Четвъртък, 09 Май 2024
    
Бургас Общество

10 възрастни хора с деменция тръгват на социална градина в Бургас

  21.02.2024 12:15  
10 възрастни хора с деменция тръгват на социална градина в Бургас

От понеделник с вълнение Домашен социален патронаж приема първите 10 възрастни хора с деменция в новата  социалната градина “Грижовник”.

Екипът на Домашен социален патронаж е готов да се грижи за тях, като през целия ден за възрастните хора са осигурени психолог, социален работник, рехабилитатор, ерготерапевт. Съгражданите ни с проблеми с паметта ще общуват помежду си, предвидени са разходки сред природата, социално кафене, серия от занимания, за да се чувстват пълноценни и обгрижени, каза кметът Димитър Николов.

“Грижовник” ще работи на принципа на детска градина за възрастни. Близките ще оставят възрастните хора сутринта и ще ги прибират у дома в 17 ч.

Предвидено е помещение за следобедна дрямка, ако някой има необходимост от това, обяд, разнообразни дневни занимания и специфични за хората с деменция терапии.

Услугата е първа за България. Ние самите не очаквахме толкова огромен интерес към нея. Затова още преди да сме стартирали, вече работим по разширяване на капацитета, като ще избираме между няколко места с голям двор и в близост до природата.

От Факултета по обществено здраве към университет “Проф. д-р Асен Златаров” днес изразиха готовност да включат студенти в грижата за потребителите на социалната ни градина, което е чудесно! Младите с грижа за възрастните!

„И накрая, Домашен социален патронаж Бургас, Валентина Станкова, вие сте безценни! Благодаря ви за всеотдайността към всичките над 1800 наши съграждани, за които се грижите с отговорност и обич!“, написа още емоционално Николов.