Понеделник, 29 Апр 2024
    
Карнобат

Институциите в Карнобат са на крак след изтичането на отровни газове

  05.04.2024 17:15  
Институциите в Карнобат са на крак след изтичането на отровни газове

Евакуирани са хора от кабелния завод в Карнобат заради силна миризма на сероводород и циановодород. 

Информацията потвърди директорът та Регионалната здравна инспекция в Бургас Георги Паздеров. "Изтичането на отровните газове е от канализацията", заяви той. Констатирано е нерегламентирано изхвърляне на химикали.

Има завишени стойности на циановодород и сероводород край завода. "От шахтите може да има изпарения, които да попаднат в дихателните пътища на населението там.

Нямам информация за пострадали, няма такива в болница. Чакам официална информация за нивата за завишението на изпаренията на сероводорода и циановодорода.

В най-тежкия случай може да се предизвика химически пневмонии, бронхиолити и т. н. Единственото противодействие при такива случаи е промивка с хлебна сода", коментира Паздеров.

Близо 400 души са били евакуирани. Очевидец разказа пред БНР, че тази сутрин около 10.00 часа е имало силна миризма, идваща от канализацията, която наподобявала сяра. За извозването на хората е бил осигурен транспорт. На място са пристигнали служители на пожарната и линейка.

"Имаме сигнал на телефон 112 за силни миризми в района в близост до кабелния завод. Колегите са на място, работят, има завишени стойности на вещества, водещи са РИОСВ", посочи директорът на пожарната служба комисар Николай Николаев.

 

Пред "Черноморски фар" кметът на Карнобат Георги Димитров заяви, че няма опасност за населението на града

 


Евакуацията в завода е протекла без проблеми. Работата е била прекратена. В следобедните часове работниците втора смяна са били отпращани и достъпът до завода е ограничен.

Миризмата на циановодород в района на кабелния завод в Карнобат е причинена от изхвърлени опасни химикали в канализацията, която е отделно от тази на града. Това каза пред журналисти в Бургас областният управител Пламен Янев.

"Издирва се извършителят, излял химическата субстанция. Вече има съмнения кой е извършил това. Вземат се необходимите мерки, за да се отстрани замърсяването", посочи още той. 

Циановодородът е неорганично химично съединение с химична формула HCN. Това е безцветен газ, докато циановодородната киселина е безцветна, силно летлива и лесно подвижна течност.

Двете съединения имат характерен слаб мирис на бадем. Циановодородната киселина кипи малко над стайна температура - при 25,6 °С. и е силна отрова. Произвежда се в промишлен мащаб и е ценна суровина за производството на много химични съединения - от полимери до фармацевтични продукти.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,