Понеделник, 29 Апр 2024
    
Спорт

Легендата на английския футбол Дарън Андертън: Англия ще стигне далеч на Евро 2024

  08.04.2024 15:25  
Легендата на английския футбол Дарън Андертън: Англия ще стигне далеч на Евро 2024

Интервю на Кирил Евтимов

 

Дарън Робърт Андертън (роден на 3 март 1972 г.) е бивш английски професионален футболист и настоящ футболен анализатор. Като играч той е полузащитник, който играе във Висшата лига за „Тотнъм“, „Хотспър“ и „Бирмингам Сити“. Дванадесетгодишният му престой при „шпорите“ е 299 участия в лигата, като отбелязва 34 гола.

През 1999 г. печели Купата на Лигата с „шпорите“, а през 2002 г. отново е вицешампион в същия турнир. Играе и в Английската футболна лига за „Портсмут“ и „Уулвърхемптън Уондърърс“, преди да завърши кариерата си в АФК „Борнемут“. В последния си мач като професионален играч се появява от пейката, за да отбележи победния гол с ефектно воле при победата на Борнемут с 3:2 на 6 декември 2008 г. Има 30 мача с екипа на Англия, в които отбелязва седем гола и присъства в съставите на УЕФА Евро 1996 и Световното първенство по футбол 1998. В края на март на митичния стадион „Уембли“ в английската столица националния отбор на Англия загуби с 0-1 в приятелски мач с Бразилия. След края на срещата бургазлията Кирил Евтимов се срещна и разговаря с легендата на Тотнъм Дарън Андертън. Ето какво сподели пред читателите на „Черноморски фар“ 52-годишният британец.

 

– Здравей, Дарън, много ми е приятно, как си?

– Здравейте, за мен също е удоволствие да се видим. Добре съм, винаги е хубаво да присъстваш на мач на „Уембли“, независимо от крайния резултат, настроението е отлично. Видях се с много приятели и бивши съотборници, припомнихме си различни случки от миналото.

– Къде се подвизаваш сега, като че ли не те виждаме много често под светлините на прожекторите?

– Така е, от известно време живея в Калифорния, имам малко дете и се занимавам основно с семейни задължения. Е, понякога гостувам в телевизия, да анализирам някой мач, но не толкова често, както беше преди.

– Оооо, Калифорния, не е зле там, поне времето е по слънчево от Англия.

– Да, там е съвсем различно от тука, свиквам с американския начин на живот. Жена ми е американка, така че ми е доста по-лесно.

– Ти си легенда на английския футбол и „Тотнъм“. Игра срещу България преди 25 години, какво си спомняш от онзи мач, завършил 0:0 на „Уембли“ през 1998 г.?

– Отлично помня този двубой, тъй като преди началото ние бяхме твърди фаворити. Вие сменяхте поколенията и едва ли не се коментираше в навечерието на срещата, че ще вземем 3-те точки безпроблемно. Е, не се получи точно така. Сещам се, че в следващите дни пресата ни разкъса от критики, относно представянето ни. Не беше много правилно, ние имахме дузина положения, но топката просто не влизаше във вратата.

– Не знам дали знаеш, но тогава дебют като селекционер на България беше нашият специалист от Бургас Димитър Димитров-Херо.

– Едно младо момче водеше тима ви (б.р. тогава Херо бе на 39-години). Явно бе добре подредил отбора, щом не допусна гол цял мач.

– Ти ми сподели, че след края на двубоя си сменил екип с легендарния Христо Стоичков.

– Точно така, Стоичков беше голяма звезда, носител на „Златна топка“ Тениската още мирише на него, тъй като не съм я прал оттогава (смее се).

– Предстои Европейско първенство, как виждаш шансовете на Англия?

– Големи! Все пак сме един от фаворитите. Дано няма контузии в състава. Мисля си, че ако сме здрави, ще стигнем надалеч. Този отбор играе отдавна в този състав, така че и стиковката е на ниво. Групата ни не е трудна, така, че би трябвало да запазим сили за елиминационната фаза, където ще са мачовете на истината.

– В състава имате Джуд Белингам, който в момента е топ фаворит за „Златната топка“. Способен ли е той, да бъде мотора на „Трите лъва“.

– Джуд е само на 20 години, но с играта си демонстрира зрялост, присъща за играчи с огромен стаж. Но, не е само той. Хари Кейн, Деклан Райс, Кайл Уолкър също са много ценни за нас. Така, че ако на даден футболист не му тръгне играта, има кой да го замести и вдигне тима.

– Още помня гола ти срещу Колумбия на Световното през 1998 във Франция. Тогава също бяхте сред фаворите за титлата. Смея да заявя, че много българи ви подкрепяха тогава и бяха много разочаровани, че отпаднахте рано-рано. Както и 2 години по рано на 1/2 финала на „Уембли“ на Евро 1996 с Германия. Ти дори уцели греда в продълженията на мача.

– Отлична памет имаш. И двата случая ни лиши малшансът, както знаеш, паднахме от дузпи и срещу Аржентина и срещу Германия. Не отстъпвахме по нищо на двата тима, дори в по-голяма част играта владеехме инициативата. Можеше да бием Германия, но милиметри не стигнаха да отбележа. Дано сега на предстоящите европейски финали и съдбата бъде с нас.

– Дарън, благодаря ти. Какво ще пожелаеш на хилядите фенове, обичащи английския футбол в България?

– Благодаря им за подкрепата, оценявам тяхната любов към нас и желая на българския отбор да се класира за Световното в САЩ, Мексико и Канада през 2026 г.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,