Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:22Неделя

  27 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 18° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Земляците в столицата: Носим Айтос в сърцата си

  12-02-2018 0 3215

  Снимка: НП

  Тази година на срещата на земляците в София имаше сериозно айтоско присъствие. В Кооп-клуб на „Раковски“ 99, от Айтос, специално за събитието, пристигнаха кметът Васил Едрев, председателят на Общинския съвет Красимир Енчев и десетина общински съветници. За първи път, в качеството си на народен представител на земляческата среща присъства и ексобщинският съветник Севим Али.

  Сбирката, по традиция се организира в петък, в началото на месец февруари, и от 69 години се свързва с Освобождението на Айтос. И тази година ръководството на дружеството се беше постарало информацията за айтоското събитие в София да стигне до възможно най-много земляци - залата побра близо 200. Кметът Васил Едрев ги поздрави, че продължават традицията, пожела им да не губят връзката помежду си в милионния град, и ги покани на 50-то юбилейно издание на фолклорните празници „Славееви нощи” в началото на юни. „Надявам се да бъдете приятно изненадани от новата визия на парка. В момента се извършват основните строителни дейности по проекта. От 12 февруари сме ограничили достъпа, за да опазим живота и здравето на гражданите и гостите.", каза още пред земляците градоначалникът. Той поднесе цветя на председателя на дружеството д-р Мария Петрова и на членовете на ръководството Мари Агасян и Мария Кирова, и им благодари за организаторския талант и за желанието, с което продължават и развиват идеите на първосъздателите.

  Благодарение на усилията на д-р Петрова съставът на дружеството видимо се е подмладил. Вълнуващо беше обръщението й към земляците. Като успял млад човек в личен и професионален план, тя безспорно е най-добрият пример за младите айтозлии в София. За кратко, председателката успя да привлече за каузата на дружеството много младежи и хора на средна възраст, които до този момент не са и подозирали за възможността да бъдат част от айтоската общност в столицата. Със земляците д-р Мария Петрова сподели идеята си да организира среща на младите с айтоски корен в София през месец септември т.г. Подкрепа и готовност да участва активно за реализиране на идеята, пред НП заяви и новият член на ръководството Йвайло Йовчев - мениджър „Логистика" в търговска фирма, която се занимава с внос и износ на зърнени култури. И народният представител Севим Али даде подкрепата си за планираната младежка сбирка през септември и обеща лично да съдейства за присъствието на повече млади хора.

  Тази година, за първи път със земляците празнува и младият айтозлия Живко Петков, заедно със съпругата и сина си, който е почти на годинка. „От три години живеем и работим в София. Аз съм в Министерството на земеделието и храните, съпругата ми е в майчинство и в същото време учи „История и философия" в Софийския университет", разказва Петков с категоричното намерение да не пропуска сбирките на земляците от тук нататък.

  С много айтоски дух и вълнуващи срещи, с мили спомени и нови приятелства беше наситена поредната февруарска сбирка. Айтозлии на различни възрасти, от 90 до 19, дойдоха от всички столични квартали, за да признаят, че носят Айтос в сърцата си. И че споменът за родния град им дава сили и в хубави, и в лоши моменти.

  По-възрастните свързват срещата със спомените за младежките години. И споделят, че колкото повече остаряват, любовта им към родния град става все по-голяма и все по-пареща. Живеят от десетилетия в София, но си остават айтозлии. И чакат някоя малка възможност да „отскочат" до Айтос. Докато могат. За успелите хора от средното поколение, Айтос е романтичен спомен за спокойствието и приятелите. Заради динамиката на големия град, рядко имат привилегията да посетят Айтос и да видят близките си. А немалка част от тях просто няма къде да се завърнат. Май само студентите по-често се връщат към корените си, макар че всеки от тях мечтае да си намери работа в София. Но всички с еднакво желание и родолюбив патос идват на срещите.

  Сякаш най-точно чувствата на земляците в София формулира Виолета Александрова, по-малката дъщеря на един от редакторите на айтоския вестник, Милко Андонов: „Ако веднъж присъстваш на тези срещи, ще чакаш с нетърпение цяла година следващата". Земляците от поколението на Александрова всеки път, със светнали очи си припомнят срещите, на които навремето са идвали състави и изпълнители от Айтос. По-възрастните пък с носталгия разказват, че преди години са се събирали по 400-500 души. С амбиция, много хъс и чар, д-р Петрова сега се опитва да върне енергията и младостта на дружеството от първите години на създаването му. Чрез д-р Мария Петрова, кметът Васил Едрев поздрави стотиците айтозлии, които учат, работят, творят и живеят в столицата. „Не всички айтозлии могат да бъдат на тази среща, но се надявам пожеланията ми за здраве и успешна година да стигнат до всеки един, избрал да живее в София", каза още кметът. Както винаги, той поднесе на  дружество „Трите братя" символични подаръци, свързани с Айтос, „за да не забравят земляците откъде са тръгнали".

  Инициатор на първата сбирка през 1949 година е композиторът Филип Кутев. И днес дъщеря му, проф. д-р Елена Кутева, продължава да бъде част организираното айтоско присъствие в столицата. „Като деца, със сестра ми Надежда знаехме с какво желание и отдалеч се готвеха срещите на айтозлии. Баща ми държеше да се организират всяка година. Тук съм заради изключителната ми привързаност към родния му град и в негова памет", призна проф. Кутева, която днес се радва на едногодишната си внучка, дъщеря на сина й Филип, който носи името на знаменития си дядо.

  Мария Кирова пък е стожерът, човекът, който държи да не се забравят заслугите на вече покойните земляци на ръководни постове в столицата. Като бивш председател на дружеството, тя познава поименно и ветераните, и младите, и горещо подкрепя инициативите на младата си наследничка. Огромна подкрепа дружеството среща и от най-известния айтоски зет - Хайгашот Агасян, който традиционно е на сбирката със съпругата си Мари, и разбира се, както винаги, стопля родовата атмосфера с популярните си композиторски хитове. И проф. д-р Панайот Куртев е тук с компания и със спомени. За втора поредна година, макар и за кратко, със земляците си беше д-р Акиф Шабан, един от най-успелите айтозлии в София. 37-годишният медик се развива кариерно в „Пирогов" и става ясно, че за една година е постигнал много. Сега е докторант, готви дисертация по инвазивната кардиология, специалист е по спешни състояния и инфаркти. „Още преди близо 15 години пред НП в едно интервю, казах, че името ми Акиф, на арабски означава алтруист - човек, който с огромно желание помага на хората. Случи се да избера професия, която обичам и която съвпада с желанието ми да помагам. С развитието на медицинската технология, възможностите да се лекуват пациентите пълноценно и да се възстановят напълно, са много големи. Ние в „Пирогов" разполагаме с тази техника и методика - пациентът идва с остър миокарден инфаркт и си тръгва на третия ден напълно излекуван, без остатъчни симптоми. Преди 15 години ги нямаше тези възможности.", разказа д-р Шабан. Съпругата му е също айтозлийка и също лекар, последна година специализира кардиология в Окръжна болница „Света Ана" - София, където е един от най-добрите кардиологични екипи. Имат три красиви момичета - Дефне, Гюлбен Зекие.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.