Понеделник, 20 Май 2024
    
Общество

Президентът възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство

  30.03.2024 14:18  
Президентът възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство

Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

Държавният глава определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. След промените в Конституцията за служебен премиер президентът може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.


Президентът взе това решение след като последователно в рамките на два дни разговаря с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.

Държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и с номинираният за служебен премиер председател на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

В списъка с потенциалните кандидати беше и омбудсманът Диана Ковачева, която обяви, че предстои да депозира своята оставка пред Народното събрание, тъй като скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебното правителство, което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори, гласи чл. 99 от основния закон.


В петък депутатите приеха в спешен порядък, че назначеният за служебен премиер ползва неплатен отпуск от досегашната си длъжност по време на своя мандат.


Анкета

Мнения

Мнения
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката, заяви зам.-министърът на образованието
  20.05.2024 08:46      

Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката", заяви зам.-министърът на