Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:57Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Живка Бубалова-Петрова, директор на „Малко българско училище“, Чикаго: Американците са безкомпромисни по отношение на дисциплината

  Десетина бургазлийчета ще посетят връстниците си в Щатите през септември

  08-07-2018 0 1658

  Живка Бубалова-Петрова е директор на „Малко българско училище“ в Чикаго. Тя е магистър по български език и литература от Пловдивския университет и магистър по приложна лингвистика от Североизточния университет в Чикаго. Директорът на най-многочисленото българско училище извън страната бе на визита в Бургас заедно с двама преподаватели и деца от школото, което наричат още „бургаското“, защото директорите на организацията, както и много учители и ученици са родом от Бургас и областта. То е регистрирано през лятото на 2010-а като дружество с нестопанска цел, което основава и ръководи български училища зад граница. През 2014-а училището получава акредитация от ISBE (Министерство на образованието в щата Илинойс) за признаване на българския език като кредитен в американските средни училища. Основна сграда за обучение в съботните дни е гимназията в „Елк Гроув вилидж“, където е съсредоточена и най-голямата част от българската общност в района на Чикаго. 10-дневното им посещение представляваше летен лагер. Наш репортер разговаря с г-жа Петрова след като визитата им в морския град приключи.
  Снимка: Борислав Пенков
  Интервю на Георги Русинов

  - Г-жо Петрова, за втори път бяхте с ученици в Бургас. С какви впечатления останаха от града?

  - Една част от децата бяха за втори път и с огромно желание. Всички изключително много харесват града и бяха много впечатлени, че можаха да прекарат типичното българско лято. Родителите пък също бяха много доволни от това, защото на тях им липсва детството, свързано с игрите на плажа, на улицата, на двора, качването по покриви и дървета. Освен всичко, което ни предлага общината, ние им дадохме и този вид забавления.

  - Повечето деца и родители са от Бургас, включително и персонала в училището?

  - Не бих казала, че повечето са от Бургас, но бургазлии, които живеят в Чикаго ни казват „бургаското училище“ и на няколко пъти са ми казвали, че си местят децата от други училища, само защото ние сме „бургаското училище“. Истината е, че ние сме и най-многочисленото училище и имаме малко по-различен модел на обучение, който явно им харесва. Като изключим това, че ги водим на лагер в България, ние им организираме винаги летни забавления?

  - Колко деца са в училището?

  - 606 допреди да тръгна за България, но вечерта се записа и още едно така, че вече сме 607.

  - Казахте по-различен вариант на обучение. Да уточните малко какво представлява той?

  - Аз съм учителка и в американската образователна система. Преподавала съм български език като чужд в Бургаския свободен университет и стигнах до извода, че няма система, която да е съвършена. Ние имаме и деца, родени в България и много рано дошли в Чикаго, затова имаме смесена система на обучение. Например използваме елементи на чуждоезиковото обучение, когато трябва да обясняваме думи. Обикновено отнема 3-4 години, докато стигнем до момента, в който можем да преподаваме български език като роден. Пак казвам, че ние сме много гъвкави, защото нещата се променят. Допреди няколко години децата ни, които живееха в по-изолирано общество, идваха с много лош български език. В последните години това нещо се промени, защото обществото в Чикаго е много голямо и ние наистина сме един български град. Има употреба на български език на всякакви нива, така че децата ни идват по-подготвени от преди.

  - С какво бе свързана сегашната Ви визита?

  - Това беше един летен езиков лагер. Ние предложихме на Община Бургас да намери критерии, по които да избере десет-дванадесет деца, които да ни гостуват през септември в Чикаго, за да им покажем живота на българите извън България.

  - Какво включи програмата Ви в Бургас?

  - Посетихме музея на Петя Дубарова, участвахме и в работилница по танци в Младежкия дом. Преди това имахме концерт на Охлюва. Посетихме и Созопол, където ни подариха книга на вече покойния професор Божидар Димитров. Това също сега в перспектива е много докосващ момент и мил подарък. Много активни бяхме изобщо по време на престоя си в Бургас. Бяхме в училище „Димчо Дебелянов“, видяхме и най-новото училище „Александър Георгиев-Коджакафалията“, от което съм много впечатлена. Посетихме и „Акве Калиде“, остров „Света Анастасия“, Етнографския музей, Морското казино, Флората. Нямаше нещо, което да не ни е харесало и да не ни е направило много силно впечатление и да ни е отворило повече към България.

  - Имате ли директни наблюдения за образованието в България? Следите ли процесите, които се случват в него?

