Понеделник, 29 Апр 2024
    
Общество

Президентът ще възложи днес на Димитър Главчев да предложи служебно правителство

  30.03.2024 08:01  
Президентът ще възложи днес на Димитър Главчев да предложи служебно правителство

В 14 часа днес президентът ще възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

Късно снощи от "Дондуков" 2 обявиха, че в изпълнение на Конституцията Румен Радев определя председателя на Сметната палата за кандидат за служебен министър-председател.


Президентът взе това решение след като последователно в рамките на два дни разговаря с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.

Държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и с номинираният за служебен премиер председател на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

В списъка с потенциалните кандидати беше и омбудсманът Диана Ковачева, която обяви, че предстои да депозира своята оставка пред Народното събрание, тъй като скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебното правителство, което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори, гласи чл. 99 от основния закон.