Събота, 27 Апр 2024
    
Созопол

Два нови парка, обновена община и канализации на села в бюджета за 2024 на Созопол

  17.02.2024 09:17  
Два нови парка, обновена община и канализации на села в бюджета за 2024 на Созопол

Общинският съвет в Созопол прие бюджет 2024г. Рамката тази година е 38 100 000 лв. Съветниците гласуваха бюджетите на всяко от населените места в общината, финансирането на детски градини и училища, НПО, спортни клубове и читалища.         

Приходите от местни дейности в община Созопол тази година са 24 950 000 лева. Те обезпечават разходите за местни дейности на стойност 22 729 000 лева. Дофинансирането е малко над 2 млн. Държавното финансиране е в размер на над 13 млн.

Тази година има увеличение на субсидиите с 1,5 млн.лв.  Преходният остатък е в размер на 3 496 000 лева. Данъчните приходи са в размер на 10 916 000 лева, а неданъчните 12 815 000 лв. Инвестиционната програма на община Созопол за тази година е 5 602 663 лева.

„Бюджетът е реалистичен. Трябва да се следят всички механизми по контрол на разходването на средствата и контрол на приходоизточниците, за да осъществим заложеното в бюджета“. Това заяви кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

Общината работи по подготовката на няколко важни проекта. За изграждането на моста над река Равадинска са заделени 549 хил. лв. Спечелен е проект с европейско финансиране за енергийна ефективност на сградата на Община Созопол. Предстои и ремонт на градския парк в новия град – т.нар. „Магарешки площад“. Ремонтът е финансиран от държавата с целева субсидия за капиталови разходи

148 хил.лв са предвидени за проектиране на канализационна мрежа в село Атия, ще се изгражда и канализационна мрежа в селата Росен и Зидарово. С финансиране по републиканска програма от 6 млн.лв  ще бъде направен ремонта на пътя от с. Зидарово до разклона за селата Габър и Вършило и една голяма част от улиците в кв. „Мисаря“.

„Вече има одобрен проект за училището в село Росен. Предстои и подписване на договор по одобрен проект и за училището в Созопол . Работи се и по проект за цялостна реконструкция на летния театър в стария град. 

В бюджета са включени средства за подготвяне на техническата част на няколко проекта, за да може общината да е готова с тях и да кандидатства веднага, щом се отвори програма за финансиране. Заложили сме много такива, като завършването на проектирането на канализацията на село Атия, довършване на проектирането на канализацията и пречиствателната станция на село Росен, проектиране на канализация на село Зидарово. Сега започват археологическите  разкопки на мястото на строежа на автогарата и се надявам до есента да са готови и през 2025г. да започнем самото строителство“, каза кметът Янакиев.

„Община Созопол спечели и два проекта по програма ИНТЕРРЕГ  Европа. По единия ще бъде изграден нов парк в кв. „Мисаря“. По втория в сградата на старата детска градина, която се намира в двора на училището в гр. Черноморец, ще бъде изграден обучителен център за деца, който ще бъде изцяло с екологична насоченост. Децата ще бъдат обучавани как не се замърсява природата, как се събират разделно отпадъци, какви са ползите  от това за цялото човечество. Децата ще се възпитават в екологично мислене в една приятна среда и това ще е добре и за тях, и за родителите“. Това уточни Тихомир Янакиев.

Осъществявайки  всички тези проекти, смятам, че това ще бъде един много голям плюс за община Созопол, каза още той.