Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес Поморие

Фонд за развитие на летище Бургас поиска кметът на Поморие

  11.03.2024 12:50  
Фонд за развитие на летище Бургас поиска кметът на Поморие

Общините да  закупуват авиолинии за зимни полети стои в основата му

Дона МИТЕВА


Кметът на Поморие Иван Алексиев представи пред медиите Стратегия за целогодишна работа на Летище Бургас. Неговата идея е общините да създадат Фонд за развитие на Летище Бургас – сдружение с нестопанска цел. То да закупува авиолинии, които да заработят в неактивния сезон – през октомври и да са целогодишни. В схемата, начертана от Алексиев, са включени концесионерът Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД и държавата.

Поморийският кмет предлага председател на сдружението с нестопанска цел да бъде кметът на Бургас Димитър Николов, а изпълнителен директор – представител на бизнеса. А право на участие да имат и физически лица, като вноската им е минимум 5 хил. лв.

„Всичко това не съм коментирал все още с никого. "Фрапорт" се обърнаха и казаха да им дам решение, а не само да ги критикувам, затова го правя“, каза кметът на Поморие.

От юристите на община Поморие има подготвен и Устав на сдружението, както и докладна записка, която да бъде входирана в Общинските съвети на общините от областта.

Към сметката Алексиев прибавя и Областите Стара Загора, Ямбол и Сливен, които също не веднъж са изразявали своята заинтересованост от това Летище Бургас да работи целогодишно.

 „Ние ще водим преговорите с авиопревозвачите и ще поставим условията на "Фрапорт". Те са концесионер и трябва да се съобразяват. Ако откажат значи абдикират от проблема“, заключи Иван Алексиев.

Средствата от  общините да са отделени от туристическия данък, така бюджетите няма да бъдат ощетени.

„От туриста ще плащаме полетите и няма да ощетим гражданите. В Бургаска област единствено Община Камено няма предвиден туристически данък в бюджета си, защото има само една къща за гости, която не работи“, изясни кметът на Поморие.

Иван Алексиев предлага таксата, която Черноморските общини отделят, да е по 2 лв. на човек от населението, което прави 638 230 лв. Останалите общини  да се включат като жест на подкрепа с по 0,50 лв. на жител, което прави 70 хиляди лв.

Идеята включва своята финансова лепта от по петдесет стотинки на жител да дадат и областите и Сливен, Ямбол и Стара Загора, което бе близо 200 хил. лв.

По 200 хиляди се очаква да дадат и Фрапорт и държавата, за да се включат в сдружението. Българската държава може да се включи чрез „Слънчев бряг“ АД.

 „Тюркиш еърлайнс“ имат огромното желание да стъпят на Летище Бургас. Влизайки в разговор с турските авиолинии да подсигурим пета линия. По този начин да стартираме октомври с пет редовни линии. Вече бизнесът ще каже кои ще бъдат дестинациите. Тези пет редовни линии от седем дни в седмицата, от октомври до март. От март нататък самите авикомпании, ако не беше затворено Летище Бургас, вече щяха да почнат да кацат.

Сега е моментът да регистрираме това сдружение, за да може през активния сезон, когато авиокомпаниите са тук, да водим тези разговори и да подпишем договори за нови линии през октомври. Така 5 авиокомпании могат да подсигурят полети в 7 дни от седмицата“, начерта план Иван Алексиев и добави, че амбициите на турците са още от преди година.

Повод да изработи тази стратегия кметът на Поморие е взел от това, че колегите му от НСОРБ, подкрепили идеята Летище Бургас да работи целогодишно.  А с обща декларация излязоха и председателите на общинските съвети.