Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:33Сряда

  21 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Животът на човек може да бъде променен от една книга

  Писането учи на дисциплина

  12-06-2019 0 749

  Сценаристът Александър Чобанов:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Писателят Александър Чобанов стана известен като сценарист на българския филм „Дяволското гърло“, чийто първи сезон приключи наскоро. Той участва в седмото издание на инициативата „Заедно четем една книга“, организирана от бургаското читалище „Изгрев 1909“ и издателство „Хермес“. Над 2000 бургазлии, пътуващи в автобусите, получиха от доброволци книжка с разказа „Калинката“ на Чобанов и посланието му: „Ако миналото бъде умишлено подменяно, маскирано и прикривано, сянката му остава да броди в настоящето и в бъдещето - превръща се в неотминало”. Именно това е и голямата тема, която занимава Чобанов като сценарист на сериала „Дяволското гърло”. Той е родом от Смолян.

  Чобанов е част от екипите на най-успешните нови български телевизионни сериали „Под прикритие”, „Дървото на живота”, „Четвърта власт”.

   

  - Г-н Чобанов, нека започнем с филма - каква е историята на „Дяволското гърло“? Наистина ли бе замислена като филм?
  - „Дяволското гърло” тръгна като опит за роман. Няколко глави бяха написани, действието се развиваше в Смолян. Първият епизод е едно към едно с моя текст. Дадох скелета, местата и финала. Оттам продуцентите са добавили сюжетни линии, усложнили са персонажите - Филип и Асен в първоначалния вариант не са братя, нито прокурорът Чанов им е баща. Темата за бежанците също е добавена допълнително. Идеята е развита от екипа сценаристи на компания „Дриймтийм” на Евтим Милошев.
  Чуха се слухове, че е можело да се снима и в други кътчета на България. Например Странджа?
  Никога не е имало вариант да бъде снимано в Странджа. „Дяволското гърло” е метафора за исторически момент от миналото ни, който е свързан пряко с Родопите.
  -  Кои са Вашите любими герои?
  - Любими са ми полицаите - блестящи актьори - Донка (Лидия Инджова), Попето (Валери Йорданов) и Краси (Стоян Радев). Само да допълня, че те не бяха в първоначалната версия. Имаше притеснение, че трудно може да се разкаже интересна история само с двамата разследващи Филип (Владимир Карамазов) и Мия (Теодора Духовникова). Аз се опитах да убедя екипа, че „Досиетата Х” минаха десетина сезона само с двама разследващи, но ето, че се родиха хубави персонажи.
  „Никой не е готов за истината” е изречението, с което „Дяволското гърло” - историята на поредица от тайнствени убийства в пограничния район, грабна интереса на българския зрител от самото начало. 

