Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:25Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Животът на пеперудата „Атлас“ - три дни любов и после смърт

  27-07-2018 0 2240

  Снимка: Борислав Пенков

  Хранят красивите създания със сок от банани и портокали

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Нищо не е по-показателно за преходността на красотата и втория шанс от живота на пеперудите. Прекрасните хвъркати създания, на които всички се радваме започват жизнения си цикъл като грозна гъсеница – олицетворение на лакомията и алчността. За кратък период тя изяжда и унищожава хиляди листа. Прекрасно е сравнението с младежките години на човек в случая.

  По-голямата си част от живота после прекарва в пашкул или какавида, където претърпява невероятна метаморфоза, за да се превърне в красивото същество, което лети от цвят на цвят. Един вид естествена пластична операция в природата, ако може така да се нарече този процес. Стадият на какавидата може да се сравни със зрелия начин на живот при хората – отдаваш се на работа, градиш кариера и име, но си някак затворен за света.

  Във финалния си стадий на живот пеперудите се отдават на бохемския лайфстайл – ядат и правят секс. И тук сравнението с хората не е много далеч. Успелите в живота могат само да се наслаждават до края му, често отдавайки се на точно тези две неща. За бонус при нас можем да прибавим и пиенето на алкохол например.

  В бургаската изложба на живите пеперуди, видът „Атлас“ е сред най-интересните. Той е нощна пеперуда и е сред най-големите в света. Размахът на крилете му достига до 30 сантиметра. Тази година  в изложбата  има две излюпени пеперуди от този вид. Очакват се и още две до края на седмицата. Мирослава Аргирова, която е уредник на изложбата, обясни пред репортер на „Черноморски фар“, че определено той е атракцията. „Мога да кажа, че ние всяка седмица си поръчваме какавида на Атлас, но е рядкост идването на такава какавида, тъй като те не са от най-често срещаните“, пояснява тя. Какавидите те поръчват от специална ферма в Англия, която се занимава с отглеждането им.

  Атласът е истинския пример за бохемския начин на живот. Интересното при него е, че той дори не яде, защото няма хоботче. Трите дни, които прекарва в създаването на следващото поколение, енергия черпи от запасите натрупани в него през гъсеничния му период. „Самото тяло на пеперудата е също много интересно, то наподобява змей. Това е една окраска, която в природата, в естествената му среда си служи да се предпазва от неговите неприятели. За окраската на крилата пък е, че наподобява карта на света, откъдето идва и името й – „Атлас“, казва още уредничката.

  Доказателство за любовния период на пеперудите в крайния им стадий на живот са и яйцата по аранжираните растения в залата на „Флората“. „При „Атласа“ едва ли ще се случи, но другите действат. Процесът си тече. Атмосферата вътре им е приятна, тъй като се размножават. В пространството е изключително топло и влажно именно заради тях, защото това е техният естествен климат“, обясни още Аргирова.

  Хищни пеперуди няма. Това уточнение правим за децата, тъй като станахме свидетели, че някои от тях се страхуваха да ги кацнат и да ги ухапят. В изложбата ги хранят със сок от портокали и банани. По-смелите могат да натопят пръстите си и да привлекат вниманието на красивите хвъркати. „Повечето деца обаче обичат изложбата и има такива, които прекарват вътре часове, въпреки влагата и жегата. Пеперудите са дружелюбни видове, така че всичко е ок“, успокоява Аргирова.

  Те търсят още влагата, така че човек, когато влезе и се изпоти заради голямата жега, моментално се превръща в обект на вниманието им. „Имаме случаи даже, когато децата си тръгват, да го правят с кацнала на рамото пеперуда. Моите наблюдения за тези 3 години, в които е тук изложбата е, че пеперудите са привлечени от хората, както и обратно“, обяснява уредничката.

  Другото нещо, което прави пеперудите уникални създания на природата е окраската им. Те са създадени така, че да се защитават от неприятелите си в естествената им среда. „Може би най-атрактивната пеперуда е синьото морко. Тя притежава красив наситен син цвят на крилата, който се образува от специфичен прашец, който има тя. Тя е може би и най-известната пеперуда. Дори и в интернет да потърсите екзотична пеперуда, на снимките излиза тя. Тя е и една от най-дълго живеещите пеперуди и най-харесвана от децата“, допълва Аргирова.

  За изложбата

  Бургас е сред пионерите при изложбите на пеперуди в страната. Аргирова с гордост заявява, че за тези три години доста представители на музеи от страната идват в Бургас, за да почерпят опит в създаването на изложба от живи пеперуди. В самата изложба посетителите могат да срещнат около 10 вида пеперуди. Броят им обаче постоянно варира поради краткия им живот и факта, че организаторите постоянно поръчват по 100 броя какавиди всяка седмица.

  „Обикновено сред най-издръжливите видове са синьото морко и совата, които са доста впечатляващи видове, дружелюбни са, свикнали са с хората и децата им се радват изключително много. Видовете са екзотични и са предимно от Азия и Африка и никоя от тях не се среща по нашите географски ширини. Конкретно в случая с изложбата ние не ги взимаме от естествената им среда, а от специална ферма за отглеждане на какавиди в Англия. Всяка седмица зареждаме нови какавиди, за да е богата и разнообразна изложбата.“, казва тя.

  Според Аргирова изложбата се радва на голям интерес. „Някои деца израснаха за тези три години пред очите ни. Имаме редовни фенове. Хора, които ни посещават от цялата страна и идват специално за изложбата. Ние сме се постарали пък да е отворена максимално дълго време. Като изключим „Атласа“, която е нощна пеперуда, останалите са дневни и тяхната активност е през светлата част на деня. По-късно вече не са толкова активни и не са атрактивни. Тогава пък се събужда „Атласът“. През деня може да се види само кацнал и много често чувам да питат дали не е пластмасов“, завършва тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder