Събота, 27 Апр 2024
    
Несебър

Община Несебър е определена за пилотен обект по проект TOURAL

  06.03.2024 17:01  
Община Несебър е определена за пилотен обект по проект TOURAL

Община Несебър взе участие в начална работна среща по проект TOURAL, чието изпълнение стартира в началото на месец януари тази година. Срещата се състоя в края на февруари в град Солун и се организира от водещия партньор на проекта - Център за изследвания и технологии “Хелас“, Гърция.

         Целта бе да се запознаят участниците в детайли с дейностите и етапите на реализация през първата година от проекта и да се допълнят  насоките и изискванията за изпълнение на задачите. Присъстваха представители на всеки един от 20-те проектни партньора от Гърция, България, Румъния, Италия, Хърватия, Албания, Турция и Украйна. 

        Презентация за Община Несебър и ролята ѝ в проекта представи Галина Бабева, директор на дирекция „ЕНППЕ“ в администрацията.

       Община Несебър е определена за пилотен обект, един от шестте в проекта, сред които гръцките острови Скопелос и Алонисос, част от Северните Спорадски острови, провинция Терамо, Италия, хърватския остров Паг, окръг Тулча с делтата на р. Дунав в Румъния и Кусуруб, Николаевска област в Украйна. Всяка от дестинациите е изправена пред различни предизвикателства и  различна визия. В рамките на проекта, Община Несебър се фокусира върху подводно-културния и природен туризъм, основан на дейности за развитие на общината като устойчива туристическа дестинация с повече възможности и разнообразие на туристическия продукт и услуги. Със своя опит, Бургаската регионална туристическа асоциация и фондация „Балканско наследство“ ще подпомагат постигането на заложените резултати.

     Проект TOURAL „Многоизмерен модел на туристически вертикали стимулиращ устойчиво балансирания растеж между селски/отдалечени мрежи и градски клъстери в селските региони насърчаващ макрорегионалното сътрудничество“ се финансира от програма „Хоризонт Европа“ на Европейския съюз. Общият бюджет на проекта е 2 999 927 евро, от които 113 687,50 евро е бюджетът на Община Несебър.