Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:17Неделя

  20 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Земляците в столицата: Носим Айтос в сърцата си

  12-02-2018 0 3891

  Снимка: НП

  Тази година на срещата на земляците в София имаше сериозно айтоско присъствие. В Кооп-клуб на „Раковски“ 99, от Айтос, специално за събитието, пристигнаха кметът Васил Едрев, председателят на Общинския съвет Красимир Енчев и десетина общински съветници. За първи път, в качеството си на народен представител на земляческата среща присъства и ексобщинският съветник Севим Али.

  Сбирката, по традиция се организира в петък, в началото на месец февруари, и от 69 години се свързва с Освобождението на Айтос. И тази година ръководството на дружеството се беше постарало информацията за айтоското събитие в София да стигне до възможно най-много земляци - залата побра близо 200. Кметът Васил Едрев ги поздрави, че продължават традицията, пожела им да не губят връзката помежду си в милионния град, и ги покани на 50-то юбилейно издание на фолклорните празници „Славееви нощи” в началото на юни. „Надявам се да бъдете приятно изненадани от новата визия на парка. В момента се извършват основните строителни дейности по проекта. От 12 февруари сме ограничили достъпа, за да опазим живота и здравето на гражданите и гостите.", каза още пред земляците градоначалникът. Той поднесе цветя на председателя на дружеството д-р Мария Петрова и на членовете на ръководството Мари Агасян и Мария Кирова, и им благодари за организаторския талант и за желанието, с което продължават и развиват идеите на първосъздателите.

  Благодарение на усилията на д-р Петрова съставът на дружеството видимо се е подмладил. Вълнуващо беше обръщението й към земляците. Като успял млад човек в личен и професионален план, тя безспорно е най-добрият пример за младите айтозлии в София. За кратко, председателката успя да привлече за каузата на дружеството много младежи и хора на средна възраст, които до този момент не са и подозирали за възможността да бъдат част от айтоската общност в столицата. Със земляците д-р Мария Петрова сподели идеята си да организира среща на младите с айтоски корен в София през месец септември т.г. Подкрепа и готовност да участва активно за реализиране на идеята, пред НП заяви и новият член на ръководството Йвайло Йовчев - мениджър „Логистика" в търговска фирма, която се занимава с внос и износ на зърнени култури. И народният представител Севим Али даде подкрепата си за планираната младежка сбирка през септември и обеща лично да съдейства за присъствието на повече млади хора.

  Тази година, за първи път със земляците празнува и младият айтозлия Живко Петков, заедно със съпругата и сина си, който е почти на годинка. „От три години живеем и работим в София. Аз съм в Министерството на земеделието и храните, съпругата ми е в майчинство и в същото време учи „История и философия" в Софийския университет", разказва Петков с категоричното намерение да не пропуска сбирките на земляците от тук нататък.

  С много айтоски дух и вълнуващи срещи, с мили спомени и нови приятелства беше наситена поредната февруарска сбирка. Айтозлии на различни възрасти, от 90 до 19, дойдоха от всички столични квартали, за да признаят, че носят Айтос в сърцата си. И че споменът за родния град им дава сили и в хубави, и в лоши моменти.

  По-възрастните свързват срещата със спомените за младежките години. И споделят, че колкото повече остаряват, любовта им към родния град става все по-голяма и все по-пареща. Живеят от десетилетия в София, но си остават айтозлии. И чакат някоя малка възможност да „отскочат" до Айтос. Докато могат. За успелите хора от средното поколение, Айтос е романтичен спомен за спокойствието и приятелите. Заради динамиката на големия град, рядко имат привилегията да посетят Айтос и да видят близките си. А немалка част от тях просто няма къде да се завърнат. Май само студентите по-често се връщат към корените си, макар че всеки от тях мечтае да си намери работа в София. Но всички с еднакво желание и родолюбив патос идват на срещите.

  Сякаш най-точно чувствата на земляците в София формулира Виолета Александрова, по-малката дъщеря на един от редакторите на айтоския вестник, Милко Андонов: „Ако веднъж присъстваш на тези срещи, ще чакаш с нетърпение цяла година следващата". Земляците от поколението на Александрова всеки път, със светнали очи си припомнят срещите, на които навремето са идвали състави и изпълнители от Айтос. По-възрастните пък с носталгия разказват, че преди години са се събирали по 400-500 души. С амбиция, много хъс и чар, д-р Петрова сега се опитва да върне енергията и младостта на дружеството от първите години на създаването му. Чрез д-р Мария Петрова, кметът Васил Едрев поздрави стотиците айтозлии, които учат, работят, творят и живеят в столицата. „Не всички айтозлии могат да бъдат на тази среща, но се надявам пожеланията ми за здраве и успешна година да стигнат до всеки един, избрал да живее в София", каза още кметът. Както винаги, той поднесе на  дружество „Трите братя" символични подаръци, свързани с Айтос, „за да не забравят земляците откъде са тръгнали".

  Инициатор на първата сбирка през 1949 година е композиторът Филип Кутев. И днес дъщеря му, проф. д-р Елена Кутева, продължава да бъде част организираното айтоско присъствие в столицата. „Като деца, със сестра ми Надежда знаехме с какво желание и отдалеч се готвеха срещите на айтозлии. Баща ми държеше да се организират всяка година. Тук съм заради изключителната ми привързаност към родния му град и в негова памет", призна проф. Кутева, която днес се радва на едногодишната си внучка, дъщеря на сина й Филип, който носи името на знаменития си дядо.

  Мария Кирова пък е стожерът, човекът, който държи да не се забравят заслугите на вече покойните земляци на ръководни постове в столицата. Като бивш председател на дружеството, тя познава поименно и ветераните, и младите, и горещо подкрепя инициативите на младата си наследничка. Огромна подкрепа дружеството среща и от най-известния айтоски зет - Хайгашот Агасян, който традиционно е на сбирката със съпругата си Мари, и разбира се, както винаги, стопля родовата атмосфера с популярните си композиторски хитове. И проф. д-р Панайот Куртев е тук с компания и със спомени. За втора поредна година, макар и за кратко, със земляците си беше д-р Акиф Шабан, един от най-успелите айтозлии в София. 37-годишният медик се развива кариерно в „Пирогов" и става ясно, че за една година е постигнал много. Сега е докторант, готви дисертация по инвазивната кардиология, специалист е по спешни състояния и инфаркти. „Още преди близо 15 години пред НП в едно интервю, казах, че името ми Акиф, на арабски означава алтруист - човек, който с огромно желание помага на хората. Случи се да избера професия, която обичам и която съвпада с желанието ми да помагам. С развитието на медицинската технология, възможностите да се лекуват пациентите пълноценно и да се възстановят напълно, са много големи. Ние в „Пирогов" разполагаме с тази техника и методика - пациентът идва с остър миокарден инфаркт и си тръгва на третия ден напълно излекуван, без остатъчни симптоми. Преди 15 години ги нямаше тези възможности.", разказа д-р Шабан. Съпругата му е също айтозлийка и също лекар, последна година специализира кардиология в Окръжна болница „Света Ана" - София, където е един от най-добрите кардиологични екипи. Имат три красиви момичета - Дефне, Гюлбен Зекие.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder