Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:38Петък

  25 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 20° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Заради грешки: Експерти искат дървата да се предлагат само в една мерна единица

  09-09-2017 0 5864

  Снимка: Борислав Пенков

  Според специалисти в около 25% от случаите при продажба на дърва се допускат грешки. Голямото объркване настъпва, когато отидете да си купувате твърдото гориво и ви заговорят за плътни и пространствени кубици, понятия, които много малко хора разбират, а складовете работят предимно с тонове. Този проблем е породен от наложената практика в различните етапи на дърводобива - от сечището до крайния получател - една и съща стока по вид и количество да се измерва, приема, заплаща и отчита в три различни мерни единици. При добива - на сечище до временен склад - в пространствени кубици, при приема - от временен склад до натоварване и експедиция - в плътни кубици, а при крайния получател - в килограми, установени от кантара на клиента. Това налага многократна трансформация на мерната единица на една и съща стока - добитата дървесина. Експертите твърдят, че най-точно е теглото при краен получател, защото най-често се измерва с електронни кантари, и на базата на теглото става заплащането на стоката.

  Димитър Янков, директор на ДГС - Средец, пояснява част от объркващите изчисления. „Обичайно местното население плаща на пространствен кубик, но то зависи от съответната плътност. Ако плътността е 0.5, значи на един плътен кубик има два пространствени. Ако плътността е по-висока, може да е 0.55 или 0.60, зависи от дървесните видове и много други обстоятелства, тя се замерва. Плътността е плаващо понятие. Най-обикновено казано, един плътен кубик се равнява на два пространствени. Тонажът е съвсем различно нещо. При пространствения кубик може да е 550-600 килограма, но пак зависи и от дървесния вид, дали участието на цер е по голямо, или на дъба, дали има и други дървесни видове. Тонажът е различен съобразно партидите и съобразно съответните плътности на обектите и дали е прясно сечена дървесина, или е от санитарни сечи“, казва Янков.

  Експерти са на мнение, че тъй като проблемите са породени от различните парични плащания на различните етапи в различни мерни единици, за да се реши проблемът, трябва да се избере една такава, по която да стават всички парични операции на определените етапи, а за формалната отчетност в ДГД/ДЛС да се ползват стандартни преводни числа - коефициенти, тегла и други. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.