Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:43Събота

  22 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Завист и интриги съсипват бургаския спорт

  23-04-2019 0 1241

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

   

  Има ли финансови злоупотреби в бургаския спорт? Този въпрос изникна на заседанието на Комисията по спорт в Община Бургас. Тогава бе съобщено, че в Общината постъпват множество сигнали около неправилното разпределяне на парите в някои местни клубове. За да бъде всичко точно и да се разсеят всякакви слухове Антон Коджабашев, заместник-председател на Комисията по младежта и спорта в морския град, предложи да се направи финансов одит на петте индивидуални и колективни клуба, които за предната година са получили най-голяма общинска субсидия. Освен на тях, проверка предстои да бъде направена и на Плувен клуб „Бриз“ и Клуб по борба „Бургас“, защото имало недоволство и срещу тях.

  „Оплакванията, които постъпват, не са официални. Има хора, които под сурдинка намекват, че ние в Комисията не сме си вършили работата. Тези техни твърдения са, защото имало спортове, които получавали много пари, а други не. Това са неща, които се коментират всяка година. Затова ние решихме да проверим как в действителност стоят нещата“. Това заяви пред вестник „Черноморски фар“ Коджабашев.

  Антон Коджабашев

  Той допълни, че е логично проверката да започне с клубовете, които са получили най-много пари от Общината за 2018 година. Категоричен е, че обхватът на отборите ще бъде разширен и това е само началото.

  „Не визираме конкретни хора, а искаме да се направи проверка на клубовете в Бургас, за да се види в какво състояние са те“, каза още той.

  Според легендарния бивш щангист е твърде вероятно тези сигнали да бъдат с цел създаване на интриги, но дали наистина е така, Коджабашев нямало как да знае.

  Самият резултат от проверката ще стане ясен на следващото заседание на Комисията по спорт в Община Бургас през май. Това съобщи пред медията ни Веселина Деведжиева, началник на отдел „Спорт и превенции“.

  „Чакаме протокола, за да се види кои са отборите с най-висока общинска субсидия за миналата година. Когато бъдат изнесени данните от проверката, ще се коментират и резултатите от нея“, каза още Деведжиева.

  Медията ни предостави и право на коментар и на въпросните два клуба, чиито имена бяха замесени, че не използват по предназначение общинската субсидия.

  Треньор по борба обвини директно Георги Сталев и Антон Коджабашев

  Николай Дачев, треньор на Клуба по борба „Бургас“, не се притеснява от предстоящата проверка за финансовото състояние на отбора. Той разкри, че в града има много недоброжелатели в този спорт. Наставникът директно посочи кой стои зад тези слухове, които забъркват името на неговия тим. Това според него са Георги Сталев, президент на Клуб по класическа борба „Черноморец“, и Антон Коджабашев.

  Николай Дачев, треньор на СКБ "Бургас"

  „Не съм в конфликт с тях, а и като цяло с никого нищо няма какво да деля. Аз съм 10 години треньор в националния отбор. Как става това – тук съм лош, а там съм хубав. Всичко е документирано, ние сме един от най-работещите клубове във Федерацията по борба“, казва той.

  Според него всичко това се прави, за да се опетни името на клуба му, защото той е най-работещият отбор в целия град и има най-много постижения от всички останали бургаски отбори.

  „Защо не ни гледат резултатите и не говорят за тях. Участваме във всички състезания в държавния календар. При нас са над 130 картотекирани борци, които са участвали на държавни първенства. Кой друг спорт в града може да се похвали с подобно нещо? През миналата година завоювахме 39 медала от държавни първенства. Медалите от турнирите въобще не ги броя. Имаме и медалисти и от Световно и Европейско първенство през 2018 година, с най-много постижения сме от всички отбори в града, но тези неща никой не ги гледа“.

  В СКБ "Бургас" има над 130 картотекирани състезатели

  Дачев допълни, че субсидията от 33 000 лева, която клубът им получава, е най-голямата отпусната от Община Бургас за миналата година.

  „Нали си има финансов регламент, по който ни ги отпускат. Дават ни едни пари и после се срамуваме, че сме ги изработили и сме ги изкарали“, недоволства треньорът.

  Той допълни, че състоянието на залата им за тренировки на стадион „Черноморец“ е изключително тежко и мизерно.

  „Там влагам лични средства, мои приятели също много ми помагат. Викаме фекалки, за да чистят тоалетните. Понякога направо не ми се ходи в залата заради мизерията. На фона на условията, в които тренираме, всичко друго е излишно, при положение, че ние постигаме такива резултати“, категоричен е той.

  Николай Дачев: Завидяха ми за новата кола

  Според треньора по борба слуховете за финансови злоупотреби в техния клуб могат да се дължат на факта, че той скоро си е купил нова кола. Дачев има желание да присъства на следващата Комисия по спорт, за да разбере какъв е проблемът и кой мъти водата.

  Соня Стойчева от плувен клуб „Бриз“ заяви, че „една женица“ стои зад атаките към тях

  Наставникът в плувен клуб „Бриз“ Соня Стойчева също заяви, че знае откъде идват тези негативни приказки по техен адрес.

  „Една е тази, която забърква нещата. Всеки наш успех води след това до някакви слухове. Един голям човек – Иван Славков, навремето ми каза: Приказките са за тези, за които искат да ги чуват. Интелигентният човек си създава мнение“, каза Стойчева.

  Соня Стойчева не се притеснява от евентуална проверка за финансови злоупотреби в нейния клуб

  Тя е категорична, че техният клуб няма конкуренция в Бургас и региона.

  Това го доказахме в турнира, който се състоя в Бургас. Станахме втори след турския национален отбор. Тези дни се завърнахме от националния шампионат за мъже и жени, станахме пети, защото нямахме средства да отидем в пълен състав. Такива приказки, за финансови злоупотреби в нашия клуб, са само слухове.

  Стойчева (на първи ред вляво) с част от плувците на "Бриз"

  Тези, които не могат нищо друго да направят, тези същите ги съветвам по-добре да започнат да работят, за да ни стигнат. Макар че ние работим много и не виждам как ще стане това“.

  За 2018 година Общината е отпуснала 18 000 лева като финансиране на „Бриз“. До момента ръководството е дало 25 000 лева за наем на спортната база. През 2019 година положението е много тежко, като клубът е назад с 35 000 лева. От тях 11 000 лв. са дадени за осигуровки, а 24 000 лева за наем на спортната база.

  „Всички тези приказки идват от завистници. След всеки голям успех на нашия клуб, ние имаме проблем с въпросните хора. Преди да започне турнирът по плуване в Бургас те излъгаха, че няма участваме. Когато разбраха, че все пак ще се явим, ми се обади един човек да ми каже, че има пусната жалба срещу нас. На въпросния турнир доказахме кои сме. Ние, лошият клуб, който злоупотребява с пари, показахме, че сме най-добрите и то не само на местно ниво. В България от 67 клуба сме на 5-о място. Само глупавият човек вярва на слухове, интелигентният човек не би повярвал на подобно нещо“, смята Стойчева.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.