  - Мога да кажа, че имам повече наблюдения върху работата на българските училища в чужбина. Аз обаче се осведомявам непрекъснато от колегите си и приятелите в България и това, което ми прави изключително добро впечатление е, че вече има много нови и млади учители, които са изключително устремени и ентусиазирани. Смятам, че те са тези, които ще променят малко статуквото в българското образование, ако можем така да кажем. Иначе специално за Община Бургас виждам, че се прави много за образованието. То се вижда по новите училища и програми, по модерните системи, които се въвеждат. Едно нещо, което е слабост на цялата система според мен са учебниците. Още нямам наблюдения върху най-новите, които излязоха миналата година и тази. Но и те трябва да се променят много динамично и навреме, така както Община Бургас се променя със сградите и технологиите. Така трябва да бъдат и издателствата и пишещите учебници учени и учители.

  - Какъв американски работещ модел от образованието смятате, че може да се приложи у нас?

  - Смятам, че задължително има какво да се поучим от тях по отношение на дисциплината. В това те са перфектни. Работата започва в една много ранна възраст. Безкомпромисни са колегите и дори аз като нов човек в системата се опитвах понякога да омаловажавам постъпките на децата, но колегите се обръщаха към мен и ми казваха, че това не е честно. Те се опитват по всякакъв начин да ги научат да не пристъпват правилата, а всъщност аз им го разрешавах, правейки компромиси. Впоследствие обаче видях, че правенето на компромиси води до една по-лоша дисциплина. До ден-днешен аз не мога да се начудя как децата могат да влизат в час по български или математика с телефоните и да разговарят и да си играят на тях. В Америка това е недопустимо. Ще ви дам пример как се постъпва в такъв случай. Задължително телефонът отива в директора, той е този, който трябва да се обади на родителите и да ги повика в удобно за него, а не за тях време. Това се оказва много добре работещ модел.

  - Какви чувства донесе у Вас и децата визитата в родината?

  - Децата и аз се чувствахме чудесно, като във свои води, всичко ни бе интересно. Направиха ни впечатление новите неща, които са направени в Бургас и с радост се връщаме всяка година.

  - Как запазвате българското у себе си зад океана?

  - Чрез непрекъснати събития. Постоянно честваме празници, правим празненства. Събираме се всички училища в Чикаго и празнуваме заедно Трети март. Отделно имаме тържества за откриване на началото на учебната година, за Коледа и Нова година. За 24 май правим манифестация и сме единственото училище в чужбина, което организира празнично шествие. Всички българи и в България и чужбина се интересуват от това събитие и ни поздравяват. Това е всъщност начинът да крепим българското у нас. Освен това благодарение на глобализацията и достъпа на медии следим постоянно случващото се в България. Повечето гледаме и българска телевизия, така че сме много по-съпричастни към родината.

  - Смятате ли, че в бъдеще някои от децата ще се върнат в родния Бургас и ще помогнат за развитието му?

  - Убедена съм, че ще има такива. В момента имаме три семейства, които сключиха сделки за недвижими имоти в града. Сега сред децата, които посетиха Бургас, имахме такива на хора с много добър бизнес в страната. Едно от момичетата сподели, че вече имат офиси на тяхната фирма в няколко града в България. Имаме и ученик, който се върна и учи в Бургас тази година. Така че очакваме потокът да е все по-голям.

  - Какво Ви направи най-голямо впечатление по време на визитата Ви?

  - Направи ми впечатление, освен всичко построено от хората, че вече има млади хора, които се ориентират към аграрния бизнес. Много бяхме изненадани, впечатлени и докоснати от това, което се случва в една пчеларска ферма в Странджа, която посетихме с децата. Радващ е този поглед на младите хора към природата.

  - И накрая един тематичен въпрос. Как ще ги стигнем американците?

  - Може би с малко повече ред и правила. Развитието на децата да се осъществява в една по-ранна детска възраст, защото по правила се работи много по-лесно. Когато човек знае, че изискванията и критериите са едни и същи, тогава е по-лесно да се преборваме. Трябва да отбележа обаче, че и американците има в какво да ни стигат. Бях много приятно изненадана, когато ми казаха, че някои от частните бизнеси са много отворени към пенсионерите например и им правят отстъпки, могат да ходят на театър и концерти. Освен това трябва да споделя, че американците обичат да работят за българи. Познавам много хора, които са на ръководни постове в американски компании и са ми разказвали, че първоначално ги приемат скептично настроени, но впоследствие се отварят към тях.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder