Събота, 04 Май 2024
    
Общество

Християни от Бургаска област към Светия Синод: „Защо извадихте Йеротей от списъка за митрополит?“

  23.04.2024 14:04  
Християни от Бургаска област към Светия Синод: „Защо извадихте Йеротей от списъка за митрополит?“

Силвия Шатърова

 

Православни християни  са възмугени от действията на Светия Синод и решението му да изкара от списъка с  кандидати за Сливентски митрополит епископ Йеротей.

Днес от сдружение „Православен зов“ заявиха пред журналисти, че  ще изпратят декларация до Светия Синод с искане да преразгледа решението  си и да върне в списъка с кандидати Йеротей, както и че ще внесат жалба в в комисията по вероизповедения към Нрадното събрание.

Вчера Светия Синод допусна шестима кандидати, като сред тях не са основните претенденти, в списъка са шестима епископи-

Според „Православен зов“ фаворитът и най-вероятен нов митрополит е викарният епископ на Пловдивския митрополит Николай-Арсений.

Изборът ще бъде на 19 май, като веднъж изборите бяха касирани заради протести и контрапротести. В аргументите на Свети Синод да бъдат оставени тези шестима са, че са отстранени основните претенденти, които разделят епархията.

Парадоксът, че при повторния опит за избор бе пренебрегнат гласа на миряните и бе решено листата от кандидати да се посочи само от Светия Синод.

Според „Правословен зов“ е нарушен устава на Българската православна църква.

„1.Как така и откъде-накъде два месеца, след като бе касиран първия избор за Сливенски митрополит, новият списък с кандидати е редуциран от десетима на шестима епископи?

2. Какво наложи промяна в списъка, от който са извадени четирима от достоизбираемите допреди два месеца епископи, а именно – Агатополски епископ Йеротей, Константийски епископ Михаил, Белоградчишки епископ Поликарп и Смоленски епископ Висарион?

3. Какви са причините за тази корекция на списъка и по какви критерии е съставен той със сегашните кандидати?“, питат в декларацията си от „Православен зов“. Днес пред журналисти застаха председателят на сдружението -историкът д-р Атанас Орачев, Тодор Тодоров от фондация „Гордите българи“ и Ангел Куцаров.

Те заявават своят подкрепа към Йеротей и настояват той отново да бъде върнат като претендент.
От там са категорични, че ако се избере митрополит, който миряните и клирици не одобряват, ще се стигне до протести

„Ако ли не, сме длъжни да ви припомним, че ние българите имаме стародавна традиция как да се посрещат натрапени и нежелани от миряни и клирици архииереи!“ и напомнят за Българския Великден от 1860 година, като държат да подчертаят, че не внасят разкол в църквата.

„Масовата подкрепа за Йеротей беше спонтанна, той е достоен ерудит и желан от миряни и свещеници, това обаче не се харесва на мнозинството в Синода, които искат да наложат Арсений“, заяви Орачев. Според него ревизиите, които са правени в части от епархията са в населените места, където подкрепата за Йеротей е най-голяма. Проверки са правени в Поморие, Несебър и Елхово.
Откакто е започнала процедурата по избор самият Йеротей е в Рилския манастир, за да бъде далеч от битките, но според епископ Антоний би следвало да излезе сред хората, което възмути и огорчи представителите на сдружението.

От "Православен зов" обобщиха ситуацията с това, че битката за Сливенски митрополит е  свързана с тази за избор на бъдещ патриарх, а Сливенският митрополит  ще има решаващ глас, освен това  в момента  двете течения в БПЦ-едното -проруско, а другото прозападно около Вселенския патриарх водят борба за надмощие. Към това се добавят и икономически интереси, свързани с имотите в най-богатата епархия, които най-вероятно ще се управляват по бизнес модел, ако се наложи като митрополит подходящият кандидат.


Анкета