Петък, 03 Май 2024
    
Общество

Тази година в Деня на Земята призивът е: да ограничим използването на пластмаса

  22.04.2024 11:13  
Тази година в Деня на Земята призивът е:  да ограничим използването на пластмаса

България става част от най-големия нерелигиозен празник в света днес – Деня на Земята, 22 април. Страната ни е една от първите, които се присъединяват към инициатива, подета в началото на 20-ти век от много министри в Европа. В България за първи път Денят на Земята е отбелязан през 1930 година. Цели 40 години по-късно – през 1970 година – Денят на Земята за първи път е отбелязан и в САЩ и Канада, а след още 20 години – през 1990 година, празникът на нашата планета е обявен официално за международен. България се включва в отбелязването на международната инициатива през 1993 г.

Целта на Деня на Земята е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Посланието, с което движението Eartday.org определя за 2024 година, е да сложим край на пластмасите за защита здравето на хората и планетата. Очаква се този ангажимент да постигне 60% намаление на производството на всички пластмаси до 2040 г.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Част от тази мрежа е и компанията за устойчиво събиране на отпадъци „Сорико“ в Нова Загора, която днес излиза с призив да ограничим драстично използването на пластмаса в ежедневието си, като събираме и предаваме разделно пластмасовите опаковки и отпадъци.

 


Анкета