Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:27Вторник

  20 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Зърнопроизводителите от „Маркели“ зажънаха с най-големия комбайн в света

  12-06-2019 0 2641

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Първи в региона зажънаха тази година от регионалния клон на националната асоциация на зърнопроизводителите „Маркели“. Над сто души се събраха в землището на зърнопроизводителя Здравко Сивов в село Вълчин.  Той обработва над 10 хиляди декара земя. Сред гостите бяха областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Камено Жельо Вардунски, Лидия Станкова, директор на Областна служба земеделие и гори, Ваня Зунева, директор на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, фермери от Карнобат, Камено, Сунгурларе, Айтос и Бургас.

  Първи със сърпове и паламарки в ечемика влязоха жените от фолклорната формация при читалището на село Чубра. Те изпълниха стародавния ритуал по зажъване. Първите стръкове ечемик сплетоха в така наречената „брада“, която предадоха на собственика на нивата Здравко Сивов. След това дойде ред и на техниката. Символично в нивата влезе и най-голямата комбайна, съществуваща в света. Тя е от марката „Кейс“ и бе осигурена от спонсори, специално за  тържеството.

  За доброто настроение на присъстващите се погрижиха от Танцова формация „Йована“ от село Черни връх и народната певица Катя Георгиев.

  „Надяваме се тази година реколтата да е поне малко по-добра от миналогодишната както като качество, така и като добиви. Макар да сме на ясно, че метеорологичната обстановка също бе много сложна. Очакваме цените  на ечемика и пшеницата да са малко по-ниски“, коментира Илия Проданов, председател на регионалния клон на съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ и зам. председател на националната структура.

  Очакваните цени на ечемика и пшеницата за тази година са около 300 лева за тон. Да припомним, че миналата година пшеницата стигна цена от 360 лв. за тон.

  Домакини и гости си пожелаха берекет, здраве и добро време, за  да приберат реколтата. Активната жътвена кампания се очаква да започне другата седмица.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.