Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:51Петък

  23 Юни 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 21° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Жътвата тръгна от Карнобат

  14-06-2017 0 2276

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

   Народната традиция повелява да се зажъне в сряда. Всички да излязат на нивата с нови одежди, да има хляб и сол и реколтата да бъде орисана „ Да е богата“.

  Тези народни обичаи спазиха всички присъстващи вчера в землището на Теодор Тодоров, член на УС на НАЗ и председател на сдружение „Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“, където официално бе даден старта на националната жътвена кампания.

  На събитието присъстваха Атанас Добрев – заместник - министър в Министерство на земеделието, храните и горите, Владимир Крумов - зам.областен управител на област Бургас, Лидия Станкова - директор на ОД „Земеделие“- Бургас, кметът на Карнобат Георги Димитров, кметът на Камено Жельо Вардунски, изпълнителния директор на националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева, зам. председателя на националната асоциация Костадин Костадинов,представители на зърнопроизводителите и др.

  Кметът на Карнобат поздрави присъстващите и сподели, че още не е станал земеделски производител, но с удоволствие работи с хората, които изкарват хляба. Той не скри удоволствието си от факта, че Карнобат е избран за стартиране на най-важната част от работата на зърнопроизводителите, а именно прибирането на реколтата.

  „Горд съм, че съм кмет на тази община, която като земеделски площи представлява 25% от тези на областта. „540 хиляди декара е обработваемата земя на Карнобат, а обработваме 560 хиляди“, пошегува се Георги Димитров, като доказателство, че в общината, която управлява, няма нито един декар необработваема земя и хвърли в размисъл експертите от ОД „Земеделие“. Вече сериозно кметът подчерта: „Мина времето на магарешкото земеделие. Интензивно земеделие се прави с големи площи, без синори, със съвременна техника. Тези хора, които са тук, могат да го правят, а ние сме длъжни да им създаваме условия да го правят. Не знам каква ще е тази година реколтата, защото тук не падна достатъчно дъжд през май – важно е обаче друго, че община Карнобат и отрасъла земеделие се развиват на съвременно ниво.

  Зам. министър Атанас Добрев бе категоричен, че над 5 милиона тона се очаква да е реколтата от пшенично зърно тази година.

  Той уточни, всички данни са прогнозни на база на състоянието на посевите през месец май и с оглед развитието им през последния месец. И информира, че пълен обзор на състоянието на посевите и хода на жътвата ще бъде направен по време на предстоящото в началото на юли на заседание на Консултативния съвет по зърното към министъра на земеделието, храните и горите.

   Заместник-министър Добрев обясни, че данните от пълното обследване на културите, проведено в средата на месец май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро. Развитието на културите през май и началото на юни протече с ускорени темпове при наднормени температури, а в по-голяма част от страната - и при наличие на добри и много добри почвени запаси от влага, вследствие падналите значителни валежи, което е предпоставка за добра реколта и в качествено отношение, подчерта заместник-министърът.

  Здраве и богата реколта за целия сектор пожела и зам. председателя на националната асоциация Костадин Костадинов. Той пожела и висока изкупна цена на зърното, тема болезнена за всички производители, защото последните няколко години, тя не е такава, каквато я искат те.

  Отслужен бе водосвет от Карнобатските свещеници, а към жътвата от миналото върнаха присъстващите жените и мъжете от групата за автентичен фолклор с ръководител Славка Чанева, които със сърп и паламарка показаха, как се е жънело в миналото.

   Непосредствено след тяхната затрогваща демонстрация – техниката показа своите възможности. Модерен комбайн навлезе в нивата. В кабината му, заедно с комбайнера влезе зам. министър Добрев, за да даде начало на кампанията. Като дар от събитието той получи ръкойка ечемик.

   По думите на домакина Теодор Иванов „Жътвата е един от най-важните моменти в земеделската дейност, чието значение е широко застъпено в българската култура и обичаи“.  

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Месец май е с рекордно почивни дни. Трябва ли да ги има?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75112
  gbp Британска лира GBP 2.2183
  chf Швейцарски франк CHF 1.79979
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.