Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Решено е: Община Бургас ще стимулира фонда за целогодишни полети

  26.03.2024 10:55  
Решено е: Община Бургас ще стимулира фонда за целогодишни полети

Георги РУСИНОВ

 

Зелена светлина получи идеята за създаване на фонд, с който да се стимулират целогодишни полети до Летище Бургас. Общински съвет – Бургас гласува докладната на администрацията, с която се предлага създаването му и приемане на устава, по който ще работи. Припомняме, че в него ще участват всички 13 общини в областта като членският внос ще е на база глава на населението. За морските общини те ще са по 2 лева за морските общини и по 0.50 за общините от вътрешността на страната. Средствата ще се ползват основно от постъпленията от туристически данък на общините.

В зала почти всички политически сили взеха отношение по темата. От „Възраждане“ обявиха, че приветстват идеята, но Мариян Иванов предложи да се помисли членския внос да се събира на база брой туристи, тъй като на база население най-големия процент във фонда ще идва от Бургас.

От ПП/ДБ също обявиха, че ще подкрепят докладната записка, както и колегите им от СЕК. Иван Иванов обясни, че е недопустимо четвъртият по големина град да няма целогодишни полети. Той попита и какво се случва с парите събирани в предходния фонд. Председателят Михаил Хаджиянев му отговори, че нито лев не е изхарчен от тях. Георги Дракалиев пък припомни, че в стари фонд е нямало желание за участие от страна на другите общини, за разлика от сега.

Живко Табаков заяви, че той и колегите му ще подкрепят създаването на такъв фонд. Той бе категоричен, че със сигурност трябва да се увеличи туристическия данък на Община Бургас. Според него е редно и уставът да бъде променен по отношение на търговските дружества, които трябва да участват във фонда с минимум 5 хиляди лева. Табаков сметна, че членския внос за тях трябва да е на база брой легла.

Евелина Михалева също посочи, че може да се увеличи туристическия данък, но само ако имаме целогодишни полети, за да се развие туризма като даде за пример условията, които имаме за здравен туризъм. Стоян Грозев не се съгласи, че е необходимо увеличение на данъка.

Кметът Димитър Николов благодари на всички, изказващи подкрепата си за създаването на фонда.

„Всички изказвания бяха в духа да бъде развит и реализиран такъв фонд. Средствата се намират в бюджета на общината. Такива ние залагаме вече доста години. Отначало бяха 300-360 хиляди лева, но в момента са 480 хиляди лева. Досегашните средства се събираха по условията на фонд за четирите морски общини – Несебър, Бургас, Поморие и Созопол. Аз очаквам да бъде регистриран фонда, защото вече съм говорил устно с другите големи градове – Ямбол, Сливен и Стара Загора за участие и от тяхна страна. Проучванията показват, че туристическите полети извън летния сезон са между 3 и 7%, има и пикове до към 11%. Полетите са нужни и за работа, инвестиции, здравеопазване. Аз като кмет обещавам да ви държа в течение с всички решения, които се взимат във фонда. Това е само началото. Дано намерим подходящите партньори“, каза той.