Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:26Неделя

  20 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Жълтата гостенка взе още една жертва в Бургас

  07-09-2018 0 1361

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

   

           Туберкулозата отново напомни за себе си, вземайки трета жертва в Бургас. Само месец след смъртта на възрастна жена, жълтата гостенка се оказа фатална за пенсионер, отново жител на морската община. Случаят беше потвърден от Регионалната здравна инспекция. Няколко месеца по-рано отново се стигна до летален изход за мъж на средна възраст.

           Прави впечатление, че заболяването засяга хора в зряла възраст, както и пенсионери с отслабен имунитет. Лекари напомнят, че особено важно за успешното лечение е стриктното спазване на назначената терапия. Заболелите се лекуват поне година. На изследвания задължително се подлагат и контактните с тях лица, като целта е да не се разпространява заразата. Профилактиката на контактните лица е безплатна и продължава 6 месеца, информират  специалистите. Съветът им е да се извършва имунопрофилактика. Тя се препоръчва за уязвимите групи и тези, които вече са боледували. Включва противовирусни или антибактериални препарати и ваксини.

           Кърлежите също продължават да заразяват, предизвиквайки различни заболявания. Миналата седмица в Бургаско са регистрирани един случай на ку-треска и един на марсилска треска. „С диагноза ку-треска е жена на около 65 години от община Бургас, а с марсилска треска е заразен мъж на приблизително същата възраст от община Созопол“, съобщиха от РЗИ.

           Ку-треската е сравнително по-рядка инфекциозна болест. Причинява се от бактерията Coxiella burnetii. Циркулира в природата, като се предава основно чрез кърлежи или други механизми между кози, овце, гризачи и др. Основен начин за заразяване при човека е въздушно-праховият, обикновено чрез инхалиране на аерозоли от заразени животни или прахови частици, поясняват специалистите. Заразяване може да настъпи и чрез консумиране на недобре термично обработено месо от заразени животни, както и при ухапване от заразен кърлеж. При хората ку-треската може да причини симптоми на простуда, включително треска, главоболие, диария и повръщане. В някои случаи може да доведе до пневмония и хепатит.

           В края на лятото по морето все още върлуват и стомашно-чревните инфекции. Над 30 са регистрираните случаи в Бургаско за предходната седмица. 21 са заболели от ентероколити, 9 от ротавирусни гастроентерити, един е със салмонела, разбираме още от здравния бюлетин.   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder