Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:10Четвъртък

  21 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 24° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Затворниците в Дебелт ще четат „Граф Монте Кристо“

  07-06-2018 0 557

  Снимка: Борислав Пенков

  Апелативна прокуратура – Бургас им дарява над 400 книги

   

  Георги РУСИНОВ

   

  От днес затворниците в Дебелт ще имат възможност да прочетат класическия роман на Александър Дюма „Граф Монте Кристо“. Приключенска история, главно ангажирана с темите за надеждата, справедливостта, възмездието, милостта, прошката. Фокусира се върху човек, който е несправедливо хвърлен в затвора, бяга, натрупва състояние и се подготвя да отмъсти на тези, които са отговорни за задържането му. Но плановете му имат опустошителни последствия, както за виновните, така и за невинните.

  Та лишените от свобода в затворническото общежитие в Дебелт ще могат да прочетат сагата за Едмон Дантес, благодарение на дарение от книги на Апелативна прокуратура – Бургас. Идеята е на Иванка Козарова, заместник на апелативния прокурор Любомир Петров, който подписа договора за дарение с шефа на Бургаския затвор Бранимир Мангъров.

  „Идеята се породи от една мисъл на Орхан Памук – „Един ден прочетох книга и целият ми свят се промени“. Ние вярваме, че когато човек чете животът му се променя. Вярваме също, че книгите могат да ни върнат вярата, когато сме я загубили и да ни дадат нов заряд за утре, да ни направят по-добри. Благодаря на всички, колеги които се включиха в тази инициатива“, заяви тя.

  Любомир Петров също благодари на колегите си прокурори и на всички служители, които се включиха в инициативата. „Не бяха подбрани случайни книги , както виждате Дан Браун, Джон Гришъм, световна класика, българска литература, енциклопедии, исторически и географски книги. Искаме да допринесем за обогатяването, образоването и социализирането на лишените от свобода“, каза той. Апелативният прокурор допълни, че обмислят тази инициатива да се превърне в ежегодна.

  Шефът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров от своя страна заяви, че една книга, за да е полезна, то трябва да се чете. „Въпреки, че в началото в общежитието в Дебелт имаше библиотека, но нямаше книги, то това вече не е така. Преди това дарение, имахме около 500 книги в Дебелт, също от дарения. Една част от колеги и служители в затвора, а друга от сливенския митрополит Иоаникий, която не е само църковна литература“, поясни той. Мангъров допълни, че е важно да се знае, че в основния корпус на затвора има над 3000 книги.

  „Тук е мястото да кажа, че в затвора има хора, които ходят на училище. Имаме класни стаи в основния корпус и в общежитията в Дебелт и Житарово. Около 50 ученици има тази година, така че тези които се научат да четат и пишат, ще има какво да четат“, каза още той. Според шефа на затвора, както навън има хора, които четат и не четат, така и в затвора е същото.

  Освен класиката на Дюма, лишените от свобода ще се насладят на световноизвестните и актуални автори Дан Браун, Стивън Кинг, Паулу Коелю и други.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68926
  gbp Британска лира GBP 2.22562
  chf Швейцарски франк CHF 1.69527
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.