Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:22Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Заради мръсния въздух в Долно Езерово: Монтират филтри за комини

  12-01-2018 0 1987

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Специални филтри за комини може да са решението на проблема с фините прахови частици в Община Бургас. Данните на общината от постоянните автоматични станции за контрол на качеството на въздуха от националната система за мониторинг и Мобилната станция показват, че все още има проблем с наднорменото замърсяване с фини прахови частици единствено в кв. „Долно Езерово“. През отминалата 2017-а там са регистрирани 117 дни, през които допустимите средноденонощни норми на фини прахови части са били превишени. От администрацията посочват, че в 80% от случаите тези превишения са регистрирани през студените зимни месеци и са резултат предимно от използваното твърдо гориво за отопление от населението.

  Според зам.-кмета Руска Бояджиева има два варианта за справяне с проблема. „Единият е цялостната подмяна на горивните инсталации на къщите, с възможност тези горивни инсталации да горят само екологично чисто гориво – това са сухи дърва и пелети, а не както много често се случва - с въглища, включително и отпадъци като пластмаса, гуми и други. Вторият вариант е на самите комини на къщите да се монтират специални филтри, които очистват дима, който излиза от горивната инсталация. Колебанията са в случая за това, че филтрите изискват сериозна поддръжка и за да бъде работата им ефективна, хората, които ги употребяват, трябва да поемат ангажимента комините да бъдат периодично почиствани“, обясни Бояджиева.

  Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. за първи път предвижда възможност по ос „Въздух“ да се финансират безвъзмездно проекти, изпълнението на които ще доведе до намаляване замърсяването на въздуха, конкретно от източници „Транспорт“ и битово отопление. Към момента все още ос „Въздух“ не е отворена за прием на проектни предложения, уточняват от общинската администрация.

  Тъй като чрез Програмата за подобряване качеството на въздуха на Община Бургас 2016-2020 г., чрез математическо моделиране, подкрепено и чрез данните от пунктовете за мониторинг на въздуха, е доказано, че проблем за Бургас е наднорменото замърсяване с фини прахови частици в кв. „Долно Езерово“ от битовото отопление с твърди горива, Община Бургас подготвя предварително проучване и ще разработи проектно предложение, с което да кандидатства за финансиране пред ОП „Околна среда“.

  Предложението на общината е все още на много предварителен етап, но то ще включва комбинация от дейности. Всъщност оперативната програма ще финансира дейности както за намаляване замърсяването от димните газове (използване на филтри), така също и дейности по подмяна на горивната база (използване на енергоефективни горивни устройства), както и ще се насърчава използването на твърди горива, които като качество да отговарят на екологичните стандарти.

  Руска Бояджиева допълни, че нейно лично мнение е, че оперативната програма би трябвало да залага на по-широк кръг от решения. „Ние трябва да стимулираме хората да закупуват не само нови инсталации, а и да преминават към друг вид отопление, което е по-екологично чисто, включително и с електрически уреди. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder