Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:15Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Животновъди на бунт в Странджа

  12-07-2018 0 2155

  Снимка: ЯмболСвят

  Дона МИТЕВА

  Излезлите лабораторни резултати от Европейската референтна лаборатория за чума по дребните преживни животни, CIRAD, Франция, установиха положителни резултати за болестта в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Шарково, община Болярово. Това отново изправи на нокти животновъдите не само от община Болярово, но и от съседните. Със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните в обектите с лабораторно установено огнище на заболяването чума по дребните преживни животни трябва да започне принудително хуманно евтаназиране на около 2000 животни и дезинфекция на стопанските обекти. Ветеринарите не бяха допуснати да започнат евтаназирането. Движение „Антимафия“, с председател Георги Дражев организира постоянен протест, предварително законно обявен от 12 юли до 12 август под надслов „Да спрем избиването на животните в Странджа“. Протестът е под формата на блокиране на кръстовището за село Мамарчево и на пътя Болярово – Елхово.

  Десетки животновъди, предимно от съседните населени места, се включиха в блокадата. Протестиращите настояват да се спре избиването на животните и да започнат обстойни прегледи на оцелелите. Онези, които са здрави да се изолират и да им се направи ваксинация. „Да спасим не само кравата Пенка“, бе един от призивите им.

  „Ранният следобед, докато собствениците на животните са тук, заедно дори и с някои от кметовете, разбрахме, че ветеринарите са влезли по черни пътища в селата. Надявам се, че няма да започнат да избиват животните, докато стопаните им ги няма там, защото това е грубо нарушаване на Конституцията, където се казва, че собствеността е неприкосновена“, коментира д-р Петър Бодуров, който заедно с Дражев е на пътя. Той сутринта е разговарял с д-р Дамян Илиев, шефа  на БАБХ, скарали са се, всеки защитавайки собствената си теза за реакция в подобна ситуация.

   „За наша радост няма нови огнища на чума по дребните преживни животни. Уведомени сме за тези в селата от община Болярово. В 10-километровата карантинна зона попадат селата от община Средец Горно Ябълково и  Момина църква“,  обясни д-р Георги Митев, директор  на Областната дирекция на БАБХ.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder