Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Автомобилен гигант преговаря да строи завод в Бургас

  20.03.2024 09:58  
Автомобилен гигант преговаря да строи завод в Бургас

Делегация от китайската Dongfeng идва през април, за да договори условията

 

Dongfeng Motor Company започва преговори за строителство на завод за електрически автомобили в България, пише Automedia.bg. През април у нас ще пристигне делегация на китайския гигант начело с Ксие Киен, генерален мениджър на Dongfeng за европейския пазар. За място на евентуалния бъдещ завод е определена община Бургас, потвърди  Юлиан Чебишев, шеф на българското представителство на Voyah и още три марки на Dongfeng. Предстоят срещи с кмета на Бургас Димитър Николов и с представители на правителството, стига да има такова, разбира се.

Окончателният избор на Dongfeng за европейския им завод ще бъде направен между България и Италия, където правителството на Джорджа Мелони обеща сериозна подкрепа за привличане на нови автомобилни производства като компенсация за свиването на дейността на Stellantis. България обаче има някои сериозни предимства, коментира Чебишев: по-ниска цена на труда и по-добри данъчни закони, удобен достъп чрез пристанището в Бургас и възможност да се покрива Източна Европа, на която в Dongfeng гледат като на много перспективен пазар.

Но онова, което в най-голяма степен може да наклони везните в наша полза, е създаденото вече у нас сериозно производство на автомобилни компоненти. Преди броени дни Shanghai Unison Aluminium Products, която е партньор на Dongfeng, обяви изграждането на новия си завод за 35 млн. евро в село Радиново край Пловдив. В него ще се произвеждат алуминиеви панели за електромобили на няколко световни производителя.

Планът на Dongfeng е да изнесе в Европа производствата на два модела, които според китайците са особено подходящи за тукашния пазар. Първият е лансираният през януари Nammi 01 - малък електрически кросоувър с дължина 4 метра, който предлага съответно 330 и 430 км пробег с едно зареждане, в зависимост от батерията. По-достъпният вариант започва от едва 10 400 долара в Китай.
Вторият ще е бъдещият компактен SUV на премиум марката Voyah, който засега е известен с кодово име H37. Появата му се очаква по-късно тази година, като тестови прототипи вече бяха засечени по китайските пътища, макар и под тежък камуфлаж. H37 ще стои в гамата под големия кросоувър Voyah Free и вероятно ще е по-достъпен като цена - от порядъка на 40,000 долара за китайския пазар.

Основана през 1969 във Вухан, Dongfeng Motor Corporation е един от трите държавни гиганта на китайското автомобилостроене, заедно със SAIC и FAW Group.

Китайските производители започват масово да си търсят локации за европейски заводи, за да улеснят инвазията си на тукашния пазар. BYD вече договори изграждането на фабрика за електромобили в Унгария, а Chery преговаря с правителствата на Испания и Италия.