Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:39Събота

  21 Април 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Жътвата тръгна от Карнобат

  14-06-2017 0 3096

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

   Народната традиция повелява да се зажъне в сряда. Всички да излязат на нивата с нови одежди, да има хляб и сол и реколтата да бъде орисана „ Да е богата“.

  Тези народни обичаи спазиха всички присъстващи вчера в землището на Теодор Тодоров, член на УС на НАЗ и председател на сдружение „Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“, където официално бе даден старта на националната жътвена кампания.

  На събитието присъстваха Атанас Добрев – заместник - министър в Министерство на земеделието, храните и горите, Владимир Крумов - зам.областен управител на област Бургас, Лидия Станкова - директор на ОД „Земеделие“- Бургас, кметът на Карнобат Георги Димитров, кметът на Камено Жельо Вардунски, изпълнителния директор на националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева, зам. председателя на националната асоциация Костадин Костадинов,представители на зърнопроизводителите и др.

  Кметът на Карнобат поздрави присъстващите и сподели, че още не е станал земеделски производител, но с удоволствие работи с хората, които изкарват хляба. Той не скри удоволствието си от факта, че Карнобат е избран за стартиране на най-важната част от работата на зърнопроизводителите, а именно прибирането на реколтата.

  „Горд съм, че съм кмет на тази община, която като земеделски площи представлява 25% от тези на областта. „540 хиляди декара е обработваемата земя на Карнобат, а обработваме 560 хиляди“, пошегува се Георги Димитров, като доказателство, че в общината, която управлява, няма нито един декар необработваема земя и хвърли в размисъл експертите от ОД „Земеделие“. Вече сериозно кметът подчерта: „Мина времето на магарешкото земеделие. Интензивно земеделие се прави с големи площи, без синори, със съвременна техника. Тези хора, които са тук, могат да го правят, а ние сме длъжни да им създаваме условия да го правят. Не знам каква ще е тази година реколтата, защото тук не падна достатъчно дъжд през май – важно е обаче друго, че община Карнобат и отрасъла земеделие се развиват на съвременно ниво.

  Зам. министър Атанас Добрев бе категоричен, че над 5 милиона тона се очаква да е реколтата от пшенично зърно тази година.

  Той уточни, всички данни са прогнозни на база на състоянието на посевите през месец май и с оглед развитието им през последния месец. И информира, че пълен обзор на състоянието на посевите и хода на жътвата ще бъде направен по време на предстоящото в началото на юли на заседание на Консултативния съвет по зърното към министъра на земеделието, храните и горите.

   Заместник-министър Добрев обясни, че данните от пълното обследване на културите, проведено в средата на месец май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро. Развитието на културите през май и началото на юни протече с ускорени темпове при наднормени температури, а в по-голяма част от страната - и при наличие на добри и много добри почвени запаси от влага, вследствие падналите значителни валежи, което е предпоставка за добра реколта и в качествено отношение, подчерта заместник-министърът.

  Здраве и богата реколта за целия сектор пожела и зам. председателя на националната асоциация Костадин Костадинов. Той пожела и висока изкупна цена на зърното, тема болезнена за всички производители, защото последните няколко години, тя не е такава, каквато я искат те.

  Отслужен бе водосвет от Карнобатските свещеници, а към жътвата от миналото върнаха присъстващите жените и мъжете от групата за автентичен фолклор с ръководител Славка Чанева, които със сърп и паламарка показаха, как се е жънело в миналото.

   Непосредствено след тяхната затрогваща демонстрация – техниката показа своите възможности. Модерен комбайн навлезе в нивата. В кабината му, заедно с комбайнера влезе зам. министър Добрев, за да даде начало на кампанията. Като дар от събитието той получи ръкойка ечемик.

   По думите на домакина Теодор Иванов „Жътвата е един от най-важните моменти в земеделската дейност, чието значение е широко застъпено в българската култура и обичаи“.  

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.58894
  gbp Британска лира GBP 2.23248
  chf Швейцарски франк CHF 1.63394
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.