Събота, 27 Апр 2024
    
Приморско

Кметове писаха отличен на ОП „Чистота и озеленяване“ – Приморско

  28.03.2024 12:43  
Кметове писаха отличен на ОП „Чистота и озеленяване“ – Приморско

Георги РУСИНОВ

 

Кметове писаха отличен на общинското предприятие „Чистота и озеленяване“ в Приморско. Това стана по време на редовната сесия на Общински съвет. В края й, когато бяха питанията, кметът на Китен Николай Марков заяви, че не вижда в залата директорът на предприятието Илия Петков, за да чуе това, което ще каже.

„От мое име и от името на кметство Китен отправям благодарности и искам да изразя своето задоволство от работата на ОП „Чистота и озеленяване“. В частност към служителите в Китен – те вършат страхотно своята работа. Това, което тази година са направили като подкастряне и премахване на дървета, които са опасни е на много добро ниво. Важно е всяка година и пролет и есен да се прави това нещо. Град Китен е от черноморските курорти с най-много зеленина. Обслужва се само от 5 озеленителя и 15 чистачки. Респект към тези хора и благодарности“, заяви кметът на Китен.

Градоначалникът на Приморско Иван Гайков обясни, че Петков отсъства, тъй като в момента общинското предприятие работи ударно преди началото на летния сезон.

„Залагаме големи надежди за летния сезон. Това, което обещахме се опитваме да го спазваме. Това касае и обходът по пътя Китен – ММЦ. Там се получава много красиво озеленяване, отварят се нови зони, обезопасяват се маршрути и подходи към плажовете и улиците. Така, че с каквото се налага нашите служители ще бъдат от ползва, както на Приморско и Китен, така и на съставните населени места на общината“, посочи той.

Към похвалните думи на китенския кмет се присъедини и колежката му от село Ново Паничарево Яна Жекова.

„Адмирации и благодарности за организацията към нашето населено място, както беше направена и във всички населени места. По отношение на изгнилите дървета и почистване на дървесната растителност поздравявам г-н Гайков и г-н Петков за това, че ние имахме възможност залежели, стари и изгнили дървета да ги почистим в рамките на много кратък срок. В много кратък срок бе направена организацията да почистим и малките населени места“, каза тя.

Иван Гайков благодари и на двамата за признателността и поясни, че тези дейности са извършени в периода преди да започне подготовката за летния сезон.

„Сега изцяло усилията са концентрирани на територията на Приморско и Китен. Същото важи и за ремонтно-строителните дейности. След приключване обхвата на тези проекти, които сме захванали, строителните бригади и усилията ще се прехвърлят по малките населени места, тъй като там забраната за строителство не важи. Това ще бъде при стартиране на летния сезон“, уточни кметът на Приморско.

Отношение по темата взе и бившият заместник-кмет на Приморско, сега общински съветник Петко Гечев. Той предложи премахване на дървета да започва едва чак след като даден обект бъде завършен, защото можело някои от тях да останат. Гечев обърна внимание и на дърветата по улица „Трети март“.

„Акацията прави една огромна корона по-бързо и моите опасения са, че вече без укрепването има голяма вероятност да се изкривят. Такава грешка допуснахме пред 5-6 години, голяма част сега от дърветата са криви. Трябва или малко да се поокастрят, или поне още една година да се укрепят“, каза той.

„Темата с растителността за мен е чувствителна, защото както знаете бях директор на общинското предприятие и приемах работата си много отговорно. Озеленяването продължава да е приоритет за нашата община. В тази връзка искам да кажа, че по улица „Странджа“ само в участъка от „Трети март“ до „Кирил и Методий“ се засадиха 35 дървета. Премахват се дървесни видове, когато коренната система е прекалено агресивна и се нарушава инфраструктурата. Така в момента подменяме по улица „Перла“. Там естествено без ландшафтен проект са засадени няколко много бързо растящи дървета. Премахването на някои от дърветата е наложително само заради инфраструктурните проекти, които се изпълняват там. И да, освен, че ще се обособят нови паркоместа, предвиждаме и засяването на нови дръвчета“, отговори кметът Гайков.