Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:42Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Зелена светлина за лодкостоянка и в „Ченгене скеле“

  18-09-2018 0 1296

  Снимка:

  Въпреки политически спорове, съветниците единодушно подкрепиха проекта

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Пет държавни имота в рибарското селище „Ченгене скеле“ да станат общински, за да може да се изгради там лодкостоянка по европейски проект, гласуваха на извънредна сесия общинските съветници на Бургас. Искането ще бъде отправено до Министерски съвет от областния управител на Бургас, а докладната записка за промяната на статута бе входирана от кмета Димитър Николов.

  Освен това отново от Министерски съвет трябва да бъде искано и право за строеж върху морското дъно за изграждането на рибарско пристанище и брегозащитни съоръжения. Общата площ на бъдещия проект ще заема 12 849 квадратни метра.

  По тази докладна общинските съветници минаха почти без дебати и единодушно с 39 гласа „за“ я подкрепиха.

  По втората обаче се завърза дебат между управляващи и опозиция, който в един момент излезе извън темата за рибарското пристанище. С тази докладна се изискваше ОбС-Бургас да даде разрешение на Община Бургас за кандидатстване по европейска програма за изграждане на въпросното рибарско пристанище с лодкостоянка в местността „Ченгене скеле“. Общинските съветници трябваше да дадат разрешение и за съфинансиране по проекта в размер на близо 2 милиона лева, които да бъдат отделени от бюджета на Община Бургас за 2019-а.

  Пръв дебата започна независимият общински съветник Живко Табаков. Той попита дали е необходимо от сега да се разглежда инвестиция за близо 2 милиона лева, след като крайния срок  е през  2019-а. Той изрази и съмнение от това дали рибарското пристанище ще носи някакви приходи на общината. Табаков бе категоричен, че към момента има много по-сериозни инфраструктурни проблеми и че парите могат да бъдат насочени натам – например към малките улички по центъра. Предвид факта обаче, че една част от тези улици в момента се обновяват, не стана ясно кои точно визира независимият общински съветник.

  Пръв му репликира Димитър Иванов от ГЕРБ. „Бургас е бил рибарско селище, г-н Табаков и това е важно да се помни. Смятам, че там ще стане едно привлекателно място за всички гости на града“, заяви той. Иванов допълни, че е важно този проект да бъде изпълнен.

  Политическата увертюра между Табаков и Красимира Маркович от ГЕРБ продължи и по тази тема. От няколко месеца двамата влязоха в къде сериозни, къде комични дебати помежду си като много често излизат от предмета на дебата. Не направи  изключение и това заседание. Маркович атакува иронично Табаков с думите, че е станал експерт и по икономика във връзка с изказването му  дали е необходима тази инвестиция в момента.

  Ангел Божидаров от групата на СЕК-НФСБ също разкритикува изказването на Табаков. „Не съм съгласен с Вас, че инвестицията е излишна. След като инвестираме там не е проблем да се направи една рибна борса, където рибарите да продават стоката си. Освен това като се изгради лодкостоянката може да ги накараме да плащат такса за престоя на лодките им“, каза той.

  Думата взе и заместник-кмета Руска Бояджиева. Тя обясни на Табаков, че извънредното заседание е във връзка с това, че трябва да се спазят сроковете за кандидатстване по програмата, които са до 25-и септември.

  „Изграждането на лодкостоянка не е самоцел. Тя е част от стратегията за развитие на туризма на Бургас и развитие на територията, която приехте наскоро. Освен това искам да кажа, че имаме одобрена и една друга стратегия за развитие на местните рибарски групи. Именно чрез нея пък ще стане финансирането на други неща свързани с рибарското селище“, заяви тя.

  Диян Димов от ГЕРБ пък ядосано коментира, че някои съветници много бързо са забравили за трагедията, която сполетя този район преди няколко години. Той визира наводнението по пътя Бургас – Созопол. Тогава в нощта срещу 6 септември 2014-а приливната вълна понесе автомобили в деретата. В района на парк „Росенец“ две жени намериха смъртта си - 69 - годишната Недялка и 21 - годишната Камелия  - и двете от Бургас.

  „Сега с този проект ще има по-голяма сигурност, а и положително ще има развитие в туризма“, каза той.

  Димов също припомни, че Бургас е започнал развитието си като град именно от рибарско селище и натърти необходимостта от подобни проекти.

  В отговор на колегите си Живко Табаков заяви, че в района вече има две стени навътре в морето, които пазят залива.

  Красимира Маркович обаче продължи закачката между двамата като каза, че Табаков не е бил общински съветник в предния мандат и не знае, че по аналогичен начин е бил постигнат успех в Сарафово. Тя му предложи да посети рибарите там и да ги пита за мнението им.

  Димитър Иванов пък припомни, че в района на Крайморие няма изградена лодкостоянка, която е важна за рибарите.

  Димитър Людиев от своя страна защити групата на ГЕРБ в Бургас и партията от нападките на Табаков като заяви, че именно благодарение на европейските програми не само в Бургас, но и в страната се отчитат положителни резултати.

  „Това, че имаме смелостта да кандидатстваме по тях и да осъществяваме проекти ни различава от други политически сили, г-н Табаков“, допълни лидерът на местната структура на ГЕРБ.

  Георги Дражев, който много често е в опозиция също се съгласи, че това е един необходим за Бургас проект. Заместник-председателят на ОбС-Бургас не крие желанието си в морския град да има повече инвестиции, за да се подобрява стандарта на живот. Според него рибарското селище ще се превърне в едно привлекателно място за бургазлии и гостите на града.

  „Сигурен съм, че тази инвестиция много бързо ще се изплати“, категоричен бе той.

  Заместник-кметът Чанка Коралска поясни пред журналисти, че Община Бургас вече има сключен договор за финансиране и това е за лодкостоянката в Крайморие.

  „От началото на тази година сме изградили довеждащия път и сега в края на сезона през октомври ще започнат същинските работи вътре в акваторията“, каза тя.

  Коралска допълни, че сега в бившата местност „Ченгене скеле“ ще се подготвя проект, по който вече има яснота какво ще се случи.

  „На 25-и септември изтича срока за кандидатстване. Община Бургас ще бъде единствената община, ако успеем разбира се, да бъде одобрена с два проекта за лодкостоянки. Това е уникална възможност. Мястото е в страни от ръкавите, където направихме корекцията на река Отманлийска и става вливането на реката в морето. Там има един стар, полуразрушен пристан, който изобщо не може да се използва. Точно в тази територия предвиждаме да се реализира този проект, където ще могат да акостират между 40 и 50 малки рибарски лодки. Ще бъдат създадени условия такива каквито са необходими и отговарят на изискванията за приставане на лодки“, коментира още тя.

  Заместник-кметът заяви, че се предвижда да има и рибна борса в „Ченгене скеле“, но това няма да се случи в рамките на този проект.

  „Както каза г-жа Бояджиева там предстои да надграждаме в рамките на стратегията за местната инициативна рибарска група. Там ще има и етно рибарско селище и рибно тържище и много други интересни неща за туристите. Само да поясня, че съгласно законите на Република България всичко, което се изгражда в акваторията става по реда на учредяване на права, защото водата е изключителна държавна собственост“, завърши Коралска.

  В крайна сметка общинските съветници единодушно подкрепиха и втората докладна записка с 41 гласа „За“.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder