Събота, 27 Апр 2024
    
Айтос Бургас Поморие

Продължават срещите на ръководството на Университет „Проф.д-р Асен Златаров“ в общините от региона

  13.03.2024 10:55  
Продължават срещите на ръководството на Университет „Проф.д-р Асен Златаров“ в общините от региона

Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов и заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Севдалина Турманова представиха възможностите за прием на студенти в образователни степени „Бакалавър“, „Професионален бакалавър“ и „Магистър“, на срещи в общините Поморие и Айтос.  Преди това такива срещи бяха проведени в Сунгурларе и Карнобат.

 Срещите са част от кампанията „Академично междучасие“, поставили своето начало  в края на януари.

Целта е да се представи визията на Увиверситета пред бъдещите студенти в средните училища.

Като продължение и допълнителен елемент, който ще подпомогне избора на младите хора е „Един академичен час“ в бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“, където им се представят различните звена, както и отличната материална база.

Обучението в университета се осъществява в пет факултета – Факултет по технически науки, Факултет по природни науки, Факултет по обществено здраве и здравни грижи, Факултет по обществени науки и Медицински факултет. В състава му влизат и три колежа – Колеж по туризъм, Медицински колеж и Технически колеж, както и два департамента – Департамент по езиково обучение и Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти. Предлагането на утвърдени, но и нови, актуални за времето специалности извежда Бургаския държавен университет като един от най-перспективните ВУЗ-ове . „Киберсигурност: технологии във финансовата сфера“, „Управление на здравните грижи“, „Кинезитерапия“, „Специална педагогика“, „Специална педагогика. Ресурсен учител“, „Дигитални технологии и иновации в обучението в детската градина и началното училище“, „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, „Туризъм и здравословно хранене“, и „Туристически бизнес и предприемачество“, са деветте съвсем нови специалности.

„Опитваме се да бъдем в крак с нишите, които се отварят, и със специалистите, от които има нужда нашият регион“, коментира проф. д-р Севдалина Турманова по повод тях.

 „Целта на съвременното обучение е институции, преподаватели и обучаеми да бъдат в отлична комуникация и взаимодействие“, изтъкна проф. Бозов.

Преди тези  две срещи подобни такива имаше в общините Сунгурларе и Карнобат.

„С удоволствие посрещнах ректора на университет "Проф. д- р Асен Златаров" - Бургас проф. д- р Христо Бозов. Получи се много ползотворна среща, в която участие взеха още проф. д- р Севдалина Турманова и проф. д-р Мехмед Хасан от висшето учебно заведение, заместник- кметовете на община Сунгурларе, както и председателя на Общински съвет Ружди Хаджен.

Моя мисия е да дам възможност на децата от община Сунгурларе да бъдат образовани. Затова поканих тези прекрасни хора и помолих да организираме среща с бъдещите зрелостници съвсем скоро, за да се запознаят учениците какви са възможностите за професионално обучение в най-големия град от Бургаска област, коментира кметът Димитър Гавазов.

Кметът  на Карнобат Георги Димитров, зам.-кметът и директорите на средните училища в града също проведоха подобна среща с ръководството на Университета. На нея бе обсъдено и бъдещо партньорство между Общината и висшето учебно заведение.

Кметът сподели, че се обсъжда възможността да бъдат отпускани от бюджета стипендии за подкрепа по време на следване, обвързани с конкретни специалности, постигнати резултати и опция за трудова реализация в Карнобат. Коментира се и организирането, през септември, на  университетска борса, на която да се представят възможностите за кандидатстване, както и посещения в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Проф.д-р Севдалина Турманова изказа становище, че партньорствата между Университета, общините и учебните заведения са изключително важни.  Идеята на срещите с местната власт е да се чуе на място от какви кадри има нужда в съответния регион, каква е необходимостта от квалификация и преквалификация, за да могат специалностите в Университета да са в унисон с реалните потребности.