  - Може ли да се очаква и втори сезон?
   - По моя замисъл беше много по-хард историята, но телевизиите се притесниха от темата, която засягаме. Кой е убиецът е маркетингов трик да разкажем нещо много по-сериозно, което се е случвало в България, в частност в Родопите, а „Дяволското гърло” е метафора за исторически момент от нашето минало. Най-вероятно ще има втори сезон, в който обаче действието ще се развива другаде. Тогава може да се помисли и за Странджа (смее се).
  - Над 2000 бургазлии четоха Вашия разказ „Калинката“ в автобуса по време на седмото издание на „Заедно четем една книга“. Какво означава това за Вас?
  - Отваря ми се душата от планината, но и от морето. От тези две неща. Предварително не знаех по какъв ред съм избран да бъда представен като автор. Но какво по-хубаво от това може да си пожелае някой - да е в топ три на най-четени автори сред младежката аудитория. Четенето освен че ограмотява, нещо, което отсъства в нашето общество в последно време, но четенето може да те научи да бъдеш свободен. Тези деца, които посягат към книгата трябва да бъдат поощрявани. И тази инициатива трябва да бъде поощрявана. Инициативата е направена толкова адекватно и модерно и близко до учениците. Убеден съм, че те в момента не си дават сметка какво им се случва и колко е важно това. Като бях на техните години знам какво ми беше ако някой ме кара да чета. От един период нататък, като се осъзнаеш като човек, разбираш какво си получавал и как това те е променило. Целият ти живот може да бъде променен от една книга. И можеш да бъдеш свободен.
  - Свободата…
  Много искахме да бъдем свободни - ето на, 1989 година мина и толкова години вече се чудим какво да я правим тази свобода, защото не разбираме, че свободата е отговорност. А отговорност се придобива като имаш критическо мислене. То се придобива като имаш богат кръгозор. Този кръгозор идва като не си мислиш, че с картофите в Смолян започва и свършва светът, ако мога така шеговито да се изразя. Това мислене се придобива като знаеш какво се е случвало преди теб, какво се случва сега и какво евентуално би могло да се случи. Аз вярвам, че животът на човек може да бъде променен от една книга.
  - Как усещате Бургас четящ - духовен град ли е?
  - След инициативата, от която станах част и която не съм виждал никъде другаде, а имам наблюдения над много градове в страната, твърдо Да – Бургас е четящ град. Да, в Пловдив има фестивал, където се срещат всякаква възраст читатели и писатели, но тук акцентът е върху младите и върху четенето. Това за мене е знак, че Бургас се интересува от книгите, което е страхотно.
  - От читател как се става писател? Кой Ви подкрепи?
  - Учителката ми по литература, естествено. Класика. Като ученик бях с доста буен нрав. Времената бяха други - точно падна Берлинската стена и всичко се срина. Самите учители, родители изобщо по-възрастните, сега си давам сметка, че не са знаели какво ще се случи. Там хлябът и млякото единия ден струваха по петдесет стотинки, на другия - петдесет хиляди лева. Такива неща се случваха и то много бързо. Аз съм дете и на разведени родители. Много кризи се събраха една върху друга и на мен това ми се отрази. Реших, че трябва по-свободолюбиво да постъпвам и спрях да ходя на училище. Но активно започнах да чета. Единият ми дядо, който беше завършил френска филология - той от малък ме буташе да чета, но не с пръчката. Той ми отвори любовта към книгите. Впоследствие започнах сам да си намирам пътека в четенето. И един ден прописах. Спомням си деня. Но нямам никакъв спомен какво точно ме накара. Но четенето със сигурност е първата стъпка. Впоследствие учителката по литература ме забеляза, макар да не бях от най-редовните. Дръпна ме настрана и отговорно проведе един разговор с мен. Каза ми „или ще станеш човек, или…картофите". Този разговор ми беше достатъчен. Тя до ден-днешен много ми се радва и следи какво се случва около мен. Идва на всички премиери в Смолян. Тя и двамата ми дядовци - филологът и другият – диригент, са в основата.
  - Вие палите ли тази искрица в подрастващите?
  - В Смолян правя школа с деца. Всяка година участниците са различни. Миналата година не успях, заради „Дяволското гърло", защото то ми погълна времето. Това, което правим с тях е аз да им създам среда. Децата са много плахи и когато напишат нещо нямат смелост да дадат на някого да го прочете. Едно от нещата е да ги накарам те да започнат да си четат текстовете един на друг. Много труден процес, но като го направят, повечето работа е свършена. Като започнат да си коментират текстовете и да споделят какво им харесва или не, те нямат повече нужда от мен. Идват с желание, говорят си.
  - Писателят и сценаристът бият ли се у Вас, или си помагат?
  - Бият се. Тоя сценарист е много нахален (смее се). Той бие писателя постоянно. По-скоро продуцентите са по-нахални. Тези срокове и телевизиите като започнат да те натискат... Писателят не може да диша, но от друга страна, е гладен и няма много избор. Сценарното писане учи на дисциплина. Това е което е най-големият плюс.

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.