролетната стихия. „Аз предлагам на италианец, който е прекупвач и купува на цена от 90 стотинки. Доколкото знам, черешите той  изнася за Катуница, където имат завод за преработка. На последните си бележки от него обаче имам написано „градушка“, което предполагам значи, че и цената ще е по-ниска“, пояснява Станимир. Парите той очаква към края на юли, когато и ще стане ясно каква е била черешовата кампания от финансова гледна точка.

  Производителят прогнозира, че цената ще продължи да пада и за в бъдеще, тъй като хората, които отглеждат череши са станали прекалено много в региона. „През последните години производителите са прекалено много и това също влияе на изкупната цена“, твърдо убеден е Станимир.

  „Черноморски фар“ научи от свои източници, че на места в Айтоско отказват да изкупуват черешата, ударена от градушка. Най-засегнати са селата Пирне, Поляново, Чукарка и карнобатското село Соколово. Черешопроизводителите от Тополица се радват на рядък късмет, тъй като бяха подминати от пролетните стихии и са продали голяма част от реколтата си, коментираха от местната кооперация.

  Според част от производителите е възможно търговците по пазарите да увеличат цената на плода, тъй като черешите, засегнати от градушка, не се купуват за продаване по тържищата. В момента цената на килограм череши на айтоския пазар е между 2 и 2.20 лева.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.