Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:52Събота

  15 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Защитници на българския език се ядосаха на думата „терминал“ в градския транспорт

  21-05-2018 0 1153

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

  Защитници на чистотата на българския език скочиха срещу чуждиците в него и надписите на латиница в ежедневието ни по време на форум „Език свещен на моите деди“, организиран от НЧ „Фар 1946“, Сдружение „Кварц“ и „Общество за духовни изяви“.  След двучасови спорове, някои от които твърде крайни“ форумът приключи с решения, които инициаторката на форума писателят Пенка Бангова обобщи за „Черноморски фар“.

  „Ще изпратим писмо до кмета на Община Бургас Димитър Николов относно неспазване в Наредбата за реклама и информационна дейност, по-точно в раздел 1, чл.4, която поставя изискване имената на офиси, ресторанти, магазини и други да бъдат изписвани на български език“, поясни тя.

  Преди време по инициатива на съветници на НФСБ бе променена Наредбата, но досега явно тези промени не се спазват. Според езиковеди би следвало имената да бъдат изписани обаче и на два езика - български и английски,  още повече като се има предвид, че Бургас е туристически град.

  В тази връзка форумът е стигнал до решение да потърси помощта и на Министерство на образованието и науката с предложение да внесат закон за опазване на българския език, в който да бъде включен член, изискващ фирмите и организациите да изписват на български надписите си по рекламните и информационните си табла.

  „За да има по-голяма гласност, мислим да направим и обръщение към ръководството на Съюза на българските писатели, което три пъти внася закон за езика, за съжаление все още неприет. Искаме това обръщение да се публикува и във вестник „Словото днес“, с което да се противопоставят чрез срещи с кметовете и провеждане на обществени събития срещу безобразното изписване на латиница“, обясни Бангова.

  Един от основните проблеми на радетелите за чистота на българския език по време на форума е била думата „терминал“, налагана в новата транспортна схема на „Бургасбус“. „Ще се обърнем към ръководството им да оправят граматичните грешки в електронните табла, като неизползването на кавички в имената на улиците и спирките, за което съм търсила становището на БАН и те твърдят, че трябва да се спазва. Освен това ще искаме чуждата дума терминал, която няма нищо общо с градския транспорт, да се смени с българската дума спирка.

  Бангова добави, че ще изпратят писма и до мобилните оператори, относно съобщенията им на латиница. „Ще искаме да са на български език. Не мога да разбера в коя държава живеем, че трябва да са на латиница“, възмутено коментира тя. Наша проверка обаче показа, че поне един от операторите изпраща съобщенията си на български език. Европейският депутат Мария Габриел преди време също повдигна въпроса пред Европейската комисия.

  Участие във форума взеха: Пенка Бангова, "Общество за духовни изяви", Румяна Емануилиду, издателство "Знаци", Гинка Караколева, Сдружение "Кварц", Борис Бухчев, почетен гражданин на Бургас и поет, д-р Денка Благоева, председател на НЧ "Фар 1946", Мима Илиева, преподавател по БЕЛ в ПМГ "Никола Обрешков, заедно с ученици от 10-и клас, Ирина Ненова, преподавател по БЕЛ в Немската гимназия "Гьоте", заедно с ученици от 9-и клас и Пенка Андреева, преподавател по Счетоводство и поетеса.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder