Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:54Четвъртък

  24 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Затворниците в Дебелт ще четат „Граф Монте Кристо“

  07-06-2018 0 827

  Снимка: Борислав Пенков

  Апелативна прокуратура – Бургас им дарява над 400 книги

   

  Георги РУСИНОВ

   

  От днес затворниците в Дебелт ще имат възможност да прочетат класическия роман на Александър Дюма „Граф Монте Кристо“. Приключенска история, главно ангажирана с темите за надеждата, справедливостта, възмездието, милостта, прошката. Фокусира се върху човек, който е несправедливо хвърлен в затвора, бяга, натрупва състояние и се подготвя да отмъсти на тези, които са отговорни за задържането му. Но плановете му имат опустошителни последствия, както за виновните, така и за невинните.

  Та лишените от свобода в затворническото общежитие в Дебелт ще могат да прочетат сагата за Едмон Дантес, благодарение на дарение от книги на Апелативна прокуратура – Бургас. Идеята е на Иванка Козарова, заместник на апелативния прокурор Любомир Петров, който подписа договора за дарение с шефа на Бургаския затвор Бранимир Мангъров.

  „Идеята се породи от една мисъл на Орхан Памук – „Един ден прочетох книга и целият ми свят се промени“. Ние вярваме, че когато човек чете животът му се променя. Вярваме също, че книгите могат да ни върнат вярата, когато сме я загубили и да ни дадат нов заряд за утре, да ни направят по-добри. Благодаря на всички, колеги които се включиха в тази инициатива“, заяви тя.

  Любомир Петров също благодари на колегите си прокурори и на всички служители, които се включиха в инициативата. „Не бяха подбрани случайни книги , както виждате Дан Браун, Джон Гришъм, световна класика, българска литература, енциклопедии, исторически и географски книги. Искаме да допринесем за обогатяването, образоването и социализирането на лишените от свобода“, каза той. Апелативният прокурор допълни, че обмислят тази инициатива да се превърне в ежегодна.

  Шефът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров от своя страна заяви, че една книга, за да е полезна, то трябва да се чете. „Въпреки, че в началото в общежитието в Дебелт имаше библиотека, но нямаше книги, то това вече не е така. Преди това дарение, имахме около 500 книги в Дебелт, също от дарения. Една част от колеги и служители в затвора, а друга от сливенския митрополит Иоаникий, която не е само църковна литература“, поясни той. Мангъров допълни, че е важно да се знае, че в основния корпус на затвора има над 3000 книги.

  „Тук е мястото да кажа, че в затвора има хора, които ходят на училище. Имаме класни стаи в основния корпус и в общежитията в Дебелт и Житарово. Около 50 ученици има тази година, така че тези които се научат да четат и пишат, ще има какво да четат“, каза още той. Според шефа на затвора, както навън има хора, които четат и не четат, така и в затвора е същото.

  Освен класиката на Дюма, лишените от свобода ще се насладят на световноизвестните и актуални автори Дан Браун, Стивън Кинг, Паулу Коелю и други.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72062
  gbp Британска лира GBP 2.24259
  chf Швейцарски франк CHF 1.72548
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder