Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:43Неделя

  26 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Заради неприет законопроект: От Фондация „Евелин Дуков“ искат провеждане на кръгла маса

  14-11-2019 0 757

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Фондация „Евелин Дуков“, която бе създадена в памет на трагично загиналия велосипедист поиска провеждане на кръгла маса с участието на всички институции, на научната общност и на неправителствените организации. Причината – редица отрицателни становища във връзка със законопроекта на фондацията, който бе изпратен до Народното събрание. Те настояват за законови промени и по-тежки наказания за шофьори употребили алкохол и наркотици. Поканата за кръглата маса е изпратена до председателят на правната комисия в парламента и народните представители.

  „На 29.03.2019-а година, в деловодството на 44-то Народно събрание е депозиран Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс със сигнатура 954-01-19, от група народни представители, както следва: Валери Симеонов, Валентин Касабов, Християн Митев, Борис Ячев, Росен Иванов, Петър Петров, Георги Колев, Йордан Апостолов. Законопроектът предвижда завишаване на санкцията за пияни и дрогирани шофьори с цел генерална превенция и по-справедливо наказание. Конкретен повод за законопроекта са два инцидента с фатален край в Приморско и Варна, при които шофьорът дори напуска местопроизшествието, без да помогне на пострадалите. Но случаите са много повече“, посочват в писмото си те.

  По депозирания законопроект са постъпили отрицателни становища от Висш адвокатски съвет, Върховен касационен съд и Прокуратура на Република България. Постъпило е и становище от Министерство на правосъдието, в което е отчетена необходимостта от задълбочена дискусия, става ясно от отвореното писмо на фондацията до депутатите.

  „Осъзнаваме, че законопроектът е краен и несъвършен като правна техника. Идеята на този проект не е била това просто да бъде констатирано – че предвижданите наказания са много строги, а да предизвика истински разговор за проблемите при индивидуализация на наказанието в тези случаи, т.е. да се намери решение. За съжаление нито една от организациите с отрицателно становище не е предложила позитивен пример затова как би могъл да се преодолее този проблем“, пише още в писмото.

  От фондацията напомнят, че от входирането му до настоящия момент в България случаите на пияни и дрогирани водачи, които са причинили смърт на пътя са се увеличили.

  „Очевидно е, че липсва респект от държавността и от закона, има и сериозен законодателен проблем, заради който пък виновните водачи, употребили алкохол или наркотици се разминават с леки наказания, без да се отчита тежестта на извършеното. За този проблем представителите на институциите разбират, само ако са засегнати лично, т.е. ако нещастие се случи с някой техен роднина или приятел. Гражданите пък се настройват негативно към съда, който правораздава според закона“, добавят от фондацията.

  Те са категорични, че има редица задълбочени изследвания в доктрината, които показват несъвършенства в уредбата на транспортните престъпления, има я и негативната статистика за жертвите на пътя и за липсата на справедливост заради ниски или намалени присъди. Пред всички нас е и примерът на съседна Гърция – една от държавите с най-строги наказания за престъпления и нарушения на шофьори.

  Сега топката е в ръцете на народните представители и организирането на кръгла маса по все по-наболялата тема с пътния травматизъм.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.