Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:54Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Жестовият език да стане равностоен поискаха на среща в Бургас

  11-10-2018 0 373

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

              Жестовият език да стане равностоен и да се използва пълноценно като метод на комуникация поискаха на среща в Бургас вчера, организирана от  фондация „Заслушай Се!".

           Идеята на форума бе да събере на едно място глухи младежи и техни връстници с нормален слух, които да обсъдят какви са предизвикателствата пред младите по отношение на образование, бизнес, забавления и съвпадат ли те за двете групи. Представители на фондацията подчертаха, че основният проблем при тях не е здравословният – липсата на слух, а спънките, които имат по отношение на социални контакти, образование, реализация. „Ние не искаме да ни третират като безпомощни и неможещи хора, не искаме и помощи, а условия за пълноценно приобщаване в обществото“, посочи Ашод Дерандонян - основател и председател на Фондация „Заслушай Се!".

           Един от начините това да се случи е да се въведе жестовия език като официален, за да могат хората от глухата общност да комуникират със света около тях. Голям проблем към момента се очертава липсата на достатъчно жестови преводачи. Въпросът е повдиган многократно през последните години от хората със слухови увреждания. Според представители на фондацията в страната те са едва десетина. Ако са повече, това ще даде възможност да се въведат иновативни методи за качествено образование на глухи деца и младежи, което пък ще способства за тяхното включване в обществото, очертано като основен фокус на срещата. Като съорганизатор в нея се включи и  бургазлийката Мария Попова, която е майка на дете със специални потребности. Тя смята, че „жестомимичното „говорене" е много важно. В личен план при нея, защото така се доближава до света на нейния син Георги, който вече е на 11 години и е със сляпо-глухота.

           На срещата, която се осъществява по проект „Иновативни практики за хора с увреден слух" присъства заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Лорис Мануелян.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder