Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:20Четвъртък

  20 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Жената не е само муза, тя е и творец

  В общите изложби картините, нарисувани от жени, разнообразяват цялостния облик

  11-08-2019 0 474

  Анета Салабашева-Краева, художник:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Анета Салабашева – Краева е родена на 11 август 1949 година. През 1984 година завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – специалност „Живопис“ при доц. Янаки Манасиев. Същата година прави и първата си самостоятелна изложба.

  Свои картини Анета Краева е излагала в Гърция, Турция, Финландия, Австрия, Англия, САЩ, Канада, Швеция.

  Участва активно в окръжни, регионални и национални изложби.

   

  - Госпожо Краева, преди дни приключи самостоятелната Ви изложба, която бе подредена в галерията на улица  „Александровска“ 22 - защо „Пространство“? Как избрахте тя да се казва точно така?
  - За мен картините са една фантастична реалност – пространство, светлина. Така ги усещам и според мен така трябва да се казват. Защото обектите са реалност, пречупена през моята фантазия.
  - Тук виждаме ярки цветове, багри, от които струи светлина…
  - Светлината е тази, която раздробена на цвят дава хармония. За мен светлина трябва да струи от всяка картина, за да излъчва радост и оптимизъм.
  - Изложбата Ви може ли да се каже, че е ретроспективна?
  - Не, изложбата ми е юбилейна, но не ретроспективна. По-скоро е колекция. Технологично платната се допълват. Те са близо 25 картини, през които  минава една нишка – и това е светлината. Те са като реална абстракция и предизвикателство за окото.
  - Подарявате цветен празник на хората, които наблюдават картините Ви – такова  цветно ли е и в душата Ви?
  - Когато рисувам, изпитвам удоволствие от самото съчетаване на цветовете. То е като да ядеш любим десерт – крем карамел, сладолед или шоколад. Като рисувам изпитвам още спокойствие, тишина и оптимизъм.
  - Рисуването бягство от делника ли е?
  - Не. Бих искала това да е делникът ми, защото вкъщи сме двама художници и красотата от единия преминава през другия. По този начин си контактуваме. Единият дава сила на другия. Но понякога си говорим и за неприятни неща. Оскотя българския народ да ходи по втора употреба дрехи и да няма пари да си купи една картина. Такава е действителността, коментираме си с болка.
  - Сънувате ли картините си?
  - Някои картини  наистина ги сънувам. Например една, която е тук в изложбената зала – „Сънят на рибаря“. С лодка преди години ходихме до устието на Ропотамо. Там видях рибарските колиби. Много ме впечатлиха. После наистина ги сънувах. И ето, роди се тази картина. Друга картина от изложбата „Фарът на Ахтопол“ – гледах го дълго този фар – влезе в душата ми. На картината има вградени и истински мидички, върху които е положен цветът. Пак го видях в съня си…
  - Какви хора имат Ваши картини?
  - Много  хора имат мои картини. Обикновено това са мои приятели и приятели на семейството ми. Освен това имам картини в Холандия, Германия… Вчера дойде в галерията една  германка. Тя много си хареса една от картините ми – „Гората“. Надявам се да се върне и да си я купи. Та искам да кажа, че ми се ще ей така да идват и непознати хора, българи и чужденци, които да харесват платната ми и да ги вземат в дома си. Така и част от мен ще влиза в дома им с хубаво чувство и много топлина. Защото когато правя една картина, аз вкарвам моята мисъл – емоцията си в нея. Ето тук в „Молба“, ако се обърне внимание ще се види, че в кръста има врата. Всеки може сам да си изтълкува това, което вижда – но за мен вратата е шанс, нещо, което можеш да отвориш, но можеш и да затвориш. В картината „Дилема“ пък има цип. За мен това е душата – затваряш я пред едни, отваряш я пред други.
  - Разкажете някоя интересна случка около създаването на дадена картина, моля.
  - Всяко платно е различно и си носи историята. Понякога има технологични  неудачи, но случка, която да се откроява не помня. Аз рисувам с акрил, върху който  може да се полага масло.
  - Жената в живописта – комфортно място ли е за нежния пол…
  - Не може без женското присъствие. Ние, жените, сме по-цветни, много по-емоционални, и това се отразява върху платната, които създаваме. В общите изложби картините, нарисувани от жени, разнообразяват цялостния облик. Ние сме с друго мислене, чувства. Жената не е само муза, тя е и творец. А понякога е и по-добра от мъжете.
  - Какво казвате на младите хора, решили да се посветят на четката и платното?
  - Трудно ми е да дам съвет. Единствено мога да им кажа да работят неуморно, да търсят себе си, защото с една картина не се става велик. Не се става известен и с една изложба.
  - А струва ли си в нашия комерсиален свят да тръгват по пътя на твореца?
  Ако имаш душа – тръгни. Това казвам аз.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.