Събота, 04 Май 2024
    
Бургас

Увеличава се броят на болните от коклюш в региона

  23.04.2024 14:55  
Увеличава се броят на болните от коклюш в региона

 

Дона МИТЕВА

По данни на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ за април – до момента има данни за 6 случаи на доказан коклюш, като един е на възрастен човек – 62 години, а останалите са деца на възраст 54 -19. Информацията е динамична, уточняват от инспекцията. За сравнение се посочва, че през февруари има само един случай на пет месечно бебе, разболяло се от коклюш.  За март също един - 13-годишно дете боледувало от магарешка кашлица.

„Лицата, които са контактни на заболели са под медицинско наблюдение. А болният е в самоизолация и също  под медицинско наблюдение“, подчертават от РЗИ.

Ваксини за бременни могат да се поставят при тях или от личния лекар, но лицата трябва да си ги закупят от аптеката. Има налични ваксини за деца до 16 години с отложена или пропусната ваксина, уточняват от инспекцията.

В задълженията  на личните лекари  е и реимонизацията на децата  16 месеца 6 и 12 години за коклюш, потвърди  д-р Петко Желязков, председател на сдружението на личните лекари в Бургас. По негови думи няма отказали се родители от ваксинирането на децата.

„Това са задължителни ваксини по нашия календар. Единствено ако майката се подпише в листа, че отказва ваксинация. В моята практика мога да кажа, че от 100 -200 деца имам една или две майки, които отказват. Но те обичайно се разписват за това, че отказват всички имунизации. Иначе са задължителни. Може би 98 - 99%  покритие си има имунизацията, особено при детските ваксини. При 12 годишните мога да кажа, че при мен от 10 деца три са в чужбина. Там не мога да кажа дали ги правят имунизациите, кой ги прави – не се знае“, коментира д-р Желязков.

Той подчертава, че ваксините са безплатни за децата. Това са многовалентни, в които е включен и коклюшът и са налични. „Примерно те са против 6 болести, едната от които е и коклюшът“, обяснява д-р Желязков.

По негови думи много трудно става доказването на магарешката кашлица – с писиар тест, който струва около 60 лева. „Ако има съмнения от клиниката на дете, контактно в обкръжението, и то започне да кашля принципно го насочваме към инфекционист“, обяснява бургаският лекар.

Случаи на приети с коклюш в инфекциозното отделение на УМБАЛ- Бургас няма.

Педиатри също предупреждават, че няма смисъл да се правят писиар тестове на здрави деца, които нямат никакви симптоми на заболяването. Още повече, че здравната каса принципно не покрива такива тестове, защото те са по желание, а заболяването е ваксинопредотвратимо.

Коклюшът е инфекциозна болест, причинена от бактерията Bordetella pertussis. Предава се по въздушно-капков път - при кашляне, кихане и издишан въздух при близък контакт, чрез секретите, съдържащи причинителя. Заболяването е силно заразно и най-опасно за децата, особено в кърмаческа възраст, при които протича с чести усложнения, както и възрастните хора.

„Както и друг път съм казвала, при коклюша най-важна е превенцията. Това е ваксинопредотвратимо заболяване, като имунизацията е включена в състава на задължителните поликомпонентни ваксини, които получават кърмачетата и малките деца.

Проучвания показват, че титърът на антитела намалява с годините. Имунитетът след прекарано заболяване не е доживотен и е сходен по продължителност с постваксиналния - 10-12 години. Във връзка с това редица проучвания доказват т. нар. „остаряване на инфекцията“, което представлява зачестяване на случаите сред подрастващи и възрастни, които са най-често резервоар за заразяване на кърмачета и малки деца”, заявява д-р Николова, специалист по вирусология в материал, публикуван на страницата на водеща лаборатория в Бургас.

Министерството на здравеопазването  позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето.  Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести. Това бе решено на среща при премиера Димитър Главчев, на която присъстваха министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Анкета