Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Нов корпус за „Лайф хоспитал“ предизвика дебат в Общински съвет

  26.03.2024 12:58  
Нов корпус за „Лайф хоспитал“ предизвика дебат в Общински съвет

Георги РУСИНОВ

 

Докладна за изграждане на нов корпус към МБАЛ „Лайф хоспитал“ предизвика дебат сред общинските съветници в местния парламент на Бургас. Инвестицията е изцяло частна, но Общински съвет трябваше да гласува допускане на отклонение от правилата и нормативите по отношение на необходимата площ на терен за болницата.

Още в началото на заседанието от „Възраждане“ поискаха докладната да бъде извадена от дневния ред, тъй като нямало основание за извънредност. Мариян Иванов посочи и че има значително отклонение от позволените норми за квадратурата при леглата. От обявените 95-100 кв. м. за легло, в предложението е записано 18.35 кв.м. Според тях и отделенията, които се предлагат за разкриване не са от спешна необходимост, тъй като ги има и в другите болници на Бургас.

Председателят Михаил Хаджиянев обясни, че докладната е входирана като извънредна тъй като имат краен срок за представяне на проекта до 30 април. Георги Кузманов от групата на КОД/БВ заяви, че ще подкрепи докладната, защото това е полезно за Бургас. Той припомни, че и други болници са правили подобни разширения.

От ПП/ДБ предложиха също, ако трябва докладната да се отложи, докато не се направи промяна в статута на терена, тъй като към момента се води за жилищно строителство. Георги Манев посочи, че ако инвеститорите са допуснали грешка, то си е техен проблем, те като общински съветници трябвало да гласуват по целесъобразност. Адвокат Христина Хаджиатанасова обаче не бе съгласна и добави, че освен по целесъобразност, гласуват и по законосъобразност.

От СЕК обясниха, че ще подкрепят тази докладна, както са подкрепяли и предишни свързани със здравеопазването. Иван Иванов посочи, че всяка инвестиция в сектора ще доведе до по-голяма конкуренция и по-добър здравен продукт.

Георги Дракалиев попита дали няма да има проблем с паркирането след изграждането на новия корпус. От администрацията му отговориха, че паркирането ще се осъществява в границите на имота – наземно и подземно.

Докладната бе приета с 38 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържали се“. В дебатите участие не взе нито един от лекарите и здравните специалисти в Общински съвет.