Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:22Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Затворници ще чистят деретата на реките в Бургаско

  09-01-2018 0 2366

  Снимка: faragency.bg

  Областна управа ще кандидатства за закупуването на багер

  Пострадали от наводненията с подписка за почистването на речните корита

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Подписка, на която са се разписали над 300 човека от три от пострадалите от наводненията в края на октомври миналата година села, са получили в Областна управа – Бургас, заяви пред „Черноморски фар“ зам.-областният управител Владо Крумов. В нея жителите на Черни връх, Ливада и Полски извор настояват за почистването на коритата в извън урбанизираните територии.

  „Подписката е придвижена и вече сме поискали от междуведомствена комисия и Министерски съвет финансиране за речните участъци в извън населените места. Ще пуснем и още едно искане и към 20 януари, когато излезе бюджетът на администрацията, ако има заложени средства в тази част, ще започнем незабавно проектиране и почистване. Приоритетни ще са участъците в ниските части, където има население“, поясни Крумов.

  За почистването на коритата и деретата в извън населените места отговарят Областна управа и „Напоителни системи“. Зам.-областният управител заяви, че е важно да се уточни, че където по речните корита има корекции, там отговорни за почистването са „Напоителни системи“. „Такъв е случаят в село Ливада, закъдето местните имат претенции“, уточни той. Проблемът според Крумов обаче е, че териториите, които те трябва да почистват, са много по-големи, отколкото тези, за които отговарят общините, а средства не достигат. Поради това през март месец Областна управа – Бургас ще кандидатства отново за отпускане на средства за закупуване на багер, който да извършва дейността в Бургаски регион.

  „Не сме спрели да искаме пари, но това са 28 области и всяка една иска пари за това. Ако успеем с проекта за багера, вече ще стане много по-лесно в дългосрочен план. Проектът е готов, сметките са направени, само остава да се одобри. Иначе сега използваме затворници за почистването на коритата, но можем наведнъж максимум по 9 човека да ползваме, ако са повече, трябва да има надзирател с тях, а те не могат да отделят този човешки ресурс. Плюс това, с този ръчен труд колко може да се почисти коритото? Да, махаме дърветата и клоните и всички са предадени на социалните патронажи, но с техниката ще е много по-лесно“, уточни зам.-областният управител. Очаква се прозорецът за кандидатстване по програмата за закупуването на техниката да бъде отворен наново през март.

  „В момента нямаме никъде групи за почистване, но чакаме до десетина дни нови групи от лишени от свобода лица, които, където е възможно, с ръчен труд да влизат да почистват коритата от клони и отпадъци“, завърши Крумов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder