Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:36Вторник

  17 Септември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Защо мразим хората, от които ни зависи хляба?

  10-09-2019 0 1491

  Снимка: faragency.bg

  Силвия ШАТЪРОВА      

  Та за едни три дни, които нарушиха спокойствието ни на местни хора или туземци, на разглезени, мрънкащи и капризни жители на Южното Черноморие са думите ми.

  В неделя след три почивни дни тапи блокираха основните пътни артерии по Южното Черноморие в посоките от Царево до изхода на АМ „Тракия“ и от Поморие отново за изхода на „Тракия“, както и част от самата магистрала в посока София. Опашки от колони заради леки катастрофи, лек дъждец и неползване на обходни пътища, както и липсата на адекватната намеса на Пътна полиция.

  Обичайните статуси във Фейсбук  за онези, дошли да си оставят парите три дни тук - по нашите курорти, а не турски и гръцки, бяха в стил местен криворазбран шовинизъм: „Провинцията се изнася!“, „Най-накрая да си тръгнат да си отдъхнем“, „Аууу, напастта си тръгна“, „Дано това да е последният подобен уикенд!“. Да, може и да е последният, но след него идва дълга зима, в която ще се разхождаме по пътни артерии и по улици сами и необезпокоявани от „тези гадни и нахални туристи“, по вашите думи, уважаеми!

  А и бързо забравихте плача и снимките с празни шезлонги през юни и  кампаниите „Аз избирам българското море!“, както и усилията на институции и още куп отговорни фактори в туризма  да дойдат българите тук. Е, дойдоха, но сега решихме, че ни развалят спокойствието. И не се сърдете, че догодина пак ще тръгнат към едни други южни дестинации, където няма да ги гледат като натрапници и навлеци. И затова руснаци и българи ще предпочитат Гърция и Турция, защото там няма да чуете и да видите подобни реакции от местните хора, не че те не са по-малко шовинисти.

  Странно, само тук мразим и ненавиждаме онези - туристите, от които  зависи хляба и съществуването на жителите на голяма част от региона през останалите 10 месеца на годината. Защото туристите са тук едва 50 дни, не повече и би следвало да търпим висока музика, фестивали и  да! - задръствания и леки неприятности, но пък се издържаме от тях. А за тапите виновни не са т.нар. пришълци, а Пътна полиция, която уж беше направила суперорганизация за движението през трите почивни дни - видя се каква!

  Така и никой пътен полицаи не помогна  хаосът да е по-малък в кръговите движения на „Мираж“ и на „Метро“, както и по-бързо отстраняване на последиците при малките катастрофи по трасето от Созопол. Патрулките само регистрираха ситуацията.

  А, в края - едно лично впечатление, сигурно всички сме били в ролята на туристи и ни е гот, когато ни четкат като такива.

  Та в подобни ситуации се сещам за един обикновен човечец-италианец в Албаробело, *Пулия*, който даваше път на разсеяни туристи и ги оставаше да се снимат пред къщата му в града на Юнеско с думите: „Туристите преди всичко, вие сте важни, за вас правим всичко!“ и то без лицемерие и поза.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.