Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:34Понеделник

  19 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Жената не е само муза, тя е и творец

  В общите изложби картините, нарисувани от жени, разнообразяват цялостния облик

  11-08-2019 0 138

  Анета Салабашева-Краева, художник:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Анета Салабашева – Краева е родена на 11 август 1949 година. През 1984 година завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – специалност „Живопис“ при доц. Янаки Манасиев. Същата година прави и първата си самостоятелна изложба.

  Свои картини Анета Краева е излагала в Гърция, Турция, Финландия, Австрия, Англия, САЩ, Канада, Швеция.

  Участва активно в окръжни, регионални и национални изложби.

   

  - Госпожо Краева, преди дни приключи самостоятелната Ви изложба, която бе подредена в галерията на улица  „Александровска“ 22 - защо „Пространство“? Как избрахте тя да се казва точно така?
  - За мен картините са една фантастична реалност – пространство, светлина. Така ги усещам и според мен така трябва да се казват. Защото обектите са реалност, пречупена през моята фантазия.
  - Тук виждаме ярки цветове, багри, от които струи светлина…
  - Светлината е тази, която раздробена на цвят дава хармония. За мен светлина трябва да струи от всяка картина, за да излъчва радост и оптимизъм.
  - Изложбата Ви може ли да се каже, че е ретроспективна?
  - Не, изложбата ми е юбилейна, но не ретроспективна. По-скоро е колекция. Технологично платната се допълват. Те са близо 25 картини, през които  минава една нишка – и това е светлината. Те са като реална абстракция и предизвикателство за окото.
  - Подарявате цветен празник на хората, които наблюдават картините Ви – такова  цветно ли е и в душата Ви?
  - Когато рисувам, изпитвам удоволствие от самото съчетаване на цветовете. То е като да ядеш любим десерт – крем карамел, сладолед или шоколад. Като рисувам изпитвам още спокойствие, тишина и оптимизъм.
  - Рисуването бягство от делника ли е?
  - Не. Бих искала това да е делникът ми, защото вкъщи сме двама художници и красотата от единия преминава през другия. По този начин си контактуваме. Единият дава сила на другия. Но понякога си говорим и за неприятни неща. Оскотя българския народ да ходи по втора употреба дрехи и да няма пари да си купи една картина. Такава е действителността, коментираме си с болка.
  - Сънувате ли картините си?
  - Някои картини  наистина ги сънувам. Например една, която е тук в изложбената зала – „Сънят на рибаря“. С лодка преди години ходихме до устието на Ропотамо. Там видях рибарските колиби. Много ме впечатлиха. После наистина ги сънувах. И ето, роди се тази картина. Друга картина от изложбата „Фарът на Ахтопол“ – гледах го дълго този фар – влезе в душата ми. На картината има вградени и истински мидички, върху които е положен цветът. Пак го видях в съня си…
  - Какви хора имат Ваши картини?
  - Много  хора имат мои картини. Обикновено това са мои приятели и приятели на семейството ми. Освен това имам картини в Холандия, Германия… Вчера дойде в галерията една  германка. Тя много си хареса една от картините ми – „Гората“. Надявам се да се върне и да си я купи. Та искам да кажа, че ми се ще ей така да идват и непознати хора, българи и чужденци, които да харесват платната ми и да ги вземат в дома си. Така и част от мен ще влиза в дома им с хубаво чувство и много топлина. Защото когато правя една картина, аз вкарвам моята мисъл – емоцията си в нея. Ето тук в „Молба“, ако се обърне внимание ще се види, че в кръста има врата. Всеки може сам да си изтълкува това, което вижда – но за мен вратата е шанс, нещо, което можеш да отвориш, но можеш и да затвориш. В картината „Дилема“ пък има цип. За мен това е душата – затваряш я пред едни, отваряш я пред други.
  - Разкажете някоя интересна случка около създаването на дадена картина, моля.
  - Всяко платно е различно и си носи историята. Понякога има технологични  неудачи, но случка, която да се откроява не помня. Аз рисувам с акрил, върху който  може да се полага масло.
  - Жената в живописта – комфортно място ли е за нежния пол…
  - Не може без женското присъствие. Ние, жените, сме по-цветни, много по-емоционални, и това се отразява върху платната, които създаваме. В общите изложби картините, нарисувани от жени, разнообразяват цялостния облик. Ние сме с друго мислене, чувства. Жената не е само муза, тя е и творец. А понякога е и по-добра от мъжете.
  - Какво казвате на младите хора, решили да се посветят на четката и платното?
  - Трудно ми е да дам съвет. Единствено мога да им кажа да работят неуморно, да търсят себе си, защото с една картина не се става велик. Не се става известен и с една изложба.
  - А струва ли си в нашия комерсиален свят да тръгват по пътя на твореца?
  Ако имаш душа – тръгни. Това казвам аз.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76153
  gbp Британска лира GBP 2.13558
  chf Швейцарски франк CHF 1.79698
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.